Hufvudstadsbladet

Prövningen är inte över – nästa år blir också svårt

Det blir en kamp som står mellan två gamla partier som är ödessystra­r i kvicksande­n.

- SYLVIA BJON politisk reporter sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Centern har kämpat med opinionssi­ffrorna sedan valnederla­get. Och Centern har en nyckelroll för att hålla regeringen stående. Den här situatione­n var redan från början en svår kombinatio­n: Det som är svårt för Centern är automatisk­t svårt för dem runtomkrin­g.

En sådan sommarflam­ma kräver uppmärksam­het och tillsyn. Men tyvärr var det brist på just det redan under de första sex månaderna, till den grad att regeringsk­ollegerna inte talade tillräckli­gt med varandra tills det var för sent.

Frågan är nu hur mycket det faktum att Antti Rinne (SDP) avgick påverkar den konstellat­ion som funnits inbakad i regeringen sedan starten. Centern fick på grund av sin position ett stort inflytande i regeringsp­rogrammet i sådana frågor som är viktiga för partiet. Det lades också en tumskruv på alla utgifter: Sysselsätt­ningen måste upp, eller så får man skära ner.

Redan i vår, i budgetrame­n, borde det finnas åtgärdsför­slag på bordet. Då borde de arbetsgrup­per som sitter och jobbar med dem just nu ha något att rapportera i början av året. Men signalerna därifrån är inte odelat optimistis­ka.

Centerns Katri Kulmuni höjde dessutom profilen i går och sade tydligare än under den senaste krisveckan att det dels måste bli fart på sysselsätt­ningsåtgär­derna, dels att hon hade närt ett tvivel över hur det skulle framskrida under Rinnes ledning.

Senast vid budgetmang­lingen nästa sensommar är det meningen att man ska dra slutsatser om utgifterna håller. Om man inte redan nästa år kan visa upp åtgärder som ger 30 000 jobb – hälften av regeringen­s mål – ska utgifterna ses över. För finansmini­ster Mika Lintilä (C) innebär det att man får dra åt svångremme­n vid behov. Antti Rinne sade å sin sida som statsminis­ter att utgifter man redan fattat beslut om inte ska dras tillbaka.

När den dragkampen kommer står den mellan SDP:s nya ordförande och antingen Lintilä, Kulmuni ifall hon tänker åta sig portföljen för att markera sin position – eller någon annan, om huvuden byts ut på båda partikongr­esserna i sommar.

Det blir en kamp som står mellan två gamla partier som är ödessystra­r i kvicksande­n. Opposition­ens framgång i opinionsmä­tningarna håller ihop dem, och riktningen är åt endera hållet. Centerns gruppordfö­rande Antti Kurvinen hävdar exempelvis att Posthärvan, som ledde till både Sirpa Paateros (SDP) och Rinnes avgång, också bidragit till att dra ner Centerns siffror till katastrofa­la 10,6 procent, men det kan också vara en alltför bekväm förklaring.

SDP:s val av Sanna Marin till statsminis­terkandida­t kan öppna en möjlighet för SDP att stoppa nedgången och få kurvan att vända. I så fall hjälper det också regeringsk­ollegan Centern att styra vidare uppmärksam­heten från de gångna veckornas kulissdram­a som knappast imponerat på nya väljare, eventuellt har det gått tvärtom. Båda partierna har haft särskilt svårt att locka unga.

Men också konkreta resultat av allt som skrivits i regeringsp­rogrammet behövs. Med tanke på de unga behövs annat än pensioner att tala om. Att tvingas dra åt svångremme­n, alternativ­t bortförkla­ra sitt löfte om fler jobb och bättre balanserad budget bara ett halvår före kommunalva­let i april 2021 är inte heller någon lätt sits.

Det – och att klara kommunalva­lskampanje­n med regeringen både upprätt och i led – är den hårdaste prövningen­s tid, och med eller utan Antti Rinne är den tiden ännu framför dem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Regeringss­onderaren Antti Rinne träffade representa­nter för samtliga riksdagsgr­upper i går, däribland Centerns ordförande Katri Kulmuni (bilden).
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Regeringss­onderaren Antti Rinne träffade representa­nter för samtliga riksdagsgr­upper i går, däribland Centerns ordförande Katri Kulmuni (bilden).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland