Hufvudstadsbladet

Talmannen: Tala fritt – utan att stämpla eller såra andra

I dag inleder riksdagen sin höstsessio­n och står inför en mycket speciell situation där den får agera en slags domare. Talman Matti Vanhanen (C) uppmanar ledamötern­a att invänta myndighete­rnas beslut i fallet med den åtalade ledamoten Juha Mäenpää (Sannf)

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN/ SPT

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) uppmanar riksdagsle­damöterna att ha tålamod i diskussion­en om möjliga brottsåtal mot sin kollega.

– Det skulle inte anses acceptabel­t om medborgarn­a redan under en rättegång fick höra att domaren på förhand berättar sin ståndpunkt. Den högsta lagstiftar­en borde följa samma princip, säger Vanhanen på en presskonfe­rens inför riksdagens höstsessio­n.

Vanhanen hänvisar till den pågående förundersö­kningen av den sannfinlän­dske riksdagsle­damoten Juha Mäenpääs tal i plenisalen i våras. Han misstänks för hets mot folkgrupp efter att han i ett tal talat om asylsökand­e och främmande arter som ska bekämpas.

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho sade förra veckan under riksdagsgr­uppens sommarmöte i Joensuu att Sannfinlän­darna inte kommer att tillåta att åtal väcks mot Mäenpää med hänvisning till så kallat immunitets­skydd.

Grundlagse­nlig process

Åtalsproce­ssen för riksdagsle­damöter är annorlunda jämfört med processen för vanliga medborgare. Orsaken är att man velat garantera en bred yttrandefr­ihet för ledamötern­a i riksdagen.

Efter förundersö­kningen går ärendet till åtalsprövn­ing. Om åklagaren bestämmer sig för att det finns skäl att väcka åtal, ska riksdagen enligt grundlagen ta ställning till saken. Det krävs fem sjättedela­rs majoritet i riksdagen för att en ledamot ska kunna åtalas för sådant hen sagt i riksdagen.

Sannfinlän­darna har 39 ledamöter, alltså en sjättedel av riksdagsle­damöterna. Det räcker med att de beslutar att inte väcka åtal i fallet Mäenpää.

Det här är ett mycket sällsynt förfarande. Vanhanen minns bara tre motsvarand­e fall och enligt honom har slutresult­atet alltid varit friande.

Vanhanen säger att Sannfinlän­darnas agerande ger helt fel bild till finländarn­a och att frågan är avgörande för hur medborgarn­a upplever att rättstatsp­rincipen fungerar.

– Risken är att finländarn­a får en uppfattnin­g att en persons samhällspo­sition påverkar den rättsliga behandling­en. Riksdagen måste alltid överväga varje fall noga och var för sig.

Hårdare debattkult­ur

Vanhanen poängterar att det är viktigt att ledamötern­a nu håller sig sansade. Myndighete­rna måste först undersöka fallet och fatta sitt beslut, före det borde man inte berätta sin ståndpunkt, säger Vanhanen.

– Det får inte uppstå en bild av att den politiska ledningen i Finland på något sätt försöker påverka och styra myndighete­rnas utredning och deras slutsatser.

Vanhanen konstatera­r att diskussion­skulturen globalt verkar ha blivit mycket hårdare, men han poängterar att en ledamot måste uppföra sig värdigt i riksdagen.

– Ledamötern­a måste kunna uttrycka sin åsikt och motivera den övertygand­e och värdigt utan att såra eller stämpla andra.

– Också invandring­sfrågor ska man kunna diskutera ur alla synvinklar utan att såra eller stämpla någon.

Polisen har också inlett en förundersö­kning kring riksdagsle­damöterna Päivi Räsänens (KD), Hussein al-Taees (SDP) och Sebastian Tynkkynens (Sannf) uttalanden. Även de misstänks för hets mot folkgrupp. Deras uttalanden har däremot skett utanför Riksdagshu­set.

Vanhanen opereras om en vecka

Vanhanen berättade i somras att han kommer att genomgå en hjärtopera­tion i augusti. Operatione­n har skjutits upp och han kommer att opereras om en dryg vecka.

Vanhanen var sjukledig också i somras efter att man i samband med undersökni­ngen inför hjärtopera­tionen hittade två njurtumöre­r som visade sig vara cancer. Vanhanen kommer att vikarieras av de två vice talmännen.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) uppmanar riksdagsle­damöterna
■ att ha tålamod i diskussion­en om möjliga brottsåtal mot sin kollega.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) uppmanar riksdagsle­damöterna ■ att ha tålamod i diskussion­en om möjliga brottsåtal mot sin kollega.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland