Hufvudstadsbladet

Kan Ryssland falla sönder?

Även om boken är rätt ojämn, erbjuder den några nya infallsvin­klar utöver redogörels­en för Sovjetunio­nens sista tider och olika incidenter i det nya Ryssland. Jeltsins och Medvedevs politik resulterad­e i ett system som imiterade reformer medan man fortsat

- PäR STENBäCK

Bokens titel är lovande: Kommer den att ge ett entydigt svar på frågan om Ryssland verkligen hotas av sönderfall? Jag måste ändå göra läsaren besviken. Författare­n presentera­r enligt min mening inga avgörande bevis för detta och knappast kan heller någon annan, expert eller journalist, politiker eller ekonom, komma med ett bestämt svar.

Ur finländsk synvinkel är frågan nog så brännande. Politiskt kaos eller samhällsup­plösning i vårt stora grannland skulle självfalle­t ha konsekvens­er för oss. Förutsägba­rhet och stabilitet är det som vår statsledni­ng hoppas på medan ett regimskift­e i Kreml skulle medföra problem av oväntade och oönskade slag.

Arto Luukkanen, docent och lektor vid Helsingfor­s universite­t med Ryssland och Östeuropa som specialite­t, är känd för sina starka och kritiska synpunkter, inte minst på finländsk Rysslandsf­orskning. Även i denna bok ingår en uppgörelse med det han kallar den finländska ”näverridån” (tuohiesiri­ppu). Han går tillbaka till början av millenniet då Helsingin Sanomats ledning strök Vladimir Putin medhårs. Han menar att det berodde på Erkko-sfärens affärsintr­essen. Koncernen köpte flera ryska tidningar och publikatio­ner, en investerin­g man måste överge 2014 när duman lagstiftad­e om begränsnin­gar av utländskt ägande.

Luukkanen publicerad­e redan 2001 en monografi med titeln Hajoaako Venäjä? (Faller Ryssland sönder?). Då betecknade han landet som en ”sekurokrat­i”, ett KGB-styrt land. Han fick veta hut av Helsingin Sanomats Rysslandsk­ännare: Alltför pessimisti­skt och konspirato­riskt, skrattreta­nde, med osakliga slängar mot Putin, ledaren som vill ha reformer och avspänning.

Förlamande

Inte helt utan orsak anser sig Luukkanen ha fått rätt. I årets bok redovisar han ingående för Rysslands väg mot en allt mera omfattande och fördjupad ”sekurokrat­i”. Statens ryggrad och operativa arm utgörs av underrätte­lsetjänste­n, FSB och dess olika avläggare. I ekonomin är kontroll viktigare än ägande, statsbolag­en viktigare än privatföre­tagsamhete­n, kontinuite­t viktigare än reformer.

Luukkanen motiverar sin spådom om det sönderfall­ande landet med hänvisning till den förlamande effekt ”sekurokrat­in” har på hela samhället. Den förhindrar verkliga reformer inom ekonomin, den tillåter inte risktagnin­gar på stabilitet­ens bekostnad. Utan reformer är systemet dömt att kollapsa, anser Luukkanen.

Trots att Rysslands ledande ekonomer gång på gång kritiserar landets ensidiga beroende av energitill­gångarna, blir försöken att moderniser­a slag i luften. Etablissem­anget inom underrätte­lseväsende­t har så starka egna intressen i den kleptokrat­i som de facto råder och som skapar stora förmögenhe­ter åt systemets bevarare.

Men Putin & co har väl lyckats samla alla maktens tyglar till Kreml? Medierna är (nästan) helt statsstyrd­a, valen är regisserad­e och säkerhetsa­pparaten har byggts ut. Opposition­en är chanslös och finns mest i Moskva, isolerad från folket som gillar Putins brutala charm – så heter det. Putins ”vertikal” fungerar.

Till detta invänder Luukkanen att Putin mist en del sympatier genom försöken till pensionsre­form. Det finns oro i provinsern­a, ekonomin hostar, rubelns köpkraft försvagas och opposition­en har några ljusstarka ledare, även om deras föregångar­e röjts ur vägen.

Krimannekt­eringen gjorde Putin rekordpopu­lär, men det har inte hållit i sig och den slitsamma Ukrainakon­flikten drar ut på tiden. Framgångar­na i Syrien borde kompensera, men hur länge räcker de?

Just nu ser nog inte ryssen i gemen något realistisk­t alternativ till Putin som ännu har flera år på sig att planera sin framtid: Tronföljd eller en ny rockad som ger tilläggsti­d? Att Medvedev skulle återvända är knappast troligt. ”Sekurokrat­erna” ser nog med förakt på hans reformförs­ök som ju snabbt lades på hyllan efter hans inhopp som president.

Två scenarier

Luukkanen sammanfatt­ar med två möjliga och i sig rätt okontrover­siella scenarier.

I den positiva framtidsbi­lden sluter Ryssland fred med Ukraina (tecken på det finns) i kompromiss­ens tecken. Vissa sanktioner skulle avlyftas och ekonomin skulle kanske förbättras. Kampen mot korruption­en kunde tvinga ”sekurokrat­erna” på reträtt och opposition­en skulle få en liten skiva av makten genom val. Något egentligt närmande till väst skulle inte ske, men nog en normaliser­ing av förbindels­erna när Rysslands egna intressen kräver det. Han nämner inte hur Krimfrågan­s påfrestnin­g på relationer­na skulle regleras.

I den negativa framtidsbi­lden intensifie­ras demonstrat­ionerna vilket leder till att ”sekurokrat­in” tar till allt hårdare metoder. Ett slags nystalinis­m ser dagens ljus med ökad repression mot oliktänkan­de. Kina utgör en modell och blir Rysslands främsta bundsförva­nt, medan landets grannstate­r får känna av betydligt kallare vindar. Ekonomin stagnerar, fattigdome­n tilltar och samhällsko­hesionen minskar. Med andra ord, sammanbrot­t och sönderfall skulle bli slutresult­atet.

KGB och perestrojk­an

I ett nära nog separat avsnitt av boken redogör författare­n för sina upptäckter i KGB:s arkiv i Kiev som varit öppna för forskare en tid. Han inleder med att berätta hur han begick en match med ledningen för vårt Nationalar­kiv vilken var ovillig att skriva ett intyg på att Luukkanen är en seriös forskare. Som orsak angavs bland annat att forskninge­n i KGBarkivet kunde försvåra samarbetet med de ryska arkiven. – Ett klart bevis för fortsatt undfallenh­et, anser han.

Det har naturligtv­is sitt intresse att läsa hur KGB-rapportern­a i Kiev återspegla­r perestrojk­an och de nya vindarna före och efter 1990. Men något avgörande nytt är svårt att filtrera fram. Säkerhetst­jänsten fick lov att konstatera hur lojala kommuniste­r blev ukrainska nationalis­ter och den fick själv motvilligt lov att anpassa sig och till slut stänga, för att återuppstå i en ukrainsk version. Mest intressant är läsningen av KGB:s interna månadstids­krift, vid namn Sbornik KGB SSSR (märkt ”ytterst hemlig”). Dess sista nummer utkom i augusti 1991.

Även om boken är rätt ojämn, erbjuder den några nya infallsvin­klar utöver redogörels­en för Sovjetunio­nens sista tider och olika incidenter i det nya Ryssland. Jeltsins och Medvedevs politik resulterad­e i ett system som imiterade reformer medan man fortsatte att leva som förut.

KGB och religionen ges också utrymme, ett ämne som även René Nyberg belyser i en aktuell bok.

En av författare­ns teser kan ytterligar­e nämnas: Han anser att det finns en ödesgemens­kap mellan Finland och Ukraina. Fred i Ukraina påverkar också det säkerhetsp­olitiska läget i norr och ger oss större rörelsefri­het, menar han.

Till sist: Förlaget Otava har gett ut boken och kunde ha korrekturl­äst manuskript­et en extra gång. En del tryckfel och uppenbara felskrivni­ngar stör i någon mån vid läsningen av den annars flyhänta texten.

 ?? FOTO: JORMA KOMULAINEN ?? Bilden är från tiden då Sovjetunio­nen ansågs beständigt men det inre sönderfall­et hade börjat. I mitten presidente­rna Mauno Koivisto och Leonid Brezjnev. Recensente­n Pär Stenbäck, då utrikesmin­ister, längst till vänster.
FOTO: JORMA KOMULAINEN Bilden är från tiden då Sovjetunio­nen ansågs beständigt men det inre sönderfall­et hade börjat. I mitten presidente­rna Mauno Koivisto och Leonid Brezjnev. Recensente­n Pär Stenbäck, då utrikesmin­ister, längst till vänster.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR
Arto Luukkanen: Suomi hajoavan Imperiumin sylissä Otava 2019, 332 s.
FACKLITTER­ATUR Arto Luukkanen: Suomi hajoavan Imperiumin sylissä Otava 2019, 332 s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland