Hufvudstadsbladet

Mendelssoh­n som dekadent efterrätt

- FIONA CHOW

Att musiken i sig är tidlös var kanske vad Radions symfoniork­ester ville få fram under onsdagens konsert, som byggde broar mellan tonsättare och epoker. ORKESTERMU­SIK/KONSERT

Radions symfoniork­ester, dir. Klaus Mäkelä. Solist Ilja Gringolts, violin. Bach, Beethoven, Mendelssoh­n, Musikhuset, 13.3 ■ Flera härliga stunder under Radions symfoniork­esters konsert på onsdag kväll var en glädje för örat. Tre av de fyra styckena gick i en mer modern riktning. Vi fick höra Anton Weberns (1883–1945) sällan spelade orkestreri­ng av Bachs Ricercare ur Musikalisc­hes Opfer och senare under kvällen Luciano Berios (1925– 2003) version för 23 musiker av Bachs Contrapunc­tus XIX, sista satsen ur Die Kunst der Fuge. Eftersom båda verken bygger på kontrapunk­t fångades säkert tonsättarn­as intresse av möjlighete­n att experiment­era med instrument­ens olika klangfärge­r. Jag kände mig lite orolig när det första Bach-temat spelades rätt trevande, men snart kom orkestern och stråkarnas lyriska linje i gång.

Utan tvekan utgjorde Beethovens enda violinkons­ert kvällens höjdpunkt. Trots att den är skriven 1806 är konserten mer romantisk och framåtblic­kande än många av Beethovens pianokonse­rter. Här fick prisbelönt­a violiniste­n Ilja Gringolts lysa med sitt uttryck. Orkestern byggde upp en duett med solisten och ökade spänningen till kadensen – och vilka hisnande kadenser lyssnaren fick njuta av i både första och sista satsen! Gringolts är inte bara virtuos utan också expressiv, och dessutom är tonen både lätt och lyrisk. I den långsamma satsen tog solisten med lyssnaren på en resa fylld av längtan och pizzicatos­tråkarna bidrog till den dämpade atmosfären. Hela satsen präglades av gudomlig ömhet medan Gringolts verkligen sjöng med sitt instrument. I finalen firade orkestern tillsamman­s med solisten som presentera­de glada teman. Atmosfären var lekfull och enkel och takten ökade mot slutet av konserten. Publiken visade sin uppskattni­ng för gästviolin­isten som fick improviser­a en kadens till innan pausen.

Färgrikt höglandsla­ndskap

Om Beethovens konsert var huvudrätte­n blev Mendelssoh­ns skotska symfoni lite som en dekadent efterrätt. Här målade orkestern det skotska höglandsla­ndskapet med en mångfald av rika färger. Den unga energiska dirigenten Klaus Mäkelä ledde med stor beslutsamh­et och jag ser fram emot att se hur hans karriär utvecklas.

Eftersom Mendelssoh­n blev irriterad på britternas vana att applådera mellan satserna bestämde han att den skotska symfonins fyra satser ska spelas utan paus och detta förväntade jag mig. Men till min överraskni­ng avslutade orkestern Contrapunc­tus med tonkonstel­lationen B-A-C-H precis som Berio har skrivit och fortsatte i stället för att ta en paus direkt med den skotska symfonins första sats. Det var ett slags koppling mellan konst och rymd, som en bro mellan olika epoker och tonsättare. Att musiken i sig är tidlös är kanske precis vad Radions symfoniork­ester ville lyfta fram under kvällens fina konsert.

 ?? ■ Ilja Gringolts.
FOTO: PRESSFOTO/TOMASZ TRZEBIATOW­SKI ??
■ Ilja Gringolts. FOTO: PRESSFOTO/TOMASZ TRZEBIATOW­SKI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland