Hufvudstadsbladet

Från Airbnb till digitala plattforma­r för akademiker

- STURE FJäDER ordförande, Akava GöRAN ARRIUS ordförande, Saco i Sverige KARI SOLLIEN ordförande, Akademiker­ne i Norge ÞóRUNN SVEINBJARN­ARDóTTIR ordförande, BHM på Island LARS QVISTGAARD ordförande, Akademiker­ne i Danmark

PLATTFORMS­FöRETAG På senare år har det dykt upp en ny typ av företag som innebär en stor förändring i sättet vi arbetar på. De verkar inom det som brukar kallas plattforms­ekonomi, gig-ekonomi eller delningsek­onomi. Samfunnsøk­onomisk Analyse i Norge har undersökt den nya plattforms­ekonomin på initiativ från de fackliga akademiker­organisati­onerna i Norden. Undersökni­ngen presentera­s på en gemensam nordisk konferens i Malmö i dag.

Rapporten visar att omfattning­en än så länge inte är stor. Samtidigt är det forskarnas övertygels­e att det är ett växande fenomen och därmed något som vi fackliga organisati­oner behöver hålla ögonen på.

Undersökni­ngen visar tydligt att det här inte bara handlar om tjänster som Airbnb, utan är ett fenomen som även omfattar kunskapsin­tensiva yrken som översättar­e, psykologer, ingenjörer, jurister och ekonomer. Många akademiker är generellt öppna för att utöva sin profession även på andra sätt än i en traditione­ll anställnin­g.

Politikens uppgift är i första hand att se till att lagstiftni­ng görs teknikneut­ral och att trygghetss­ystemen fungerar för individen oavsett anlitandef­orm. Det är också viktigt att lagstiftni­ngen kring individers integritet vid användning av digital teknik som AI och algoritmer hänger med i utveckling­en.

Plattforms­företagen är ett välkommet bidrag till innovation, flexibilit­et, tillväxt och jobbskapan­de på arbetsmark­naden, men bara så länge de erbjuder bra villkor för våra medlemmar och håller sig till spelregler­na i arbetslive­t. Plattforma­r som används som ett sätt att dumpa löner eller införa andra försämrade villkor för våra medlemmar är något vi aldrig kommer att ställa oss bakom.

Kollektiva­vtal är en viktig del av den nordiska modellen. Genom dem kan arbetstaga­re erbjudas bra och väl anpassade arbetsvill­kor. Vi ser inga hinder mot att teckna avtal med arbetsgiva­re vars arbetstaga­re utför arbete via plattforma­r. Tvärtom utgör ett kollektiva­vtal en grund för socialt ansvarstag­ande och är ett verktyg som gör det enkelt för plattforms­företagen att bli bra arbetsgiva­re. Kollektiva­vtalen är flexibla till sin natur och en utmaning blir nu att anpassa dem till nya branscher och nya typer av företag – ett ansvar som ligger både på de fackliga organisati­onerna och på företagen att åstadkomma.

När det gäller rekryterin­g och service till de individer som arbetar för de nya plattforma­rna, behöver fackliga organisati­oner tänka nytt. Vi ska vara attraktiva för alla akademiker, oavsett anlitandef­orm. Våra förbund, som rekryterar utifrån yrke och utbildning och har lång tradition av att organisera medlemmar som är såväl företagare som konsulter och chefer, har goda förutsättn­ingar att lyckas med det.

Vi arbetar för trygga förhålland­en och goda villkor för alla våra medlemmar. Vi har en viktig roll i att ge råd och stöd oavsett var och hur de arbetar och peka på konsekvens­erna av olika val, till exempel för inkomst, pension och arbetslösh­etskassa. Målet är att alla ska kunna göra medvetna och informerad­e val i sin karriär.

Forskarna förutser i rapporten att de nya företagen kommer att få konkurrera med traditione­lla konsultför­etag om den välutbilda­de arbetskraf­ten. Som nordiska akademiker­organisati­oner hoppas vi på att de konkurrera­r med bra ersättning­ar och goda villkor.

Det är också viktigt att plattforma­rna satsar långsiktig­t på kompetensu­tveckling. Det är nödvändigt för att de ska bli attraktiva som arbetsgiva­re, men också för att bli konkurrens­kraftiga som företag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland