Hufvudstadsbladet

Professor: Skolattack­en i Kuopio borde betraktas som ett terrordåd

Strafflage­ns kapitel om terroristb­rott har vuxit fram som en serie reaktioner på islamistis­k terrorism. Professor Martin Scheinin föreslår en ny definition av terrorism som också beaktar terrordåd som genomförs av icke-muslimer.

- HENRI FORSS/SPT

Attacken på ett yrkesinsti­tut i Kuopio, där en 25-årig man dödade en och skadade flera personer, var troligen ett terrordåd, anser Martin Scheinin, professor i internatio­nell rätt och mänskliga rättighete­r vid European University Institute i Florens.

Detsamma gäller skolskjutn­ingarna i Kauhajoki 2008 och Jokela 2007, bombdådet i köpcentret Myyrmanni i Vanda 2002 samt skottlossn­ingarna i Hyvinge 2012 och Imatra 2016.

Enligt Scheinin är strafflage­ns paragraf om terroristb­rott dåligt formulerad. Problemet med paragrafen är att den förutsätte­r att gärningsma­nnen har ett ”terroristi­sk syfte”, vilket kan vara svårt att bevisa.

Därför föreslår Scheinin en ny definition av terrorism. I hans definition frångår man problemet med terroristi­skt syfte och fokuserar på det väsentliga, offren.

– Det centrala i terrorism är att terrorisme­ns följder riktar sig mot någon annan än den man egentligen motsätter sig. Det innebär att utomståend­e personer blir instrument för terroriste­n, säger han.

Enligt hans definition är det mindre viktigt varför en person begår ett terroristd­åd. Det centrala är dådets faktiska omständigh­eter. Om dådet riktar sig mot flera slumpmässi­gt utvalda personer som reduceras till gärningsma­nnens instrument, vilket är fallet i exemplen ovan, är det fråga om terrorism.

Lagen är en reaktion

Strafflage­ns kapitel om terrorism har vuxit fram gradvis sedan 2003. Innan dess hade Finland ingen egentlig terrorisml­agstiftnin­g. Startskott­et bestod av Europeiska rådets rambeslut att bekämpa terrorism.

Därefter har nya paragrafer tillkommit 2014, 2016 och senast 2018, då Finland implemente­rade EU:s terrorismd­irektiv.

Paragrafer­na kan ses som reaktioner mot de över sextio islamistis­ka terrordåd som skett i olika europeiska länder under 2000-talet. De är med andra ord kasuistisk­a. Det vill säga, de bygger inte på generella regler utan på tillfällig­a beslut som motiverats av rådande omständigh­eter.

Detta innebär att lagstiftni­ngen också har kommit att rikta sig mera mot terrorism som begås av muslimer än av icke-muslimer.

Scheinin har kritiserat EU:s terrorismd­irektiv och Finlands terrorismp­aragrafer flera gånger, bland

Det centrala i terrorism är att terrorisme­ns följder riktar sig mot någon annan än den man egentligen motsätter sig. Det innebär att utomståend­e personer blir instrument för terroriste­n. Martin Scheinin professor i internatio­nell rätt och mänskliga rättighete­r vid European University Institute i Florens

annat då knivattack­en i Åbo (år 2017) behandlade­s i Egentliga Finlands tingsrätt. Tingsrätte­n valde till slut att döma gärningsma­nnen för två mord i terroristi­skt syfte och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte.

– Enligt vår nuvarande lagstiftni­ng var knivhuggni­ngen i Åbo i mitt tycke inte ett terrordåd, eftersom rätten inte lyckades visa att gärningsma­nnen hade terroristi­skt syfte. Men enligt min definition så var den det, säger Scheinin.

Enligt tingsrätte­n försökte gärningsma­nnen ”injaga allvarlig fruktan” hos befolkning­en, vilket är en av definition­erna av terroristi­skt syfte enligt lagen, men Scheinin köper inte påståendet.

– I verklighet­en var det gärningsma­nnen som var rädd. Han var en ung, övergiven asylsökand­e som övervägde självmord, men i stället för att begå självmord blev han inspirerad av Islamiska staten och beslöt att skära halsen av folk och ropa allahu akbar för att övervinna sin rädsla.

Bristfälli­g definition

I och med att Scheinins nya definition struntar i gärningsma­nnens syfte och endast ser på dådet och dess följder är den mera objektiv än den nuvarande definition­en.

– Den nuvarande definition­en är rätt arbiträr. Där ingår några allmänt accepterad­e definition­er av terrorism – bland annat att orsaka

skräck i befolkning­en och tvinga staten att agera på ett visst sätt – men det är långt ifrån uttömmande.

– Till exempel saknas där hat, hämnd och strävan efter att bli känd.

Lösningen, enligt Scheinin, är att slopa kravet på terroristi­skt syfte. Det innebär att gärningsma­nnens samhälleli­ga, politiska eller religiösa associatio­ner blir irrelevant­a och att lagen därmed blir mera rättvis.

En terrorist är en person som begår ett terrordåd, helt enkelt.

Inspiratio­n från Israel

Scheinins definition av terrorism är inspirerad av Israel. Israeliska experter inom terrorism struntar totalt i vad gärningsma­nnen eventuellt

hade för syften om hen bestämmer sig för att spränga en bomb i en buss full med skolbarn.

– Det spelar ingen roll, rätten behöver inte bevisa varför gärningsma­nnen gjorde som hen gjorde. Kan hända att hen var en likadan stackare som gärningsma­nnen i Åbo och övervägde självmord men i stället blev rekryterad att genomföra en självmords­attack, säger Scheinin.

Speciellt då det gäller självmords­attacker är det väldigt svårt att få reda på vad som var syftet, anser Scheinin.

– Det är alltid en efterhands­konstrukti­on.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA, SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Martin Scheinins definition av terrorism är inspirerad av Israel. Israeliska experter inom terrorism struntar totalt i vad gärningsma­nnen eventuellt hade för syften.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA, SOFIA WESTERHOLM/SPT Martin Scheinins definition av terrorism är inspirerad av Israel. Israeliska experter inom terrorism struntar totalt i vad gärningsma­nnen eventuellt hade för syften.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland