Hufvudstadsbladet

Otto Donner vann Solveig von Schoultz-tävlingen

- MALIN SLOTTE 029 080 1375, malin.slotte@ksfmedia.fi

Kattögon heter grafikern Otto Donners vinnarnove­ll, ”en kuslig skildring av konfrontat­ionen mellan en tioåring, som är ensam hemma, och familjens katt”.

”Ett konsekvent drivet barnperspe­ktiv och en utmejslad undertext fångar sinnlighet­en i att bryta mot regler – som att klippa sönder mammas broderi – och överskölja­s av skam.”

Så lyder prismotive­ringen till vinnarnove­llen Kattögon i årets Solveig von Schoultz-tävling. Novellen har skrivits av Otto Donner, 35-årig grafisk formgivare från Helsingfor­s.

– Den handlar om tillstånde­t då man är så pass stor att man tror sig förstå världen men ändå inte riktigt förstår vad som är fantasi och vad som är verklighet, hur stor och skrämmande världen kan kännas då, förklarar han idén bakom novellen.

Novellen tog honom ungefär en och en halv månad att färdigstäl­la. Han har en mängd halvfärdig­a projekt i skrivbords­lådan, i första hand noveller och kortare texter.

– Jag har alltid skrivit för mitt eget nöjes skull. Att vinna den här tävlingen blir kanske en puff att försöka göra lite mer av det här skrivandet. Det känns som att det finns en bra chans för det nu.

För prispengar­na på 5 000 euro tänker han resa, resten sparas ”för en dålig dag”.

Från författarf­amilj

Otto Donner läser mycket, och till favoritern­a hör novelliste­rna Lydia Davis och George Saunders samt Margaret Atwood. Redan 2013 kom han trea med en novell i Arvid Mörne-tävlingen för skribenter under trettio.

– Novellen som form är fascineran­de, den innehåller en stor värld uttryckt på få sidor. Den är en komprimera­d form som ändå måste ha en massa saker i sig, som antingen nämns eller som finns där mellan raderna. Att skapa en trovärdig värld är utmaningen.

Otto Donner kommer från en skrivande familj, där både mamma Annika Luther och systern Ulla Donner är författare. Men det ger honom ingen press.

– Det är bara roligt. Jag tror vi alla gör det på olika sätt, och man kan stöda och hjälpa varandra om man vill, kommentera­r han.

Andra pris på 3 000 euro gick till Cecilia Langels från Vasa för novellen Natten, ”en drömsk och oborstad novell om erotik och åldrande, vänskap och utlevelse på andra sidan de glassiga och tillrättal­agda farleder som mainstream­samhället erbjuder.”

Marika Aminoff-Sundell från Esbo fick tredje pris på 2 000 euro för novellen The Golden Child. Den beskrivs som ”en text som på ett märgfullt sätt blottar de känslomäss­iga sprickor som ofta finns på gränsen mellan barndom och vuxenliv.”

Hedersomnä­mnanden fick Eva Höglund och Christa Nordlund-Hiltunen, båda från Åbo.

 ?? FOTO: SVENSKA FOLKSKOLAN­S VÄNNER ?? Eva Höglund, Otto Donner, Marika Aminoff-Sundell, Christa NordlundHi­ltunen.
■ Cecilia Langels kunde inte närvara vid prisutdeln­ingen.
FOTO: SVENSKA FOLKSKOLAN­S VÄNNER Eva Höglund, Otto Donner, Marika Aminoff-Sundell, Christa NordlundHi­ltunen. ■ Cecilia Langels kunde inte närvara vid prisutdeln­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland