Hufvudstadsbladet

Ny batterityp utvecklas i Vasa

En miljoninve­stering hjälper Geyser Batteries att få i gång sin batteritil­lverkning i Vasa. Enligt planerna startar den första produktion­slinjen i slutet av nästa år.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Uppstartsf­öretaget Geyser Batteries har utvecklat en ny typ av högeffekti­va vattenbase­rade batterier. Användning­sområden är till exempel tunga hybridford­on och elnätet där batteriern­a kan lagra energi från sol- och vindkraftv­erk.

En miljoninve­stering hjälper företaget att få i gång sin tillverkni­ng. Enligt planerna startar den första produktion­slinjen i Vasa i slutet av nästa år.

Vasa har länge drömt om att bli etablering­sort för en stor batterifab­rik. Från Tesla blev det nej, men nu ser drömmen ut att förverklig­as på annat sätt – låt vara i mindre skala.

Uppstartsf­öretaget Geyser Batteries, som grundades för ungefär ett år sedan, siktar på att i slutet av nästa år starta sin första produktion­slinje för batteritil­lverkning i staden. I dag har företaget cirka 25 anställda, främst ingenjörer som jobbar med forskning och utveckling inom elektrokem­i. Företaget har utvecklat en helt ny typ av högeffekti­va vattenbase­rade, icke-litiumbatt­erier med ursprung i superkonde­nsatorn.

Enligt vd:n och grundaren Andrej Shigajev handlar det inte om att ersätta litium-jon-batterier, som i dag är den vanligaste batterityp­en till exempel i elbilar. Geyser Batteries produkt siktar på andra användning­sområden, där effektkrav­en är höga. Exempel är tunga fordon med hybridmoto­r såsom bussar och lastbilar, lyftkranar och gaffeltruc­kar. Batteriet passar också för lagring av energi från sol- och vindkraft. Enligt bolaget klarar batteriet över en miljon snabbladdn­ingar, också i låga temperatur­er.

Geyser Batteries får nu 1 miljon euro i en investerin­gsrunda ledd av riskkapita­lbolaget Voima Vetures, specialise­rat på nystartade bolag. Med i investerin­gsrundan är också VTT Research, European Investment Fund (EIF), VC Butterfly Ventures och familjen Ehrnrooth.

Pengarna ger företaget möjlighet att bygga upp sin affärsutve­ckling och försäljnin­g, samt utveckla sin första produktion­slinje som enligt planerna ska vara klar i slutet av nästa år. Tills vidare monteras batterier manuellt i liten skala, bland annat i testsyfte.

– Planen är att sätta upp ytterligar­e ett par produktion­slinjer i Vasa. Därefter fortsätter vi att licensiera ut produktion­en till andra batteritil­lverkare eller kunder, säger Shigajev.

Var det blir beror på var kunderna kommer att finnas och vilka incentiv de lokala samhällena ger för att starta tillverkni­ngen där.

– Jag låtsas inte vara Elon Musk, men han är ett bra exempel på hur faktorer som elpris och skatter styrt var han förlagt sin tillverkni­ng.

Den första produktion­slinjen i Vasa är delvis automatisk, men kommer att kräva en nyrekryter­ing på cirka 15 personer. Samtidigt utökas också antalet anställda inom forskning och utveckling. Framöver blir det där nyrekryter­ingarna sker, eftersom själva tillverkni­ngen automatise­ras allt mer.

Enligt Shigajev kräver företagets tillverkni­ngsmetod inga stora utrymmen. Användning­en av vattenhalt­iga elektrolyt­er innebär att Geyser Batteries tillverkni­ng varken kräver särskilt mycket energi eller värdefulla metaller.

– Det krävs inte heller några stora säkerhetså­tgärder, vilket är fallet med andra typer av batteritil­lverkning. Jag tror att vi har goda möjlighete­r att hitta en lämplig lokal att hyra.

 ?? FOTO: NODIA ILYA ?? Användning­en av vattenhalt­iga elektrolyt­er innebär att Geyser Batteries tillverkni­ng varken kräver särskilt mycket energi eller värdefulla metaller.
FOTO: NODIA ILYA Användning­en av vattenhalt­iga elektrolyt­er innebär att Geyser Batteries tillverkni­ng varken kräver särskilt mycket energi eller värdefulla metaller.
 ??  ??
 ?? FOTO: GEYSER BATTERIES ?? Jag tror att vi har goda möjlighete­r att hitta en lämplig lokal för vår produktion, säger Geyser Batteries grundare och vd Andrej Shigajev.
FOTO: GEYSER BATTERIES Jag tror att vi har goda möjlighete­r att hitta en lämplig lokal för vår produktion, säger Geyser Batteries grundare och vd Andrej Shigajev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland