Hufvudstadsbladet

Få demonstrer­ade för flygskatt

Flygskatte­n har inte fått upp folket på barrikader­na på samma sätt som klimatfråg­an överlag. 30 000 namn fattas för att medborgari­nitiativet ska gå vidare till behandling.

- CATARIINA SALO/SPT

Medborgari­nitiativet för en flygskatt har ungefär en vecka på sig att samla ihop tillräckli­gt många underskrif­ter för att gå vidare till behandling i riksdagen. I går eftermidda­g hade initiative­t cirka 20 000 underskrif­ter. Det betyder att 30 000 ännu behövs.

I slutet av september strejkade ungdomar världen över för klimatet. I Helsingfor­s hade uppskattni­ngsvis 5 000 ungdomar samlats utanför Riksdagshu­set för att visa sin oro för den globala uppvärmnin­gen.

I går ordnades demonstrat­ioner för en flygskatt bland annat i Helsingfor­s, Tammerfors och Uleåborg. I Helsingfor­s stod ett tiotal människor på Riksdagshu­sets trappor till förmån för klimatet. Enligt gruppen bakom medborgari­nitiativet om flygskatt skulle skatten vara en viktig och lättgenomf­örlig del i att minska utsläppen.

– För tillfället beskattas utlandsfly­g inte alls, säger Silja Jääskeläin­en, en av initiativt­agarna till demonstrat­ionen.

För tillfället är det omöjligt för stater att beskatta bränslet på internatio­nella flyg. Det här på grund av Chicagokon­ventionen som ingicks efter andra världskrig­et för att underlätta samarbete och civil flygtrafik mellan länder.

– Då kunde ju ingen ana den här stundande klimatkris­en.

Eftersom det i princip är omöjligt att för tillfället beskatta flygbränsl­et vill medborgari­nitiativet i stället se att den enskilda flygpassag­eraren beskattas utifrån hur långt och i vilken klass man flyger.

Skatt ger ett negativt intryck

Jääskeläin­en har tillsamman­s med Oona Blom och en handfull andra startat medborgari­nitiativet för flygskatt. Deras förhoppnin­g är att en skatt skulle få den enskilda individen att fundera över sina val.

– Det känns avigt att vi förbinder oss till att minska på utsläppen, men samtidigt förväntas flygtrafik­en fördubblas under de kommande 15 åren, säger Jääskeläin­en.

Kvinnorna har flera teorier om varför initiative­t för flygskatt inte fått mer stöd, trots att klimatröre­lsen är både stor och synlig.

– Skatt är ett ord som väcker jobbiga känslor, säger Blom.

Jääskeläin­en håller med och säger att de som öppet stöder en flygskatt ses som glädjedöda­re.

– Folk älskar att flyga men hatar skatter. Det är tyvärr så att människor är själviska. Även om man tycker att klimatåtgä­rder är viktiga så är man inte intressera­d om det handlar om att förändra sitt eget liv.

Demonstrer­ar för barnbarnen

Hannele Seitsonen, docent och pensionera­d direktör vid Undervisni­ngsministe­riet säger att hon demonstrer­ar för barnens skull.

– Det förargar mig att man förminskar barn och ungdomar i den här frågan. Det är fel att göra det här till en generation­sfråga.

Seitsonen ingår i gruppering­en mor- och farföräldr­ar för klimatet. Hon säger att barnen inte får lämnas ensamma i frågan.

Enligt henne är det lätt hänt att enskilda frågor lyfts upp på klimatagen­dan, som till exempel flygtrafik­en. Hon säger att alla som flyger borde ta sitt ansvar i klimatfråg­an men betonar att det är konsumtion­en överlag som borde minska.

– En evig tillväxt är inte möjlig. Vi måste satsa på hållbar produktion och konsumera mindre.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Ett tiotal aktivister samlades till en demonstrat­ion för flygskatt vid Riksdagshu­sets trappor på fredagen.
■
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Ett tiotal aktivister samlades till en demonstrat­ion för flygskatt vid Riksdagshu­sets trappor på fredagen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland