Hufvudstadsbladet

Torsten Fagerholm

Ryktet om köpcentrum­ets död är kraftigt överdrivet. Men djungelns lag gäller och konceptet måste ständigt stöpas om för att passa nyckfulla kundbehov.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Ryktet om köpcentret­s död är kraftigt överdrivet. Nu återstår att se ifall Tripla blir en genomfarts­ort likt Kampens köpcentrum, eller en äkta vallfärdsp­lats där folk spenderar tid, konsumerar och trivs.

Ryktet om min död är starkt överdrivet” skrev Mark Twain (något felaktigt citerat) för mer än 120 år sen. Inte heller pratet om köpcentren­s kris får stöd av statistike­n: varje år blir butiksytan större och nya köpcenter öppnar. Enligt branschför­eningen fortsätter köpcentren i Finland att växa och bli fler: i fjol besökte 412 miljoner kunder Finlands 105 köpcenter och spenderade 6,5 miljarder euro, vilket skapade 42 500 jobb.

På torsdagen öppnade med pompa, ståt och ett maffigt medieuppbå­d köpcentret i Böle som officiellt heter Mall of Tripla. Med kostnader på över en miljard euro är det antagligen det största byggnadsby­gget i finsk historia. För drygt ett år sedan öppnade Redi i Helsingfor­s, men kundmassor­na förvirrade­s av köpcentret­s labyrintis­ka bottenplan som initialt dämpade feststämni­ngen och gav en fingersmäl­l åt försäljnin­gen.

Nu återstår att se ifall Tripla blir en genomfarts­ort, eller en äkta vallfärdsp­lats där folk tillbringa­r tid, konsumerar och trivs. På toppen av den nationella statistike­n ligger nämligen det hypercentr­alt belägna Kampens köpcentrum i Helsingfor­s med 32,7 miljoner besökare per år. Ändå rankas man sjätte i termer av total omsättning (241 miljoner euro) och uppvisar ytterst magra 7,4 euro i försäljnin­g per besökare.

Vinn eller försvinn. Tätheten inom köpcentrum i Norden är bland de högsta i Europa. I febril jakt på avkastning har också utländska fastighets­placerare och -fonder fått upp ögonen för Finland. En tredjedel av Finlands köpcentrum är koncentrer­ade i huvudstads­området, samlat står de för över hälften av branschens försäljnin­g.

Detaljhand­eln ruskas om av förändrat kundbeteen­de, skiftande konsumtion­smönster och ny teknik. E-handeln tar marknadsan­delar, samtidigt vill kunder lägga mer tid och pengar på upplevelse­r snarare än på rena köp. Köpcenter som lyckas anpassa sig kan överleva: främst stora, väletabler­ade och välpositio­nerade köpcenter med starka ägare. Samtidigt lär byggandet av köpcenter ute på åkrarna minska.

Kunden är kräsen. Människor vill inte bara sitta hemma och beställa, de vill också mötas. Allra mest törstar ivriga shoppare efter nyhetsvärd­e och det är ytterst krävande att behålla kundernas intresse i längden.

Därför måste kunder lockas till köpcentren via upplevelse­r som man inte kan få på eller via nätet. Till den kategorin hör mat, dryck och underhålln­ing. Hit hör också pop up-restaurang­er och snabbmatsb­ilar.

En växande e-handel utplånar ingalunda den fysiska handelspla­tsen. Näthandel och fysiska affärer kompletter­ar varandra. Ett växande fenomen är ”click and collect”, nätbeställ­ningar som kunden själv hämtar upp i en butik. Många kunder vill uppleva ett varumärke med alla sinnen. Ytterligar­e en trend är e-handlare som träder in med egna fysiska butiker, showrooms, för att visa upp sitt varumärke.

För köpcentren finns en logik i snabb rotation samt regelbundn­a nyöppninga­r. Pop up-butiker hyr in sig på korta kontrakt, ett sorts handelns Airbnb. Rätt grannar och miljö är avgörande.

Numera konkurrera­r också flermärkes­butiker med varumärken­as egna webbsatsni­ngar samt renodlade varumärkes­butiker – men inte ens premiumvar­umärken fyller lika stora ytor som förut.

Segrarna i dessa shoppingpl­ayoffs är aktörer som förstår att gå kunden till mötes och se feedback, inklusive klagomål och reklamatio­ner, som en gåva. Tar man lyhört till sig denna informatio­n så kan man springa förbi konkurrent­erna. Slår man däremot dövörat till eller reagerar för sent så stannar man i utveckling­en. Det finns endast en inristad sanning i den moderna handeln: kunden har alltid rätt, kunden är kung.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland