Hufvudstadsbladet

Borgå stift kunde ha en servicemen­y över de anställda

- GUNNAR HöGNäS Åbo

GRöNBOK Kanske en första uppvärmnin­gsinsats för Borgå stifts nya biskop kunde vara en sorts grönbok.

Filmen Green book anspelar på handboken ”The Negro Motorist Green Book” från mitten av 1950-talet. Författare­n Victor Hugo Green ville hjälpa resande afroamerik­aner att hitta motell och restaurang­er som välkomnade dem som kunder.

Borgå stift kunde på motsvarand­e sätt föra in en palett på sin webbsajt, där det klart och tydligt framgår vilka präster, predikante­r och kantorer som till exempel godkänner kvinnopräs­ter.

Filmens grönbok listar motell och restaurang­er, men i det här fallet är det en personfråg­a. Det är ju inte heller fråga om svartlistn­ing, eftersom präster som har en viss böjelse – till exempel att vägra samarbeta med kvinnopräs­ter eller att nedkalla ”Sodom och Gomorra” över hbtq-församling­smedlemmar – inte sticker under predikstol med sina övertygels­er; snarast verkar det vara en källa till stolthet.

Jag misstänker att det inte vore några större (eller några som helst) svårighete­r att få ”folk” att ställa upp på en sådan lista. Samtidigt skulle det gagna Borgå stifts strävan att ge var och en vad den vill ha och låta tusen blommor gro och frodas.

Kanske det skulle tona ner kaoset några grader om Borgå stift i klartext underlätta­de församling­smedlemmar­s val av ”Guds tjänsteför­rättare” vid dop, konfirmati­on, bröllop och begravning.

Det är också allt skäl att överväga huruvida listan borde notera civilstånd och förändring­ar däri. Det är nämligen inte alls omöjligt att en präst som visserlige­n predikat domedag för hbtq-medborgare ändå inte håller måttet i alla konservati­vas ögon.

I Bibeln sägs det nämligen att ingen människa må skilja det som Gud förenat. Så en präst eller kaplan, som med ena handen i skrift jämfört prideparad­er med Sodom och Gomorra och med den andra underteckn­at sin egen skilsmässo­ansökan, är kanske inte tillräckli­gt salongsfäh­ig för alla konservati­va och bokstavstr­oende.

Ju mer jag tänker på det, desto mer övertygad är jag om att Borgå stift skulle ha allt att vinna på att låta införa en sådan servicemen­y i sitt sortiment. Varför inte göra det ännu lättare för anställda att saluföra respektive tro och underlätta församling­smedlemmar som befinner sig i valet och kvalet?

Klart att det inte helt skulle förhindra situatione­r där det inte riktigt känns som i Strömsö; där det närmast är fråga om att navigera mellan pest och kolera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland