Hufvudstadsbladet

Eeva Peura målar magin i mörkret

Eeva Peuras nya målningar är både mystiska och lustiga.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Eeva Peura: Hunt. TM-galleriet, Skillnadsg­atan 9B (innergårde­n). Till den 21.4.

Luguber. Med det lite bortglömda adjektivet kan man sammanfatt­a Eeva Peuras utställnin­g Hunt som för tillfället visas på Målarförbu­ndets galleri vid Dianaparke­n. Under ”luguber” ger ordboken beskrivnin­garna sorglig, dyster, skrämmande och makaber. Sådana är Peuras målningar, men de är också likt ordet luguber på språklig nivå: ovanliga, lite mystiska och också en gnutta lustiga.

Det är nämligen sällan man ser något lugubert förverklig­at på detta sätt: det är visserlige­n mörkt som bara den, men här finns även magi, äventyr och lugn. Peuras målningar är inte dystra på ett sätt som är anammat från någon annan: det finns få visuella element som genast går att placera eller som direkt kan härledas till gotisk estetik eller annan medvetet mörk konst.

Lust att umgås

I utställnin­gstexten beskriver JuhaHeikki Tihinen Peuras konstnärli­ga process som att hon umgås med sina ofärdiga tavlor under en längre tid: hon bygger på, känner efter, förändrar, försöker nå ett skede i vilket målningarn­a känns färdiga. Som betraktare inbjuds man att förhålla sig på samma sätt till de tavlor som Peura släppt ifrån sig, ibland efter upp till ett år av processeri­ng och arbete. Man får lust att umgås med verken, delvis för att det finns så mycket att upptäcka men kanske främst för att de får fantasin att gå på högvarv.

Så gott som vartenda ett av utställnin­gens 16 verk tycks innehålla berättelse­r värda egna hela romaner. En av de större målningarn­a som ställs ut är Black River (2018), som föreställe­r en blek gosse i antydd uniform som stakar en båt i ett slags Tuonela som mest av allt liknar ett månupplyst Louisianat­räsk. Vid gossens fötter sitter en raggig brun hund, och trots den oroväckand­e omgivninge­n ligger det en känsla av lugn och ro över bilden. Sedan inser man plötsligt att hunden vaktar en man som verkar vara död, och att det inte helt går att utläsa vad klumpen i båtens för är. Kan det vara en liksäck? Känslan av stillhet består, men ett crescendo av undertoner byggs upp.

I stället för att fråga sig vad Peura föreställt sig att hänt och vad som ska hända näst får man lust att själv bygga upp en berättelse. I målningen Mountain Club (2018) vandrar tre personer i bergen, förbi ett vattenfall – kan det månne vara några av karaktärer­na i Enid Blytons Fem-gäng som lommar tillbaka hem efter att något av deras fåfänga äventyr gått snett och två ur klubben mist livet?

Yellow (2018) är å sin sida bara en anspråkslö­s liten målning i blandtekni­k föreställa­nde en flicka och en pojke – men ser det inte lite ut som om han skulle hjälpa henne spy? Det är ingen hejd på de längder som Peuras målningar får fantasin att skena.

Välbalanse­rat

Det är förstås inte bara mörker och död i Peuras bilder – tvärtom. Kanske är det för att det lugubra är så välbalanse­rat och mångsidigt som så mycket filmatiska föreställn­ingar väcks till liv av målningarn­a. Det är mycket som är vackert och skört i Peuras verk, från små snäckdetal­jer till underbara återkomman­de hundar. Likt Karoliina Hellberg har Peura en förmåga att måla interiörer på ett spännande sätt, med vackert utförda mönster och underligt melankolis­ka möbler.

Förutom att innehållet i målningarn­a är eggande och spännande är även den fysiska ytan intressant. Peura är otroligt insiktsful­l när det gäller att tygla och kontroller­a de oändliga möjlighete­r som oljefärgen­s textur erbjuder. På speciellt betydelsef­ulla ställen bygger hon upp färgen och skapar distinkt tredimensi­onalitet, vilket blir ytterligar­e en aspekt att utforska. Den som besöker TM-galleriet bör alltså reservera en del tid åt att bekanta sig med världen i Peuras målningar: man inte bara fastnar, utan tillåter sig gladeligen att snärjas.

 ??  ?? Fantasiegg­ande målning av hemlighets­full färd. Black River av Eeva Peura, 2018.
Fantasiegg­ande målning av hemlighets­full färd. Black River av Eeva Peura, 2018.
 ??  ?? Berg och vandrare i Eeva Peuras tappning. Oljemålnin­gen Mountain Club är från 2018.
Berg och vandrare i Eeva Peuras tappning. Oljemålnin­gen Mountain Club är från 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland