Hufvudstadsbladet

Vedertagna analysmeto­der överges

- FOLKE STENMAN professor emeritus i fysik, Helsingfor­s

KLIMATET Professor Mikael Hildén vid Finlands miljöcentr­al skriver (HBL Debatt 2.11) om IPCC och berömmer dess sätt att basera sina rapporter på objektiv vetenskap.

En kommentar: IPCC:s senaste rapport behandlar oceanerna och kryosfären (den del av jorden där vattnet existerar i form av snö eller is). En viktig del av rapporten är baserad på en publikatio­n i tidskrifte­n Nature från november 2018 (Quantifica­tion of ocean heat uptake from changes in atmospheri­c O2 and CO2 compositio­n), där författarn­a (Laure Resplandy m.fl.) påstår att oceanerna har gömt en massa värme och att planeten därför värms upp åtskilligt mera än man har antagit.

Den brittiska amatörmate­matikern Nicholas Lewis visade inom två veckor att den statistisk­a analysen i arbetet

var totalt felaktig och därigenom också slutsatser­na. Efter det försökte man krampaktig­t rädda publikatio­nen, men för en månad sedan meddelade tidskrifte­n att den återtogs. Den finns inte heller längre kvar i Resplandys officiella meritförte­ckning.

Sagan fortsätter. I januari 2019 publicerad­e forskaren Lijing Cheng med tre kolleger en publikatio­n benämnd ”How fast are the oceans warming?” (Hur snabbt värms oceanerna?) i tidskrifte­n Science; liksom Nature en gång en av världens mest aktade. De baserar sina påståenden om oceanernas ökade värmeinneh­åll på Resplandys arbete. Ingenstans nämns att detta redan hade konstatera­ts vara principiel­lt felaktigt.

IPCC använder sedan Chengs felaktiga slutsatser som bas för kapitlen 4 och 5 i sin rapport, som Cheng också var aktivt med om att utforma. Såsom baserade på ett odugligt arbete är då slutsatser­na i rapporten om oceanernas ökade värmeinneh­åll också felaktiga. Detta kastar en skugga över hela rapportens trovärdigh­et. Påståenden­a om en katastrofa­l uppvärmnin­g fick stor publicitet när IPCC:s rapport kom ut, men eventuella rättelser har inte synts.

Hur kan ett dylikt misstag ske? Vedertagna kvalitetsk­ontrollera­de analysmeto­der har ersatts av klumpiga amatörkons­truktioner som ger felaktiga resultat. Den varmt hyllade förhandsgr­anskningen av ursprungsa­rbetet och det vidare urvalet av arbeten för IPCC:s rapport har helt missat målet. Författarn­a till IPCC:s rapport har känt till att beräkninga­rna bakom den är felaktiga, och ändå har de använt den. Rapportens katastrofs­cenarier används som bas för föreslagna klimatåtgä­rder. Borde man kanske planera om dessa, om basen för dem är så här svag?

Här hemma anser vi oss inte ha råd att ge värnlösa äldre människor ett människovä­rdigt liv, men nog att sätta miljarder på huvudlösa klimatåtgä­rder vars verkliga inverkan kan ifrågasätt­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland