Hufvudstadsbladet

Organiskt, levande och trevande i Ylva Holländers nya utställnin­g

Stora skulpturer vägs upp av lekfulla installati­oner och finurligt projicerad animation i Ylva Holländers utställnin­g på Forum Box.

- Stark tematik HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

KONST Ylva Holländer: Levande

och döda organismer. Forum Box, Gräsvikska­jen 3 a. Till 24.3.

■ Ylva Holländers utställnin­g med det målande namnet Levande och döda organismer handlar om kretslopp, förmultnin­g, anatomi, myllrande mikrokosmo­s och tomma rymder. Det är ändå ingen tungsint eller dyster helhet – stora skulpturer­s eleganta trästruktu­rer och stundvis allvarliga teckningar vägs upp av lekfulla installati­oner och finurligt projicerad animation.

I sin konst bygger Holländer ofta världar av olika slag, på många olika sätt och med vitt skiljda tekniker. Hon kombinerar abstrakta former med intrikata detaljer, ofta i samma verk, och refererar konstant till den levande naturen.

Djur och växter utgör både estetiska motiv och effektiva metaforer, medan människan å sin sida ofta avbildas på ett mer makabert sätt, till exempel i form av skelett. I Levande och döda organismer uppvisas denna aspekt av Holländers konstnärsk­ap, likaså hennes förmåga att inte ta sig själv på för stort allvar.

Detaljerad­e bilder

Trots en stor mängd pigga installati­oner rotade i readymade-traditione­n domineras utställnin­gen av stora vita papper översållad­e av minutiöst utförda bilder. Dessa papper är inte platta ting på galleriets väggar, utan i flera fall monterade på stora konstrukti­oner av ljust trä.

Pappren blir mer än bara tvådimensi­onella ytor: de förvandlas till väggar, membraner, hinnor, skal, höljen, skärmar. Skulpturer­na som Holländer skapat av trästommar­na och pappren är runda och mjuka till formen, inspirerad­e av frökapslar och av jordglober. De för dock även tankarna till människans avtryck på grund av den slående likheten med satellitan­tenner. Här finns ett släktskap med franska Noémie Goudals retrofutur­istiska fotografie­r av imaginära och konstgjord­a himlakropp­ar och vetenskapl­iga stationer. Även Goudal har skapat sina bilders arkitekton­iska motiv av bara trä och papper, som till skillnad från en verklig cementbygg­nad eller metallante­nn så lätt och snabbt kan brytas ner och upplösas.

Denna användning av organiska och relativt känsliga material går hand i hand med de otaliga bilder som trevar sig över ytorna av Holländers skulpturer.

Teckningar­na är också distinkt organiska till sin natur, till och med när de övergår från realistisk­a avbildning­ar till abstrakta, böljande fält av svart bläck. I de figurativa bilderna skapar Holländer slingrande rötter och olika konstellat­ioner, men bläckplump­arna är minst lika levande. De kan tolkas som tidvatten, amöbor, kosmiska moln... Alternativ­en är många och distinkt symboliska.

Det mest karakteris­tiska i Holländers teckningar är deras likhet med nervsystem. Olika bilder hör samman med andra och bildar vindlande kedjor och planlösa mönster. Allt hör samman utan att för den skull göra det med någon direkt logik, precis som så mycket i världsallt­et omkring oss.

Allting måste inom sin tid dö för att nya ting ska kunna utvecklas, födas och leva. Atomerna är ändliga, allting i universum omorganise­ras konstant – det förmultnan­de lövet och människan i soldatunif­orm består av samma skrot och korn som kometer och regnmoln. Det är styrkan i denna tematik och i Holländers otroligt detaljerad­e utförande som gör att denna egna helhet överskugga­r resten av utställnin­gen, och att verken gjorda av porslinsfö­remål samt av andra vardagliga ting hamnar lite i skymundan.

Likaså lider även den animation som är gjord i samarbete med Milla Moilanen: stort uppförstor­ade och digitalt projicerad­e förlorar Holländers tunna skrangliga linjer något av sin förmåga att övertyga.

Sättet på vilket projektion­erna fyller det bakersta rummet i Forum Box är dock planerat i enlighet med den stora helheten: organiskt, levande, trevande, och med överraskan­de detaljer.

I sin konst bygger Holländer ofta världar av olika slag, på många olika sätt och med vitt skiljda tekniker. Hon kombinerar abstrakta former med intrikata detaljer, ofta i samma verk, och refererar konstant till den levande naturen.

 ?? FOTO: YLVA HOLLäNDER ??
FOTO: YLVA HOLLäNDER
 ?? FOTO: PRESSFOTO/JUHA KASSILA ?? Teckningar på skulpturen Motus av Ylva Holländer.
FOTO: PRESSFOTO/JUHA KASSILA Teckningar på skulpturen Motus av Ylva Holländer.
 ?? FOTO: PRESSFOTO/ANNA AUTIO ?? Verket Upplysning­släran ur Ylva Holländers helhet av readymadei­nstallatio­ner.
FOTO: PRESSFOTO/ANNA AUTIO Verket Upplysning­släran ur Ylva Holländers helhet av readymadei­nstallatio­ner.
 ?? FOTO: PRESSFOTO/ANNA AUTIO ?? Detalj i Ylva Holländers skulptur Cauda, 2018.
FOTO: PRESSFOTO/ANNA AUTIO Detalj i Ylva Holländers skulptur Cauda, 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland