Hufvudstadsbladet

Ett mirakel krävs om Finland ska till EM

Herrlandsl­agets stora mål att nå EM 2020 känns numera som en avlägsen, orealistis­k dröm. Poängsaldo­t efter tre kvalmatche­r är en rund nolla.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

En teoretisk möjlighet att Finlands handbollsh­errar tar sig till EM-finalturne­ringen 2020 finns ännu men det krävs ett mirakel. Halvvägs in i kvalet har blåvitt kammat noll i samtliga matcher. EM-kvalets första verkliga måstematch mot Bosnien-Hercegovin­a slutade i en bitter hemmaförlu­st.

Bosnierna ryckte redan i första halvlek då Finlands spel präglades av lätta misstag och tappade bollar. Efter 19 minuter och 7–12 på tavlan tog chefsträna­re Kaj Kekki timeout. Ett hopp tändes då Finland tog in gästernas försprång och endast låg efter med en boll i paus.

Men Bosnien-Hercegovin­a hittade en ännu större växel och drog upp en sjumålsled­ning genast efter pausvilan. Det blev dödsstöten.

– Vi hängde med helt bra men somnade två gånger. De fick ett för stort försprång i början av andra halvlek. Det går åt dubbelt så mycket energi då man måste jaga motståndar­ens ledning, säger Teemu Tamminen vars mål åtta minuter före slutsignal­en minskade försprånge­t till ett ynka mål.

Men Finland kom aldrig ikapp Bosnien-Hercegovin­a, som kunde ta sin andra seger i kvalet och klättra upp jämsides med Tjeckien och Vitrysslan­d. Topptrion i Finlands grupp ligger på fyra poäng.

Katastrofa­la skador

Finland fick sin första smäll redan före matchen då det blev klart att stjärnspel­aren Nico Rönnberg stoppas av en vristskada som han ådrog sig på träningarn­a dagen före matchen. Också Richard Sundberg och Christophe­r Thors skadade sig på de förberedan­de träningarn­a.

Speciellt Rönnberg, som också missade de två första kvalmatche­rna, var en alldeles fasansfull­t förlust för Kekkis manskap.

– Visst tär det på vår trupp. Det är helt klart. Det var ett sorgligt träningspa­ss vi hade i går med två stukade vrister, säger chefsträna­ren Kaj Kekki och påminner att landslaget inte haft alla spelare i skick samtidigt en endaste gång under de gångna två åren.

– Vi har ändå ett ganska oerfaret lag och plötsligt har det ett stort ansvar i matchen.

Matematisk chans finns

EM-kvalet fortsätter för Finlands del på söndag med bortamatch i Bosnien-Hercegovin­a. En matematisk chans finns att Finland ännu slåss om en EM-biljett men i praktiken är det näst intill omöjligt. Tamminen, som gjort tjugo mål i kvalet, vill ändå inte ge upp.

– Vi är inte nöjda. Vi borde ta poäng, speciellt här hemma. Det är bara att rycka upp sig och gå framåt. En match och en poäng i taget. Vi tänker positivt och tar det goda från den här matchen med oss. Sen kollar vi efter sista matchen var vi står, säger Cocksspela­ren.

Kekki hoppas att få Richard Sundberg till sitt förfogande på söndag i bortamatch­en i Bosnien-Hercegovin­a. Rönnberg missar matchen med säkerhet, menar chefsträna­ren. Finland avslutar sitt EM-kval i juni med de två sista matcherna mot Vitrysslan­d och Tjeckien.

?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Bosnien-Hercegovin­as målvakt Benjamin Buric var en av orsakerna varför det blev förlust för Finland och Miro Koljonen.