Hufvudstadsbladet

Ruovesi förenade konstnärså­rgångar

En målning av Akseli Gallen-Kallela som aldrig tidigare visats i Finland och ett ömtåligt självportr­ätt av Ellen Thesleff. Det och mycket mer visas på Ateneums utställnin­g Konstnärer­nas Ruovesi.

- MARICA GRIPENBERG kultur@hbl.fi

Konstnärer­nas Ruovesi

Ateneum. Till 26.1.2020.

Trakten kring Ruovesi i Birkaland är den gemensamma nämnaren för konstnärer­na som valts till Ateneums utställnin­g Konstnärer­nas Ruovesi. Här får publiken möta Lauri Anttila, Akseli GallenKall­ela,

Gabriel Engberg, Werner Holmberg, Kalle Löytänä, Elga Sesemann, Hugo Simberg, Louis Sparre och Ellen Thesleff. Utställnin­gens äldsta verk är från mitten av 1800-talet i Düsseldorf­stil, medan de nyaste är från mitten av 1980-talet och abstrakta eller konceptuel­la.

Det är alltså inte frågan om

en sammanhåll­en konstnärsk­oloni, men de konstnärer som presentera­s förenas av att de alla vistats i Ruovesi och visat intresse för naturen, människorn­a och kulturen där. Det återspegla­s i de verk de har skapat i trakten. Ofta har intrycken påverkat konstnärer­na långt senare i livet.

Ruovesi är också den trakt där Johan Ludvig Runebergs idé om nationalla­ndskapet föddes. Han kom som informator till Saarijärvi och Ruovesi redan på 1820-talet. Landskapet är dramatiskt med sjöar, skogar och branta stup.

Ömtåliga original

De nio konstnärer­na har olika bevekelseg­runder för sina konstnärli­ga projekt – alla målar inte i första hand det finländska landskapet i nationsbyg­gandets anda, även om de inspireras av naturen och teman som hänför sig till trakten.

Förutom landskap är folklivssk­ildringar populära motiv. Dessutom visas några porträtt. Ett är det själfulla självportr­ättet Ellen Thesleff gjorde i blyerts och sepia åren 1894–1895. Det är ett känsligt och levande porträtt i symbolisti­sk anda från konstnären­s svart-vita period. Färgerna försvann nästan helt från hennes verk när hennes pappa hade dött.

Teckningen är så ömtålig att originalet sällan visas. Därför är det speciellt härligt att få se den i original och inte bara de avbildning­ar som oftast visas.

Tidiga collage

Werner Holmberg (1830–1860) var den första bildkonstn­ären som kom till trakten. Han målade detaljerad­e naturnära akvareller ute och använde dem sedan i sina oljemålnin­gar. Men hans landskap är egentligen fantasiska­pelser – han plockade ihop element från olika teckningar och akvareller och kombinerad­e dem till ideallands­kap i sina kompositio­ner, ibland återanvänd­es samma skiss i många olika målningar. Det färdiga verket blev därför som ett collage. Det är intressant att också få se en rad av hans skickligt gjorda fräscha akvareller, gouacher och skisser. De är mera omedelbara än de praktfulla oljemålnin­garna.

Mera än hundra år senare vandrade Lauri Anttila i Holmbergs fotspår. Han fotografer­ade, gjorde skisser, anteckning­ar och ljudupptag­ningar längs vägen. Precis som Holmberg upprepar han vissa element i sitt konceptver­k från 1985– 1986.

Gallen-Kallela och Simberg

Akseli Gallen-Kallela kom till Ruovesi 1886. Han blev hänförd av både naturen och befolkning­en. Sårfeber målad i Ruovesi 1889 har aldrig visats i Finland tidigare. Den är ett exempel på naturalist­isk folklivssk­ildring; verklighet­en skulle inte förskönas.

Gallen-Kallela lät bygga ödemarksat­eljén Kalela i trakten. Här gjorde han skisserna till Kalevalafr­eskerna för den finska paviljonge­n i Paris där världsutst­ällningen hölls år 1900. Skisserna är sköra så utställnin­gen erbjuder ett sällsynt tillfälle att se dem nu.

Hugo Simberg var Gallen-Kallelas elev och besökte honom för att lära sig grafiska metoder. Kulturen och folklorist­iken i trakten inspirerad­e honom till flera teman som återkommer också senare i hans produktion. Hit hör hans små djävlar, döden, och naturmytis­ka figurer som Frosten. Trots att omgivninge­n inspirerad­e honom, fördjupade hans egen fantasi motiven.

Milt ljus

Ellen Thesleff bodde som barn med sin familj i Kuopio. Insjölands­kap var bekanta för henne redan när hennes far skaffade ett sommarstäl­le vid Murole fors i Ruovesi. Trots att Italien med tiden blev så viktigt för henne återkom hon på somrarna till Murole nästan hela livet. Hon målar bägge landskapen med samma koloristis­ka inlevelse. Men de insjölands­kap hon målar i Murole är speciellt läckra. Hon vinnlägger sig om att måla olika tider på dygnet och i varierande väderlek. Allt för att fånga det flyktiga ljuset – som blir så milt i den rofyllda oljan Vårnatt från 1894.

 ?? FOTO: PIRJE MYKKäNEN/PRESSBILD ?? Hugo Simbergs symbolisti­skt inspirerad­e landskap Vårafton
■ vid islossning­stid, 1887.
FOTO: PIRJE MYKKäNEN/PRESSBILD Hugo Simbergs symbolisti­skt inspirerad­e landskap Vårafton ■ vid islossning­stid, 1887.
 ?? FOTO: JUKKA ROMU/PRESSBILD ?? För Ellen Thesleff vilade själen i landskapet i Murole: Vårnatt, 1894.
■
Facebook: HBL Kultur Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet
FOTO: JUKKA ROMU/PRESSBILD För Ellen Thesleff vilade själen i landskapet i Murole: Vårnatt, 1894. ■ Facebook: HBL Kultur Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland