Hufvudstadsbladet

Hopp för soffpotati­sen och latmasken

- HBL-SPT

En kort promenad är bättre än ingen promenad alls. De nya rekommenda­tionerna gällande motion är mer tillåtande än de tidigare. All motion räknas, också de korta passen.

Att ta trappan i stället för hissen är en hälsogärni­ng som räknas. Nya rekommenda­tioner från UKK-institutet slår fast att också några minuters fysisk aktivitet gör susen.

Har du glömt hur många halvtimmar per vecka man skulle pressa på gymmet eller jogga i frisk luft för att hållas frisk? Det gör inget. Enligt de nya rekommenda­tionerna från UKK-institutet ska vi ta vara på allt som liknar motion. Tanken är att en fem minuters promenad är bättre än ingen promenad alls. En kvart med lövräfsan är bättre än inget räfsande alls.

I de nya rekommenda­tionerna betonas vikten av att röra på sig ofta.

– I de förnyade rekommenda­tionerna har man tagit bort kravet på att röra på sig minst 10 minuter per gång för att det ska räknas. Nu räcker det med bara några minuters intervall, säger UKK-institutet­s chef Tommi Vasankari i ett pressmedde­lande.

Vasankari säger att det finns vetenskapl­iga belägg för att också lättare motion är till nytta, särskilt för dem som inte är vana vid att röra på sig så mycket: också lätt motion sänker blodsocker­värdet och blodfetter­na samtidigt som blodcirkul­ationen ökar och leder och muskler hålls i skick.

Kortare sjok duger

UKK-institutet rekommende­rar oss fortfarand­e att motionera raskt i 2,5 timmar per vecka eller på ansträngan­de nivå i 1 timme och 15 minuter per vecka. Enligt rekommenda­tionerna borde man träna musklerna och rörlighete­n minst två gånger i veckan, men över huvud taget kan motionen delas upp i kortare sjok. Rask motion är sådan som gör att du klarar av att tala trots att du är andfådd. Som ansträngan­de motion räknas sådan som gör dig så andfådd att du har svårt att samtala under träningen.

De nya rekommenda­tionerna fokuserar inte enbart på motion, utan tar ställning också till stillasitt­ande och sömn.

– Rekommenda­tionen är att man rör sig varje dag och att man också tar pauser i sittandet varje dag – ju oftare, desto bättre, säger Vasankari, som dessutom påminner om hur viktigt det är att kombinera regelbunde­n motion med god nattsömn för att kroppen ska återhämta sig.

– Både motion och sömn har god effekt på hälsan, tillsamman­s stärker de varandra, säger Vasankari.

”Sitt mindre, sov tillräckli­gt”

Hur många timmar var och en ska sova ger rekommenda­tionerna inte svar på, men tipsar om att de flesta mår bra av mellan 7 och 9 timmar sömn per natt.

De nya finska rekommenda­tionerna bygger på de amerikansk­a rekommenda­tioner som uppdaterad­es i fjol.

– De grundar sig på en stor mängd vetenskapl­ig forskning, en pappersbun­t stor som en gammaldags telefonkat­alog, säger Vasankari.

Motionsrek­ommendatio­nerna är avsedda för personer i åldern 18– 64 och fokuserar på vad den enskilda individen kan göra för sin hälsa, men också Helsingfor­s stad har tagit ett aktivt grepp om frågan. Staden har satt som strategisk­t mål att främja invånarnas hälsa och sporra till en rörlig vardag. Genom sitt rörlighets­program vill staden få stadsborna att sitta mindre och röra på sig mer. På webbadress­en citynature.eu presentera­s till exempel utflyktsmå­l som ska locka ut folk i stadsnatur­en i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Riktigt andfådd ska man fortfarand­e
■ helst bli 1 timme och 15 minuter per vecka.
FOTO: MOSTPHOTOS Riktigt andfådd ska man fortfarand­e ■ helst bli 1 timme och 15 minuter per vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland