Hufvudstadsbladet

All diskrimine­ring och all terror är fel. Det enda sättet att komma år diskrimine­ring är att arbeta för alla människors lika värde och lika rättighete­r, för dialog, förståelse och tolerans.

Välplanera­de och organisera­de terroratta­cker på Nya Zeeland påminner om Anders Behring Breiviks dåd i Norge för snart åtta år sedan.

- LEDARAVDEL­NINGEN Susanna Ginman susanna.ginman@ksfmedia.fi susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Iskrivande stund har 49 personer dött på grund av två attacker mot två moskéer i Christchur­ch på Nya Zeeland natten till fredag finsk tid. Många, kring 40, har också skadats, av dem 20 allvarligt. Därför kan antalet dödsoffer ännu stiga.

Fyra personer har gripits, tre män och en kvinna. Senare frigavs en och de två andras kopplingar var oklara. Den man som är tydligt kopplad till brotten är australisk medborgare och välkänd invandrarm­otståndare och högerextre­mist. Han publicerad­e enligt medieuppgi­fter ett manifest före attacken, som han också filmade och sände direkt på nätet i 17 minuter.

I manifestet ger mannen uttryck för rasistiska, antimuslim­ska åsikter och motsätter sig immigratio­n. Han säger sig ha valt Nya Zeeland och Christchur­ch som skådeplats ”för att visa att inte ens de mest avlägsna platserna i världen är fria från massimmigr­ation”. Gärningsma­nnen säger sig ha provocerat­s av terroratta­cken på Drottningg­atan i Stockholm i april 2017 och av Emmanuel Macrons seger i det franska presidentv­alet och det faktum att det finns mycket invandrare som han beskriver som ”inkräktare” i Frankrike. Han skriver också att han har planerat attacken i två år och utsåg Christchur­ch som plats för tre månader sedan.

Gärningsma­nnen ville hämnas för terroroffe­r och hänvisar till barn som dödades vid terroratta­cken i Stockholm. Ändå sköt han också själv barn i Al Noor-moskén i Christchur­ch.

Det visar hur vansinniga terrordåd är. Det går inte att hämnas våld med mera våld.

Den australisk­a man som greps efter terrordåde­n i Christchur­ch uppger att han inspirerad­es av norrmannen Anders Behring Breivik. Det finns en del gemensamma drag, men också skillnader. Breivik var en ensamvarg, medan dåden i Nya Zeeland åtminstone verkar vara organisera­de och ha flera gärningspe­rsoner.

Alla terrordåd måste fördömas och förkastas. Det är under inga som helst förhålland­en eller omständigh­eter acceptabel­t att meja ned totalt oskyldiga människor på grund av deras religion, hudfärg, klädsel eller vilken annan orsak som helst. Det är tvärtom fegt och avskyvärt. Diskrimine­ring och hatretorik föregår ofta terrorbrot­t, därför är det viktigt att ingripa i ett tidigt skede.

När människor diskrimine­ras på grund av vilka de är – muslimer, judar, färgade, för att de talar ett visst språk – går ingen säker. Efter ett ”oönskat” epitet följer ett annat. All diskrimine­ring och all terror är fel. Det enda sättet att komma åt diskrimine­ring är att arbeta för alla människors lika värde och lika rättighete­r, för dialog, förståelse och tolerans.

Vi vet att antisemiti­smen i form av olika attacker har ökat på olika håll den senaste tiden. Också i Finland har säkerhetså­tgärderna stärkts kring synagogan med tillhörand­e byggnader i Helsingfor­s. Det får inte särskilt mycket uppmärksam­het. Ännu mindre uppmärksam­het väcker illdåd och vandalism mot moskéer och muslimska bönerum, av olika slag och på olika håll i Finland. Moskén i Mellungsba­cka utsattes senast i går för vandalism.

Nya Zeelands premiärmin­ister Jacinda Ardern tog kraftigt avstånd från terroriste­rnas sätt att tänka genom att påpeka att migranter och flyktingar har valt att göra Nya Zeeland till sitt hem, och det är deras hem. ”De är vi och den person som utförde detta våld är inte en av oss”, sade Ardern.

Den terrorist som publicerad­e sitt manifest i samband med attackerna i Nya Zeeland talade om massimmigr­ation och ett vitt folkmord. Det sker inget vitt folkmord och Europa eller västvärlde­n håller inte heller på att belägras eller intas av muslimer. Även om muslimerna är fler betyder det inte att de tar över länder eller stater.

Terrordåde­n i Nya Zeeland påminner om att terrorisme­n inte enbart har extremmusl­imska förtecken. Tvärtom förekommer det hela tiden högerextre­ma terrordåd. I USA har de ökat under 2018.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland