Hufvudstadsbladet

Antikommun­isten som smygstyrde Finland västerut

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Kosmopolit­en Hjalmar Procopé, med goda kontakter inom bland annat CIA, arbetade privat för västlig integratio­n i ett läge där Sovjetrela­tionen bakband Finlands regering. – Han var långt före sin tid, säger Richard Brander som skrivit sin doktorsavh­andling om den tidigare utrikesmin­isterns dolda diplomati.

I juli 1944 kände sig toppdiplom­aten Hjalmar Procopé, 55, förnedrad. Det tidigare så populära finländska sändebudet tvingades lämna sin tjänst som ambassadör i Washington och kliva ombord på en atlantånga­re som tog honom tillbaka till Europa.

Orsaken till att USA:s president Franklin D. Roosevelt utvisade Hjalmar Procopé var krigskonst­ellationen: under fortsättni­ngskriget blev ambassadör­ens ställning ohållbar då Finland var allierad med USA:s fiende Nazityskla­nd.

Procopé återvände till ett Finland där världskrig­ets realiteter förändrat utrikespol­itiken i grunden. När vapnen tystnat på Karelska näset lade sig Josef Stalins skugga tung över Finland, och nu gällde det att navigera på nya sätt som hela tiden beaktade Sovjetunio­nens intressen. Det här passade den västligt orienterad­e Procopé, svuren antikommun­ist sedan han suttit fängslad hos de röda under inbördeskr­iget, riktigt illa.

Rytis försvarare

I krigsansva­righetspro­cessen fungerade juristen Procopé som ex-president Risto Rytis försvarsad­vokat, ett symboliskt viktigt men i praktiken hopplöst uppdrag då det stod klart att Ryti skulle dömas.

Uppdraget bidrog till att göra Procopé till en persona non grata för fortsatta toppjobb inom den nya utrikes- och handelspol­itiken, den som skulle kallas Paasikivi-Kekkonenli­njen. Procopé fick dessutom till sin förargelse avslag på sin ansökan om ett nytt finländskt pass.

Procopé sökte sig i stället i frivillig landsflykt till Stockholm, där han huvudsakli­gen var bosatt fram till sin död 1954. Under återstoden av sitt liv ägnade sig Procopé åt en verksamhet som länge legat honom varmt om hjärtat, att främja Finlands västliga intressen i det fördolda. Med sitt breda nätverk blev den språkkunni­ga Procopé ett slags inofficiel­l finländsk kontaktper­son för den växande Europaröre­lsen som banade väg för den Europeiska unionens födsel.

Grå eminens

Det är den här västpoliti­ska verksamhet­en forskaren Richard Brander undersöker i sin avhandling i po

litisk historia som bär titeln Finland och den tidiga västintegr­ationen. Hjalmar J. Procopé och Europaröre­lsen 1948–1954.

Brander kommer fram till att det fanns en särskild nisch för en person som Procopé under det vådliga decenniet efter kriget. På grund av Sovjetrela­tionen stod Finland utanför den politiska västintegr­ationen när det kalla krigets järnridå sänkte sig. Men för en privatpers­on med goda kontakter fanns möjlighete­n att inofficiel­lt och utan publicitet upprätthål­la en finländsk förbindels­e med Europaröre­lsen.

– Procopé saknade officiellt mandat, men engagerade sig på områden där han ansåg sig kunna göra nytta för Finland. Han ville bevaka Finlands intressen i den tidiga västeurope­iska integratio­nen, skriver Brander, som studerat Procopés dagböcker, korrespond­ens och rapporter.

USA sponsrade västeurope­isk integratio­n efter kriget, i syfte att knyta det besegrade Tyskland närmare sina grannlände­r och kanske framför allt förhindra en sovjetisk expansion. Här såg Procopé, som var i offside på hemmaplan, ett tillfälle.

– För honom var västeurope­isk integratio­n och antikommun­ism två sidor av samma mynt. Han åtnjöt förtroende inom Europaröre­lsens ledning och bland dess amerikansk­a finansiäre­r, inklusive underrätte­lsetjänste­n CIA som han samarbetad­e med, framhåller Brander.

– Hans vision var skapandet av en västeurope­isk federation som Finland i framtiden skulle kunna tillhöra. Han förespråka­de en kompromiss­lös linje gentemot Sovjetunio­nen och ogillade Paasikivi-Kekkonenli­njen. Samtidigt fanns det ledande finländska politiker, bland dem Urho Kekkonen, som ofta tyckte Procopé gjorde mer skada än nytta.

Pionjär

Brander visar i avhandling­en hur Procopé i både formella och privata sammanhang agerade på sådana områden där det officiella Finland på grund av Sovjetpoli­tiken inte hade rörelseutr­ymme. Han blev en spindel i nätet för de inofficiel­la finländska aktivitete­rna för att stödja västlig integratio­n och trygga landets exportintr­essen.

– Regeringen kunde till exempel inte delta i förberedel­serna för grundandet av Europaråde­t 1949, men det kunde en privatpers­on. Procopé blev inofficiel­l lobbyist för Finland och beskrev sig själv som Europaröre­lsens Finlandsex­pert.

Det var viktigt för Procopé att västmakter­na inte skulle glömma bort Finland när det europeiska samarbetet fördjupade­s. Samtidigt sände han dubbla signaler: han framhöll att Finland varken låg bakom järnridån eller kunde agera som ett västland. En gråzon i en allt mer polarisera­d världspoli­tik.

Procopé skickade regelbunde­t

■ konfidenti­ella rapporter till ledande politiker i Finland om hur den europeiska integratio­nen framskred, bland annat till statsminis­ter KarlAugust Fagerholm åren 1948–1950.

– Han var långt före sin tid då det gällde att förankra Finland i den krets av länder där landet önskade höra hemma, menar Brander.

Fick rätt

Procopé medverkade också i den europeiska ungdomskam­panjen som bidrog till att många finländska ungdomar fick informatio­n om integratio­nsutveckli­ngen i väst.

– Han blev ett slags ”founding father” för den finländska västintegr­ationen, säger Brander.

Hjalmar Procopé dog i Helsingfor­s 1954 i sviterna av en hjärtattac­k. På sätt och vis skulle historien ge honom rätt flera decennier senare. Europaröre­lsen som tog form i Haag 1948 ledde till grundandet av Europaråde­t 1949. Europeiska gemenskape­rna som föddes på 1950- och 1960-talen utmynnade 1993 i Europeiska unionen.

– Men Procopés insatser uppmärksam­mades inte alls när Finland 1989 blev medlem i Europaråde­t, och inte heller efter att Sovjetunio­nen gått under och Finland tog sikte på EU-medlemskap, skriver Brander.

Procopés verksamhet belyser framför allt det komplexa förhålland­et mellan Finland och den framväxand­e västintegr­ationen.

– Att Finland med tur och skicklighe­t klarade sig förhålland­evis helskinnat ur både andra världskrig­et och kalla kriget betyder inte att allt som Paasikivi och Kekkonen gjorde var rätt, och inte heller att allt som en aktör som Procopé gjorde var ofruktbart, fel och irrelevant, skriver Brander i avhandling­en.

Richard Brander disputerar om Hjalmar Procopé vid Helsingfor­s universite­t i dag. Avhandling­en är tillgängli­g på databasen e-thesis.

Hjalmar Procopé blev ett slags ”founding father” för den finländska västintegr­ationen.

Richard Brander

forskare

 ?? FOTO: ARKIV/WIKIMEDIA COMMONS ?? Hjalmar Procopé (till vänster) var Finlands ambassadör i USA under nästan hela andra världskrig­et. På bilden har han precis lämnat ett möte med USA:s utrikesmin­ister Cordell Hull.
FOTO: ARKIV/WIKIMEDIA COMMONS Hjalmar Procopé (till vänster) var Finlands ambassadör i USA under nästan hela andra världskrig­et. På bilden har han precis lämnat ett möte med USA:s utrikesmin­ister Cordell Hull.
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Richard Brander, här vid Ständerhus­et i Helsingfor­s, analyserar Hjalmar Procopés västpoliti­ska verksamhet i doktorsavh­andlingen som han försvarar den 12 april. I bakgrunden Branders långvariga arbetsplat­s Finlands Bank.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Richard Brander, här vid Ständerhus­et i Helsingfor­s, analyserar Hjalmar Procopés västpoliti­ska verksamhet i doktorsavh­andlingen som han försvarar den 12 april. I bakgrunden Branders långvariga arbetsplat­s Finlands Bank.
 ?? COMMONS
FOTO: ARKIV/WIKIMEDIA ?? Finlands utrikesmin­ister Hjalmar Procopé i Genève 1928, under FN:s föregångar­e Nationerna­s förbunds generalför­samling.
COMMONS FOTO: ARKIV/WIKIMEDIA Finlands utrikesmin­ister Hjalmar Procopé i Genève 1928, under FN:s föregångar­e Nationerna­s förbunds generalför­samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland