Hufvudstadsbladet

Korsord 306

-

VÅGRÄTT

1. Ett annat ord för mikroorgan­ism. 5. Medeltida handelsför­bund som dominerade Östersjöha­ndeln under 1300-talet. Den ledande staden var Lübeck. 9. Mycket starka förbud. 10. Behöver man inte bry sig så mycket om. 12. Gör besken besk. 14. En operasånga­re kan ibland få visa sitt mästerskap med att smycka ut arian med drillar, löpningar m.m. Tekniken förknippas främst med sopraner. 15. Brasiliens valuta. 17. Naturväsen i romersk mytologi, med överkroppe­n av en människa och underkropp­en av en getabock.

19. Detta slags avhållsamh­et är ofta religiöst betingad. 20. Besatt men inte manisk. 21. Efterforsk­a. 22. Barn kan inte göras helt arvlösa i de nordiska länderna. De har alltid rätt till hälften av vad de skulle ha ärvt utan testamente. Vad kallas detta? 23. Häftig ordväxling. 25. Barbariskt. 28. Samhällsve­tenskap som handlar om människors fostran och utbildning. 31. Slagfärdig­heten. 32. Blixtlåset fick sin nutida utformning i USA av en svenskfödd uppfinnare som hette Sundbäck. Så här lydde hans förnamn. 33. Är en utsaga vars sanningsha­lt man svär på. 34. Fräste men inte snäste. 35. En serie barnböcker av C.S. Lewis inleds med att en liten flicka hittar vägen till en annan värld i en garderob. Vad heter landet?

LODRÄTT

1. Krossar helt och hållet. 2. En social och mycket intelligen­t allätarfåg­el som trivs i människors närhet. 3. En stor mängd. 4. Är de orsaker som skapar förutsättn­ingarna för något.

5. Den handlar om människokr­oppens uppbyggnad. 6. Förnummit. 7. “Bemanna dig, yngling, med mod för att höra / en hälsning som hela din glädje skall ----!” (“Hjalmar och Hulda”) 8. Räkningen eller förtecknin­gen. 11. Den som inte har elektrisk ström i sommarstug­an skaffar kanske sådana för elförsörjn­ingen.

13. Manfred von Richthofen alias Röde baronens gebit.

16. Burroughs (1875–1950), författare­n till Tarzanhist­orierna. Förnamnet? 18. Luktar det i hus som länge stått ovädrade. 23. En bergart som är vanlig i Skandinavi­en. Den liknar granit, men är skiktad. 24. Gala är även ett sådant. 26. Grödan gror här. 27. Bastanta. 29. Stenålders­kost är ett exempel på en. 30. Ett gammalt ord för ett slags fiol är också ett modernt prefix som betyder miljard.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland