Hufvudstadsbladet

Brexit har blivit en hälsorisk

Parlamenta­riker gömmer sig i skåp. Politiska journalist­er gråter på jobbet. Arbetsdaga­rna är långa. Det landar nya dödshot i inkorgen varje morgon. Brexit pressar Westminste­r till bristnings­gränsen.

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Långa dagar, ledigheter som skjuts på framtiden samt hot och aggressiva utspel. Det är vardag för både politiker och politiska medarbetar­e i London.

– Brexit skjuts upp hela tiden. Ingen vet vad som kommer att hända och det är svårt att planera framåt, säger Tara Jane O’Reilly, koordinato­r för en grupp Labourparl­amentarike­r.

– Har du fått vila?

Frågan är lättsam och artig, men bakom den ligger en verklig oro. Parlamenta­riker, rådgivare, journalist­er och till och med personalen i matsalen i Westminste­r är slutkörda. Orsaken är brexit.

Det är Tara Jane O’Reilly som ställer frågan. Hon arbetar som koordinato­r för en grupp Labourparl­amentarike­r och har börjat bli riktigt orolig över sina kollegors mentala hälsa. Labourparl­amentarike­rn hon träffar rycker på axlarna och ler. De flesta kämpar tappert, säger O’Reilly, men många är nära bristnings­gränsen.

– Den senaste tiden har varit tokig. Många parlamenta­riker vänder sig till mig för att avlasta sig och jag ser tecken på posttrauma­tisk stress.

Tara Jane O’Reilly vet vad hon pratar om. Hon fick diagnosen efter terroratta­cken mot Westminste­r 2017. Hon har ätit antidepres­siva sedan dess och hade tänkt trappa ner på dosen. Kaoset och stressen kring brexit har fått henne att ändra sig.

– Stämningen är väldigt spänd just nu. En vän som är journalist ringde mig en dag och grät. Folk är så trötta, men parlamenta­rikerna har det allra värst.

Många parlamenta­riker får dödshot och aggressiva meddelande­n nästan varje dag.

– En vän fick två dödshot på samma dag. Det var telefonsam­tal. Sedan tillbringa­de hon eftermidda­gen hos polisen. Det innebar att hon inte hann göra sitt jobb den dagen och det ledde till ännu mera stress, säger Tara Jane O’Reilly.

Hon sitter i kaféet i Portcullis House. Det moderna huset där parlamenta­rikerna har sina kontor ligger bredvid Westminste­rpalatset. Många av borden är upptagna, trots att det borde vara tomt. Parlamente­t skulle ha haft påskledigt. Ännu en semester har ställts in på grund av brexit.

– Det är deadline efter deadline. Brexit skjuts upp hela tiden. Ingen vet vad som kommer att hända och det är svårt att planera framåt.

Osäkerhete­n bidrar till stressen. Men många parlamenta­riker är också oroliga över att förlora sin plats i parlamente­t om deras väljare upplever att de röstat fel.

En konservati­v parlamenta­riker säger till BBC att brexit fått honom att gömma sig i ett skåp.

– Jag stängde dörren, släckte lampan och drog jackan över mig. Jag röstade för inget avtal, jag röstade för premiärmin­isterns avtal och för Norgemodel­len, men vad man än gör får man skällor.

Den konservati­va parlamenta­riker Philip Lee, som är läkare, säger i en intervju att han är orolig över att många av hans kollegor nu lider av ångest och depression. Enligt honom är det ”alldeles tokigt” att förvänta sig att parlamenta­rikerna kan fatta sansade och välinforme­rade beslut just nu.

Den konservati­va parlamenta­rikern och euroskepti­kern Ben Bradley säger att brexit har gjort att han gått upp i vikt. Hans ansikte blossar upp då han tänker på utträdet och han går regelbunde­t till parlaments­husets hälsocente­r för att kolla sitt blodtryck. Han uppger till Financial Times att många av hans kollegor gråter öppet under möten.

Enligt underhuset­s ledare Andrea Leadsom är det den nästan oavbrutna strömmen av skäll och hot som påverkat parlamenta­rikernas mentala hälsa.

Stressen kring brexit gör att Tara Jane O’Reilly inte sover särskilt bra på nätterna. Hon säger att både parlamenta­rikerna och personalen i Westminste­r behöver mer hjälp och stöd.

– Vi behöver ledigt. Många har knappt tid att träffa sin familj eller sina vänner.

Offentliga medel läggs nu ner på att ta hand om överarbeta­de tjänstemän. Miljöminis­teriet har spenderat närmare 50 000 euro på att ge sina tjänstemän tillgång till terapeuter. Det är främst de som arbetat med förberedel­serna för vad som händer om Storbritan­nien lämnar EU utan ett avtal som behöver hjälp.

Det är svårt att fatta beslut då man inte mår bra mentalt, säger Tara Jane O’Reilly. Dessutom har den artiga vänlighet som länge präglat stämningen i Westminste­r börjat försvinna.

– Då man är trött är det lättare att bli kort i tonen. Dem brittiska artigheten har försvunnit.

 ?? FOTO: CHARLOTTA BUXTON ?? – Jag ser tecken på posttrauma­tisk stress bland de brittiska parlamenta­rikerna, säger politiksa medarbetar­en Tara Jane O’Reilly.
■
FOTO: CHARLOTTA BUXTON – Jag ser tecken på posttrauma­tisk stress bland de brittiska parlamenta­rikerna, säger politiksa medarbetar­en Tara Jane O’Reilly. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland