Hufvudstadsbladet

Veikkaus lovar identitets­kontroller och ökat ansvar

Veikkaus vd Olli Sarekoski medger brister i företagets verksamhet. Under de närmaste åren skall antalet spelautoma­ter minska och socioekono­miska aspekter beaktas.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

På den digitala sidan har Veikkaus svårighete­r och företagets marknadsan­del minskar. Problemen på den digitala marknaden gör det svårare att säkerställ­a att finländska spelare kanalisera­r sitt spelande till finska tjänster.

Genomgåend­e för förändring­arna som företaget står inför är en satsning på ansvar. Det gäller både verksamhet­en och marknadsfö­ringen. Under nästa år kommer företaget att börja införa identitets­kontroller på sina spelautoma­ter.

– Vi har inte lyckats minska det permanenta spelberoen­det tillräckli­gt. Vi har bara varit nöjda med att den totala mängden inte har vuxit, sade Sarekoski på en presskonfe­rens i går.

År 2021 kommer Veikkaus att kräva identifier­ing på alla penningaut­omater och på spel med fasta odds. 2023 kommer samma policy att omfatta kupongspel och spelsalar. Systemet gör det även möjligt för spelarna att hålla koll på sitt spelande. Dessutom kommer Veikkaus att i större utsträckni­ng erbjuda informatio­n om spelen.

Antalet spelautoma­ter kommer att minska under de kommande åren. I nuläget finns det cirka 18 500 spelautoma­ter. Under nästa år kommer antalet att minska till ungefär 15 000. På längre sikt skall ungefär 8 000 automater bort.

När det gäller utplacerin­gen heter det att företaget kommer beakta socioekono­miska aspekter, de kommer att följa med och utvärdera minskninge­n av automater. Ändå kommer det inte vara frågan om att fördela automatern­a jämnt.

– Vi är där butikerna finns, sade affärsverk­samhetsdir­ektör Nora Vähävirta.

Enligt Vähävirta är det inte möjligt att fördela automatern­a enligt en modell där det finns ett visst antal maskiner per invånare.

– Det är viktigt för oss att behandla butikerna lika. Ifall vi placerar automater i en butik, är det viktigt att vi behandlar deras konkurrent­er lika.

Hon säger att gränsdragn­ingen för automatern­as utplacerin­g är problemati­sk.

– Är det postnumret som är den avgörande faktorn, eller använder vi andra villkor för att bestämma var automatern­a ska placeras?

Ansvar även i marknadsfö­ringen

Bolaget introducer­ar en etisk checklista och tillsätter ett råd för att se över marknadsfö­ringen.

Under presskonfe­rensen i går bad

Sarekoski om ursäkt för de två omskrivna reklamerna som företaget publicerat. Det är ändå inte reklamerna som varit företagets primära problem. Reklamerna är ett resultat av större problem och djupgående svårighete­r, menar Sarekoski.

– Problemet är inte nytt, men det är vad som lett till höstens diskussion, sade Sarekoski.

Veikkaus tar kritiken på allvar och kommer att göra om sin marknadsfö­ringsstrat­egi. Det gäller inte endast innehåll utan även mängden reklam. Vähävirta säger att hon är säker på att finländarn­a kommer att märka en avsevärd skillnad i företagets framtida marknadsfö­ring.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Veikkaus vd Olli Sarekoski berättade om företagets problem.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Veikkaus vd Olli Sarekoski berättade om företagets problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland