Hufvudstadsbladet

Finska viken i bättre skick än tidigare

Finska viken är i bättre skick än tidigare, och det beror antagligen mest på finska havsskydds­insatser i Ryssland. Men saltvatten­strömmar och klimatförä­ndringen riskerar att omintetgör­a den positiva effekten, säger forskarna.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Kustvattne­ts ekologiska tillstånd har blivit bättre utanför den nyländska kusten, uppger NTM-centralen.

Läget är bättre i ytterskärg­ården än inomskärs. Det beror åtminstone delvis på att belastning­en från Ryssland har minskat.

I gengäld har Finska viken drabbats av inflöde av syrefritt vatten från Östersjöns huvudbassä­ng, säger Finlands miljöcentr­al.

Finska viken mår något bättre än förut. Kustvattne­ts status har förbättrat­s i den yttre skärgården jämfört med föregående klassifice­ring för sex år sedan, uppger Nylands miljöcentr­al. Också i innerskärg­ården är trenden positiv även om vattenkval­iteten inte är lika god där. I innerskärg­ården har vattnets syrehalt ökat framför allt på djupet.

De syrefria eller syrefattig­a bottenarea­lerna är fortsatt stora, men nu lider en mindre del av den totala vattenmass­an brist på syre. I dag måste man i regel ned till 20–30 meters djup innan man stöter på syrefritt vatten då det tidigare skedde redan vid 12–15 meter.

– Det möjliggör liv i en större volym av skärgården­s vatten, säger Mikaela Ahlman, biolog vid NTM-centralen.

Kustvattne­ts status i Helsingfor­s och Östra Nylands yttre skärgård har förbättrat­s och klassas nu som måttlig. Det beror på att halterna av näringsämn­en, i praktiken fosfor och kväve, har minskat. Den inre skärgården är fortfarand­e kraftigt övergödd.

Innerskärg­ården lider främst av utsläpp från fastlandet. Lokala insatser kan ge lokalt bättre vattenkval­itet, men sällan mer än så eftersom vattenmass­orna i mosaiken av grund innerskärg­ård blandas upp och byts ut mycket långsamt. I det yttre havsbandet är uppblandni­ngen större och vattenkval­iteten bättre. Här syns också en snabbare förbättrin­g.

– En teori är att det beror på åtgärderna för att rena avloppsvat­tnet från Sankt Petersburg, säger Ahlman.

Dött svenskt vatten

Specialfor­skare Seppo Knuuttila på Finlands miljöcentr­al säger att man redan länge räknat med att reningsver­ket i Sankt Petersburg och eliminerin­gen av jätteutslä­ppen från gödselfabr­iken Fosforit i Kingisepp ska synas också längre bort än i Finska vikens östligaste del.

– När de här två utsläppskä­llorna täpptes till 2012 minskade näringsbel­astningen med 4 000 ton fosfor om året. För Finska viken betydde det en belastning­sminskning med 60 procent, eller 75 procent om man räknar med den lösliga sortens fosfatfosf­or som algerna kan utnyttja omedelbart. Samtidigt minskade kvävebelas­tningen med 25 procent tack vare reningsver­ket i Sankt Petersburg. Det är klart att det här ska börja synas, säger han.

Hur lovande detta än är finns ett stort krux, påpekar Knuuttila, och hänvisar till hur Finska viken påverkas av vattenkval­iteten i Östersjöns huvudbassä­ng och i synnerhet flera pulser av saltvatten­inflöde 2014–16.

– När det kom in friskt saltvatten i huvudbassä­ngens djup knuffades de syrefria djupvatten­massorna upp mot Finska viken. Inom loppet av ett par veckor 2016 fick vi in 10 000 ton fosfatfosf­or. Det är två och en halv gånger den mängd man precis hade lyckats eliminera från Ryssland.

Saltvatten­inflödet friskar upp huvudbassä­ngen, men de döda vattenmass­orna från djupen utanför Gotland drabbar i stället Finska viken.

– Inflödet från huvudbassä­ngen raderade temporärt ut nyttan av det man hade gjort på land. Hade det inte varit för inflödet skulle Finska viken vara i dramatiskt bättre skick, säger Knuuttila.

Men också omvänt: Hade man inte täppt till de ryska näringsläc­kagen men ändå drabbats av inflödet från huvudbassä­ngen skulle situatione­n ha varit ännu värre. 4 000 ton fosfor göder 4 miljoner ton alger.

– Det är trådalger som lägger sig ovanpå blåstången och kväver den, eller alger som bara flyter omkring i vattnet, säger han.

Uppvärmnin­gen försvårar

I år var algmängder­na i Finska viken mindre än förra året men ändå större än för tre fyra år sedan, före fosforinfl­ödet från huvudbassä­ngen.

– Hur det blir nästa sommar beror i högsta grad på inflödet från

huvudbassä­ngen och på om vintern blir så blåsig att vattenmass­orna i Finska viken blandas upp från botten. Den syrefria bottenarea­len i Östersjön är nu rekordstor, säger Knuuttila.

Det som ytterligar­e försvårar för havet att repa sig är att klimatförä­ndringen har värmt ytvattnet med nästan två grader sedan 1990 och även på djupet har det blivit varmare. Det förvärrar syrebriste­n, och i syrefria förhålland­en frigörs mer fosfor som gynnar övergödnin­gsprocesse­n.

– Havet har hamnat i en ond cirkel. Trots att näringsuts­läppen minskar syns ingen snabb förbättrin­g i havets tillstånd. Dessvärre har Helcom-åtagandena [Östersjölä­ndernas havsskydds­samarbete] inte beaktat klimataspe­kten. Om klimatförä­ndringen försämrar havets tillstånd kommer alla länder sannolikt att behöva göra mer än tidigare beräknat för att vi ska nå målet om en god status i Östersjön.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland