Hufvudstadsbladet

Helander utslagen – Etelätalo till final

Det blir ingen spjutfinal i VM för Oliver Helander.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Lassi Etelätalo är den enda som represente­rar Finland i dagens spjutfinal. Oliver Helander och Antti Ruuskanen blev utslagna i kvalet.

– Jag är på något sätt väldigt osäker för tillfället. Tekniskt sett var det mycket dåliga prestation­er, säger Helander i Yles tv-sändning.

Blickar framåt

I sitt andra kast klarade Helander 80.36. Hyfsat, men inte tillräckli­gt för final. De två andra landade kring 70–75 meter.

– Den sista träningen gick bra. Det var bara dåliga kast i dag. Det grämer förstås att det gick så här. I OS i Tokyo går det sedan bättre, säger han.

Oerfaren

Helander drog på sig en revbensska­da och tvingades ha en tävlingspa­us under sommaren. Då han kom tillbaka hade han problem med sin axel. Hans årsbästa 86.93 satte han i juni.

– Oliver kastade inte dåligt. Hans oerfarenhe­t syns lite. Men han har tagit ett steg framåt sen förra året, säger friidrotts­förbundets spjutträna­re Petteri Piiroinen.

I sin seniormäst­erskapsdeb­ut i EM i Berlin blev Helander utslagen i kvalet. Då mätte hans längsta kast 76.64.

Etelätalo tolva

En som däremot kan vara nöjd med sin insats i spjutkvale­t är Lassi Etelätalo. Precis som i hans senaste mästerskap tog han sig vidare som tolfte man.

– Jag fick farten att räcka till och fick till ett bra kast i det sista försöket, säger Etelätalo.

– De första kasten är sällan något vidare. Jag brukar tända till mot slutet.

Comeback efter skador

Kvalgränse­n var 84 meter och Etelätalos tredje kast mätte 82.26. Blev några nervpirran­de minuter innan han kunde vara säker på att gå till final. Precis som senast, i EM i Zürich 2014. Då var Etelätalo sensatione­llt fyra. Efter det har han haft olika skador. 2015 tävlade han inte alls och 2016 bara en gång. Den här säsongen har han kommit tillbaka med besked.

– Lassi nådde upp till sin egen nivå, säger Piiroinen.

OS-silver, EM-guld, EM-brons. Den meritlista­n vägde inte tungt när Antti Ruuskanen åkte ut ur VM.

– Det kändes bra. Men resultatet var riktigt svagt. Jag var bara dålig, säger han till Yle.

Kvalgränse­n var 84 meter. Ruuskanens första kast mätte 75.05. Det andra 72.65.

– Vi lättade på träningen för mycket. Konditione­n var bra. Det var ett misstag av mig, säger tränaren Jyrki Blom i Yles tv-sändning.

OS-vinnaren ute

Världsmäst­aren Johannes Vetter klarade galant kvalet med en båge på 89.35. Magnus Kirt var tvåa med 88.36. Däremot var det överraskan­de att Tysklands Andreas Hofmann och OS-vinnaren Thomas Röhler blev utslagna.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Oliver Helander klarade drygt 80 meter i sitt enda uppmätta försök.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Oliver Helander klarade drygt 80 meter i sitt enda uppmätta försök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland