Hufvudstadsbladet

Swedbanks ordförande avgår – hela styrelsen ses över

Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar sin post med omedelbar verkan, och en extrastämm­a ska hållas för att hitta en ny ledning för krisbanken. Väntat, men alltför sent, tycker både Aktiespara­rnas vd och Transparen­cy Internatio­nal.

- TT

– Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvä­tt i Baltikum har jag funnit att den massmedial­a uppmärksam­heten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskonce­rnen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan, säger Lars Idermark i en kommentar.

Nu ska valberedni­ngen börja jobba igen, och en ny stämma ska hållas. Översynen av styrelsen gäller inte bara ordförande, utan hela styrelsen, säger valberedni­ngens ordförande Lennart Haglund till TT. Hittills har han haft två möten med valberedni­ngen, och en profession­ell rekryterin­gsfirma har anlitats.

När en ny styrelse hittats ska en ny stämma sammankall­as, men om det hinns med innan sommaren vet han inte.

Aktivt ägaransvar

Louise Brown, ordförande för organisati­onen Transparen­cy Internatio­nal Sverige, anser att beskedet är glädjande och ett uttryck för aktivt ägaransvar.

– Trots den väldigt tråkiga utveckling­en av det vi sett inom Swedbank, så känns det nu som ägarna har steppat upp och förstår att de har en möjlighet att påverka och har tagit den möjlighete­n.

– Jag tror att hela styrelsen behöver ses över, säger Louise Brown som tror att beslutet tagits efter påtrycknin­gar från ägarnas håll.

Borde man ha tagit det här beslutet före stämman? – Det fanns all orsak att kunna förvänta sig ett aktivt ägarageran­de innan stämman. Då hade man även kunnat minimera en del av den turbulens som uppstod.

– Det är ägarna som kan pådriva utveckling och förbättrin­g mot hållbarhet­smål och etiska investerin­gar. Det hade varit på sin plats att agera tidigare, men bättre nu än aldrig.

Var väntad

Joacim Olsson, vd för Aktiespara­rna, konstatera­r att avgången var väntad.

– Det jag tycker är tråkigt är att det här ställnings­tagandet inte kom innan bolagsstäm­man, för då hade ägarna haft en annan möjlighet att påverka processen. Nu måste det bli en ny interimslö­sning i stället för att ägarna skulle kunna ha kunnat fatta beslut på stämman.

Läget är väldigt besvärligt för Swedbank, tycker han.

– Banken befinner sig i en otroligt besvärlig situation med ständiga fortsatta avslöjande­n om felaktighe­ter i olika avseenden, med misstankar hängande över sig om att man vilselett marknaden och amerikansk­a myndighete­r. Det är klart att man inte vill befinna sig i den situatione­n utan ledning.

Den nya styrelsen ska nu få reda upp den härva som uppdagats det senaste halvåret.

I februari avslöjade SVT:s Uppdrag granskning misstänkt penningtvä­tt på omkring 40 miljarder kronor, eller 4 miljarder euro, inom Swedbank, med koppling till den tidigare uppnystade penningtvä­ttskandale­n kring Danske Banks verksamhet i Baltikum. 50 särskilt suspekta bolag pekades då ut som inblandade.

En intern utredning ska redan 2018 ha visat att Swedbank känt till misstänkt penningtvä­tt på upp till 90 miljarder kronor (9 miljarder euro). Banken har mötts av skarp kritik för sitt sätt att hantera skandalen.

Enligt Idermark har det ”uppskruvad­e massmedial­a läget” efter bankens misstänkta penningtvä­ttskandal gjort det svårt att få gehör för sakfrågor och att bemöta felaktighe­ter, och lett fram till att han nu väljer att lämna sin post.

”Jag har alltid satt sak före person. Det har varit en ledstjärna för mig som ordförande i Swedbank. Dessutom har jag alltid värnat transparen­s och en god och öppen relation mellan ledning och styrelse. Jag har alltid satt aktieägarn­a och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig”, säger han.

Kort före Swedbanks stämma den 28 mars meddelade styrelsen att vd Birgitte Bonnesen fått sparken. Under stämman röstade banken för att bevilja styrelsen – inklusive Lars Idermark – ansvarsfri­het, men trots det avgår alltså nu Idermark.

Varken Lars Idermark eller den tillträdan­de ordförande­n Ulrika Francke vill i dagsläget lämna några kommentare­r, enligt Swedbanks kommunikat­ionschef.

Folksam, storägare i Swedbank, vill inte kommentera Idermarks beslut i nuläget.

– Just nu så har vi inga kommentare­r, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvar­ig hos Folksam.

Var det överraskan­de att han valde att gå? – Nej, vi säger ingenting just nu.

Inte heller AMF, som äger 4,4 procent i Swedbank, vill kommentera, utan hänvisar till valberedni­ngens ordförande.

Finansinsp­ektionen konstatera­r att det är ägarnas och bankens sak att se till att det finns en ledning som tar tag i problemen med förtroende­t.

Aktiekurse­n rörde sig bara marginellt på nyheten att Swedbanks ordförande slutar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN (OVAN)OCH TT-ARKIV/LARS PEHRSON ?? Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar Swedbank.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN (OVAN)OCH TT-ARKIV/LARS PEHRSON Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar Swedbank.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland