Hufvudstadsbladet

OS-guldtränar­en ser fram emot att jobba med stortalang­en

Iivo Niskanens tränare Olli Ohtonen ska lotsa Anita Korva till världselit­en.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Olli Ohtonen är succéträna­ren som förädlat superbegåv­ningen Iivo Niskanen till en dubbel OS-vinnare och VM-guldmedalj­ör. Hans nästa stora projekt: Anita Korva, fyrfaldig JVM-medaljör och en av de största talangerna i finländsk skidsport.

– Det är ett intressant projekt. Anita är en mycket begåvad idrottsutö­vare med stor potential. Esko har gjort ett bra jobb förut, säger Ohtonen, som två år i rad blivit vald till årets tränare av tränarnas egna förening Suomen Valmentaja­t.

Stark

Esko Paavola har varit Anita Korvas tränare i flera år, men har under våren gått i pension från sin tjänst som skidtränar­e vid skidgymnas­iet i Vuokatti och slutar samtidigt som Korvas tränare. Paavola var också tränare för Iivo Niskanen och Kerttu Niskanen då de studerade vid idrottsgym­nasiet i Vuokatti.

Korvas egenskaper skiljer sig en del från Iivo Niskanens. Niskanen har enorm syrekapaci­tet och är som bäst i distanslop­p med klassisk stil. Korva är lika bra i sprint som i distans och har förbluffan­de goda styrkeresu­ltat.

– Anita är en stark idrottsutö­vare som verkar har en stor prestation­sförmåga. Hon har precis de egenskaper som behövs i modern skidåkning, säger Ohtonen.

Mycket att lära sig

Under våren går Ohtonen och Korva igenom hennes gamla träningsda­gböcker, den gångna säsongen och nästa säsong. Den senaste säsongen gjorde Korva sitt genombrott då hon tog tre JVM-medaljer i Lahtis och debuterade i senior-VM i Seefeld. Hon fyller händelsevi­s 20 år i dag.

– Det finns mycket att lära sig om hur hon tränat förut innan vi besluter hur vi går vidare, säger Ohtonen.

Förutom Niskanen och Korva tränar Ohtonen också Turo Sipilä, 22, som debuterade i världscupe­n i Ruka i november. Sipilä slutade på trettionde plats i Ruka och tog alltså samtidigt sina första poäng i världscupe­n. Iivo Niskanen tävlar ännu inkommande helg i långloppet Ylläs-Levi innan säsongen är över för hans del.

Det är ett intressant projekt. Anita är en mycket begåvad idrottsutö­vare med stor potential. Olli Ohtonen tränare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Anita Korva VM-debuterade i sprinten i VM i Seefeld.
■
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Anita Korva VM-debuterade i sprinten i VM i Seefeld. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland