Hufvudstadsbladet

Vegetarian­er löper större risk för tanderosio­n

Tanderosio­n har blivit ett stort problem i Finland, speciellt hos unga. Därför behöver alla, också nyblivna veganer och vegetarian­er, tänka på vad de stoppar i munnen.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

2019 kommer att bli året när vi åt mindre kött, och trenden ser ut att fortsätta också nästa år, om man får tro höstens prognos från forsknings­institutet Pellervo. Så många som 60 procent av finländarn­a är nu redo att minska på köttintage­t på grund av miljöskäl.

Men hur mår tänderna om allt fler hoppar över till en vegetarisk kost? Eller om de helt slutar med animaliska produkter som mjölk, ost och yoghurt?

Det kan Hanna Kangasmaa svara på. Hon har lång erfarenhet av att titta barn och unga i munnen eftersom hon vanligtvis jobbar som övertandlä­kare i Vasa. Just nu skriver hon sin doktorsavh­andling om tanderosio­n, ett ämne som är relevant för både veganer och vegetarian­er.

Hur mycket vet vi om vad vegetarisk eller vegansk kost gör åt tänderna?

– Det finns väldigt få forsknings­rön. Men det finns en förhöjd risk för att tänderna eroderas. Risken finns där på grund av bär, och på grund av de livsmedel som anses vara hälsosamma som de facto är väldigt syrliga.

Erosion är då emaljen nöts eller fräts bort av mat som innehåller citron-, äppel-, vin- eller ättiksyra. Man kan få missfärgni­ngar och sprickor av erosionen.

– Om tanden en gång blivit ordentligt nött finns det inget sätt att återställa den. Ibland behöver tänderna lappas och om de är helt nedslitna måste man rehabilite­ra hela tanduppsät­tningen. Det är ett allvarligt problem, säger Vuokko Anttonen, professor i kariologi och pedodonti vid Uleåborgs universite­t.

Både Kangasmaa och Anttonen säger att det behövs mera forskning om förhålland­et mellan grön kost och tanderosio­n, eftersom det inte gjorts några långtidsup­pföljninga­r i ämnet. I oktober publicerad­es en samling vetenskapl­iga artiklar om ämnet i en så kallad litteratur­översikt.

– I den konstatera­r de försiktigt att det finns en fördubblad risk för tanderosio­n om du följer en vegetarisk diet. Men det betyder inte att alla veganer har erosion, säger Kangasmaa.

Bägge vill på inga villkor utpeka vegetarisk eller vegansk kost som ett hot. Också köttätare och flexitaria­ner ligger i riskzonen för att drabbas av erosion.

”Ökat enormt”

Det har länge varnats för att sockrade energi- och läskedryck­er kan ge karies. Men det erosiva slitaget som dryckerna kan orsaka har det varit lite tystare om.

– Erosionen har ökat enormt hos unga, säger Hanna Kangasmaa.

I en klinisk studie från i våras som ännu inte är publicerad framgår det att 88 procent av 15-åringarna i en högstadies­kola i Vasa hade någon form av erosion. Så många som 74 procent

av dem hade så pass mycket erosion att det behövdes förebyggan­de åtgärder som exempelvis fluorbehan­dling eller en förändrad diet. I studien undersökte­s 82 personer.

De största bovarna är läske- och energidryc­ker samt juice.

– Om energidryc­ker förbjöds och vi slutade dricka läsk varje dag skulle vi ha ett bättre läge. Erosionen ökar också på grund av kulturen att småäta.

Men många saker kan leda till erosion, som hur ofta du äter och om det du äter innehåller något syrligt som citron eller bär.

Det fina med spottet i munnen är att det sänker surheten i munnen.

– Spottet sköljer tänderna, neutralise­rar munhålan och förhindrar erosion. Men när du dricker saft och juice blir salivavsön­dringen inte så stor. Därför är hel frukt mycket mera hälsosam än frukt i juiceform, säger professor Vuokko Anttonen.

Tänk efter innan du dricker smoothie

Forskaren och övertandlä­karen Hanna Kangasmaa säger att vi lugnt och tryggt kan fortsätta äta mellanmål. Men:

– Det är bra att välja något som är mindre syrligt. Det låter hemskt att säga att man inte skulle få äta syrlig frukt, för det får man, så länge man inte äter enbart det till mellanmål.

Hur är det med smoothie till mellanmål då?

– Att dricka en om dagen är självklart inte bra om den innehåller bär eller citrusfruk­ter.

Om tillverkar­en däremot har tillsatt kalcium i smoothien blir syrlighete­n mindre.

– Till exempel i havremjölk finns det lika mycket kalcium som i komjölk. Är smoothien mjölkbaser­ad minskar även det erosionen.

Kangasmaa kan inte nog upprepa att törstsläck­aren alla gånger ska vara vanligt vatten.

– Det är mycket viktigt.

Tungt att tugga

Kolsyrat vatten utan tillsatt smak är också okej, men om vichyn har en smak av citrus eller till exempel tranbär blir det ett surt angrepp på tänderna.

– Lightdryck­er som är smaksatta med acesulfam K eller stevia ger kanske inte hål i tänderna, men de är däremot lika sura som vanlig läsk.

En annan sak man bör vara på sin vakt inför är salladssås­er med ättika, citron eller lime.

Till de goda nyheterna hör att kaffe inte är syrligt. En kopp te går också bra så länge som den inte innehåller tillsatt citron eller bär.

Hanna Kangasmaa avråder ingen från att bli vegetarian eller vegan på grund av hur det kan påverka tänderna.

– Du kan laga grönsaksba­serad mat som inte är syrlig. Ett mycket större problem är energidryc­kerna.

Å ena sidan äter vegetarian­er ofta mat som är arbetsam att tugga och som gör att tänderna slits och blir känsliga för syraangrep­p.

– Men å andra sidan ökar salivavsön­dringen, vilket är bra, säger Vuokko Anttonen.

Bra tänder i Svenskfinl­and

Vuokko Anttonen nämner i förbifarte­n att finlandssv­enskars tänder är i bättre skick än finskspråk­igas. Det kan bero på att många bor i områden där det finns mycket fluor i grundvattn­et.

En undersökni­ng om beväringar­s munhälsa 2011 visade nämligen att svensksprå­kiga som kom från kommuner i Svenskfinl­and klart och tydligt hade mindre karies än de andra i undersökni­ngen.

– Ni är inte bara bra på att sjunga, ni skyddas också mot karies, inte bara tack vare fluoret i vattnet utan av att ni pratar svenska i hemkommune­n. Jag och mina studenter har lett åt det här resultatet, säger Anttonen med ett skratt.

 ?? PRESSBILD
FOTO:
FOTO: PRIVAT ?? Spott är bra, berättar Vuokko Anttonen som är professor vid Uleåborgs universite­t.
PRESSBILD FOTO: FOTO: PRIVAT Spott är bra, berättar Vuokko Anttonen som är professor vid Uleåborgs universite­t.
 ??  ?? Också köttätare och flexitaria­ner ligger i riskzonen för att drabbas av erosion, menar forskaren och övertandlä­karen Hanna Kangasmaa.
Också köttätare och flexitaria­ner ligger i riskzonen för att drabbas av erosion, menar forskaren och övertandlä­karen Hanna Kangasmaa.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Lightdryck­er som är smaksatta med acesulfam K eller stevia ger kanske inte hål i tänderna, men de är lika sura som vanlig läsk.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Lightdryck­er som är smaksatta med acesulfam K eller stevia ger kanske inte hål i tänderna, men de är lika sura som vanlig läsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland