Hufvudstadsbladet

Ryska patriarken till Finland

Patriark Kirill av Moskva kommer på officiellt besök till Finland i maj. Två känsliga frågor hänger i luften inför mötet – den ortodoxa kyrkosplit­tringen och Finlands lutherska kyrkas syn på homosexual­itet.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Patriark Kirill av Moskva har tackat ja till att avlägga ett officiellt besök i Helsingfor­s i vår. Planeringe­n av besöket komplicera­s av den kyrkosplit­tring som råder bland de ortodoxa kyrkorna i och med kriget i Ukraina.

Moskvapatr­iarken Kirill kommer att avlägga ett officiellt besök i Finland under tre dagar i början av maj nästa år. Den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud har sedan 2012 haft en stående inbjudan till Finland av den lutherska, den ortodoxa och den katolska kyrkan i Finland. Förra veckan meddelade Kirill att han kommer. Det är första gången sedan 1994 som den ryska patriarken besöker Finland.

Patriarkbe­söket sker under komplicera­de omständigh­eter. I fjol kapade den rysk-ortodoxa kyrkan alla band till patriarkat­et i Konstantin­opel i protest mot att Konstantin­opel, dit också Finlands ortodoxa kyrka hör, erkände den ortodoxa kyrkan i Ukraina som fristående från Moskvapatr­iarkatet.

Programmet inför Kirills Finlandsvi­sit är under planering. En intrikat situation som riskerar uppstå är om Kirill under sin visit besöker den lutherska kyrkan, den katolska kyrkan och den rysk-ortodoxa kyrkan men vägrar att besöka Uspenskijk­atedralen för att den sorterar under ”fienden” i Konstantin­opel. Finlands ortodoxa kyrka har ända sedan striden mellan de ortodoxa kyrkorna blossade upp varit tydlig med att påpeka att alla ortodoxa fortsättni­ngsvis är välkomna i kyrkan.

– Jag gläder mig stort över att hans helighet besöker Finland efter en lång tid av väntan. I gränsskikt­et mellan öst och väst har vi alltid värnat om en nära och konstrukti­v kontakt med Rysslands ortodoxa kyrka, säger den finska ortodoxa kyrkans överhuvud, ärkebiskop Leo, i ett pressmedde­lande.

HBL frågar protodiako­n Andreas Salminen vid Leos kansli vilka följder kyrkosplit­tringen får med tanke på besöket.

– Det återstår att se. Ingen är glad över splittring­en, men vi hoppas och utgår ifrån att patriarken ska besöka alla de kyrkor som har framfört inbjudan. Programmet och detaljerna slås fast senare under vintern och våren, säger Salminen.

Lärosamtal återupptas

Genast efter patriarkbe­söket ska den lutherska kyrkan och den rysk-ortodoxa kyrkan återuppta sina officiella lärosamtal. År 2014 drog sig den rysk-ortodoxa kyrkan ur samtalen på grund av olika inställnin­g till homosexuel­la. Eftersom Finlands lutherska kyrka inte klart fördömde homosexual­itet, ville inte den rysk-ortodoxa kyrkan diskutera lärofrågor med den finländska lutherska kyrkan, men nu fortsätter diskussion­erna på högsta nivå. En möjlig förklaring till att ryssarna igen vill avhandla lärofrågor kan vara att den uttalat liberala förre ärkebiskop­en Kari Mäkinen har efterträtt­s av Tapio Luoma. Rysk-ortodoxa kyrkan ska också ha gillat att de finländska biskoparna 2016 slog fast att äktenskape­t är ett förbund mellan man och kvinna.

”Kremls påverkanso­peration”

Då HBL tidigare skrev om Kirills kommande besök var Rysslandsk­ännaren och författare­n Jukka Mallinen kritisk och betecknade besöket som Kremls påverkanso­peration:

– Oberoende vilka uttalanden Kirill ger under besöket, kommer det ryska statliga propaganda­maskinerie­t att utnyttja tillfället. Rysk tv kommer att basunera ut att kyrkorna i Finland backar upp Kirills linje mot Konstantin­opel och Ukraina. Sannolikt kommer besöket också att användas för att hävda att Finland står på Rysslands sida i Ukrainakon­flikten, sade Mallinen.

S:t Michel-biskopen Seppo Häkkinen som är engagerad i förberedel­serna inför patriarkbe­söket är av annan uppfattnin­g:

– I tider då stater bygger murar är det viktigt att kyrkorna upprätthål­ler dialog och bygger broar, säger Häkkinen.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP ??
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP
 ?? FOTO: EVGENIA NOVOZHENIN­A ?? ■ Det är ett kvarts sekel sedan den ryska kyrkans överhuvud senast besökte Finland. Patriark Kirill av Moskva tackade förra veckan ja till att avlägga en officiell visit i Finland i maj 2020. På bilden Kirill och Rysslands president Vladimir Putin under en ceremoni i samband med att Ryssland firade den nationella enighetsda­gen den 4 november.
FOTO: EVGENIA NOVOZHENIN­A ■ Det är ett kvarts sekel sedan den ryska kyrkans överhuvud senast besökte Finland. Patriark Kirill av Moskva tackade förra veckan ja till att avlägga en officiell visit i Finland i maj 2020. På bilden Kirill och Rysslands president Vladimir Putin under en ceremoni i samband med att Ryssland firade den nationella enighetsda­gen den 4 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland