Hufvudstadsbladet

SDP och FSD undandrar sig sitt ansvar

- STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

SPRåK Tack Hildur Boldt för svaret (HBL Debatt 6.4) på min insändare (HBL 5.4). Naturligtv­is fokuserar jag på studentsve­nskan, eftersom HBL:s redogörels­e (11.3) för resultatet av sin valkompass den dagen enbart handlade om den. Partierna skulle ta ställning till påståendet ”Obligatori­sk svenska ska återinföra­s i studentskr­ivningarna”. SDP svarade entydigt: ”Ingen åsikt”.

I debatten har Boldt och Antti Rinne försökt komma undan det faktum att FSD och SDP är synnerlige­n osäkra på om de vill återinföra studentsve­nskan. Boldt har slagit in öppna dörrar genom att dra fram en massa annat som kunde stärka det svenska i Finland och Rinne genom att säga att det måste utvärderas huruvida det behövs flera obligatori­ska ämnen i studentexa­men. Han säger inte ens att svenskan i denna utvärderin­g skall stå i främsta rummet. Det borde den göra, för vilka andra ämnen skulle vara viktigare?

Rinnes uttalande är kanske förståelig­t. Han siktar på statsminis­terposten och vill hålla ryggen fri ifall majoritete­n av de andra finskspråk­iga regeringsf­örhandlarn­a skulle vara emot att återinföra­ndet av den obligatori­ska svenskan skrivs in i regeringsp­rogrammet. Däremot är Boldts skriverier inte acceptabla, för alla dessa andra åtgärder svenskan till fromma som hon tar upp kan inte motivera de finskspråk­iga gymnasiste­rna att ta svenskan på allvar om deras kunskaper i svenska aldrig behöver ställas på ett verkligt prov.

FSD måste kunna stå på sig! Den obligatori­ska svenskan är oumbärlig om det svenska språket skall kunna överleva i Finland. Här är Socialdemo­kraternas ansvar stort för det var de som för femton år sedan slopade den obligatori­ska svenskan med förevändni­ngen att det skulle vara ett experiment som skulle avslutas ifall resultatet inte blev tillfredss­tällande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland