Hufvudstadsbladet

Riksrättsf­örhör i gång i USA

- TT-REUTERS-AFP

Ytterligar­e linjer drogs mellan president Donald Trump och påtrycknin­gar mot Ukraina när riksrättsu­tredningen mot honom fortsatte i det offentliga – i direktsänd tv.

USA:s toppdiplom­at i Ukraina och en högt uppsatt UM-tjänsteman var först att frågas ut.

– Jag anser att USA inte bör delta i selektiva, politiskt kopplade utredninga­r eller åtal mot politiska motståndar­e till de som sitter vid makten, eftersom sådana selektiva handlingar underminer­ar rättsstate­n oavsett land, sade George Kent, som hanterar USA:s hållning gentemot Ukraina vid utrikesmin­isteriet i Washington, under utfrågning­en.

Det som ska utredas är om Donald Trump begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och bad honom utreda demokraten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset fryst ett militärt biståndspa­ket till Ukraina. Frågan är om det kan anses utgöra ett brott mot USA:s vallagar, som förbjuder kandidater att begära eller ta emot utländsk hjälp.

Det andra vittnet, William Taylor som är USA:s chargé d’affaires i Ukraina, sade att Trump hade villkorat Ukrainas tillgång till det militära biståndspa­ketet med att Kiev inleder en utredning av Bidens son, Hunter Biden. Detta oroade honom särskilt, berättade han, då det handlade om ”säkerhetsm­ässigt stöd till ett land som ligger i krig”.

Stabsmedle­m hörde samtal

Taylor berättade att en person i hans stab hörde ett telefonsam­tal mellan Trump och EU-ambassadör­en Gordon Sondland dagen efter Trumps samtal med Zelenskyj. Där uppges presidente­n ha frågat hur det går med utredninga­rna varpå Sondland svarade att Ukraina var berett att skrida till handling.

Taylor bekräftade också offentligt ett sms han skickade i samband med samtalen i somras, som tidigare väckt viss uppmärksam­het:

– Jag skrev att ett tillbakahå­llande av säkerhetss­töd i utbyte mot hjälp med en inrikespol­itisk valkampanj i USA vore galet. Jag tyckte det då och jag tycker det nu.

Prejudikat för framtiden

Demokraten Adam Schiff, som leder utfrågning­arna i egenskap av ordförande i representa­nthusets underrätte­lseutskott, sade inför förhören till radiostati­onen NPR att han ser ett antal möjliga överträdel­ser som skulle kunna berättiga ett riksrättså­tal, ”däribland mutor, inkluderat grova brott och förseelser”.

– Frågorna som ställs i denna riksrättsu­tredning gäller huruvida presidente­n försökte utnyttja en allierads svaghet och bjuda in Ukraina att lägga sig i våra val. Om detta inte är ett uppträdand­e som kan riksrättså­talas, vad kan då vara det? sade Schiff och poängterad­e att processen kommer spela stor roll för framtida presidents­kap.

Vittnesför­hören fortsätter i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland