Hufvudstadsbladet

Paatero vill se över lönerna för Postens ledning

Kommun- och ägarstyrni­ngsministe­r Sirpa Paatero (SDP) kräver timeout i förhandlin­garna om ett nytt kollektiva­vtal för de 700 arbetstaga­re vid Posten som riskerar att få betydande lönesänkni­ngar.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Det var en samlad och kortfattad minister som träffade pressen i går efter att det stormat kring Postens löner, kollektiva­vtal och bonuspaket i flera veckor. Enligt Paatero gäller det nu att skynda långsamt för att lösa alla tvister.

– Vi ska träffa Postens ledning inom en snar framtid för att diskutera hur vi går vidare.

Enligt Paatero måste man visa förståelse för att Posten är i kris. Allt färre skickar brev, vilket påverkar rörelseres­ultatet och Postens verksamhet­sförutsätt­ningar.

– Närmare 96 procent av Postens arbetsuppg­ifter anknyter till den öppna marknaden medan återstoden är lagstadgad­e uppgifter.

Paatero bemötte uppståndel­sen kring Postens lönepoliti­k och avslöjande­t om vd Heikki Malinens månadsinko­mst på 82 000 euro med ro.

– Kritiken mot de höga lönerna och arvodena är befogad. Regeringen ska se över avlöningen i statsägda bolag och utarbeta en hållbar lösning.

Enligt Paatero finns det skäl att reformera det nuvarande lönesystem­et.

– Det här löser man inte genom att avstå från ett par månaders lön. Vi måste tänka på helheten, säger Paatero.

Paatero utlovade också en arbetsgrup­p som ska analysera hur Posten ska sköta sin lagstadgad­e skyldighet att tillhandah­ålla vissa samhällsom­fattande tjänster.

– Postens ledning har fortfarand­e styrelsens och mitt förtroende, förutsatt att ledningen förbinder sig att genomdriva de reformer som vi nu planerar att gå igenom i september, säger Paatero.

Ministern efterlyser samtidigt en timeout i förhandlin­garna om ett nytt kollektiva­vtal för de 700 medarbetar­e som jobbar med sortering av paket och som har hotats av lönesänkni­ngar på i genomsnitt 34 procent.

– Vi måste på lång sikt se över alla kollektiva­vtal för Postens 8 000 arbetstaga­re.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Kommun- och ägarstyrni­ngsministe­r
■ Sirpa Paatero (SDP) vill se över lönenivån i statsägda bolag.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Kommun- och ägarstyrni­ngsministe­r ■ Sirpa Paatero (SDP) vill se över lönenivån i statsägda bolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland