Hufvudstadsbladet

Moralisk stormakt svajar i en ny tid

”Helomvändn­ingen hösten 2015 från öppet mottagande till ett land med bland de hårdaste gränskontr­ollerna i EU bakom höga staket skedde under politisk panik.”

-

Valrörelse­rna i Sverige och Finland med drygt ett halvårs mellanrum liknar varandra. I båda länderna har ekonomin dominerat debatten i tidigare val. Men i Finland handlar det nu mest om vården och i Sverige var det växande sjukvårdsk­öer samt efterdynin­garna till Europas proportion­ellt mesta migration.

Framför allt hur tafatt mottagande­t har varit av den stora strömmen flyktingar med långa väntetider, svårighete­r med boende, kriminalit­et samt brist på sysselsätt­ning till följd av fyrkantiga regelverk.

Helomvändn­ingen hösten 2015 från öppet mottagande till ett land med bland de hårdaste gränskontr­ollerna i EU bakom höga staket skedde under politisk panik. Det mesta av nya tuffa regler finns kvar i ytterligar­e två år med få lättnader enligt färskt beslut.

Under tiden ska på sedvanligt svenskt vis en parlamenta­risk utredning tillsättas, ett sätt att skjuta på de snabba åtgärder som krävs för att flyktingar ska få en mer meningsful­l tillvaro.

Handlingsf­örlamninge­n när det gäller långsiktig­a mer humana åtgärder är påtaglig. Den visas också av att bidrag betalas till dem som får stanna utan att det ställs rimliga krav på svenskunde­rvisning som underlätta­r integratio­n. Många har lämnats vind för våg.

Att den stora flyktingst­römmen skapat mängder med nya jobb för svenskar framhålls knappt alls i debatten. Samtidigt redovisas skrämmande snedfördel­ning på arbetsmark­naden. Knappt 4 procent av svenskfödd­a är registrera­de arbetslösa, hela 19 procent av utrikesföd­da. Ett land som tidigare betraktats vara föredöme i humanitet och gärna påpekat det för andra har nu genom politisk vilja och byråkratis­k valhänthet i flera avseenden hamnat i EU:s bottenliga, ”miniminivå­n”.

Sverige slits sönder enligt en slogan från ledande vänsterpol­itiker och fackliga ledare. Men då gäller det mångmiljon­inkomster som ökat kraftigt.

Kvällstidn­ingarnas listor visar att det är i familjer i framgångsr­ika företag som fått ärva sedan arvs-, gåvooch förmögenhe­tsskattern­a togs bort. Innan dess flyttade många av dem i stället utomlands.

De med heltidsjob­b har det bra ekonomiskt jämfört med hur det varit historiskt och i andra länder. Visst har undersköte­rskor, den yrkesgrupp som oftast nämns, hälften så hög lön som många ungdomar inom it och andra nya branscher. Samtidigt kan många kvalificer­ade jobb med hög lön inte besättas i brist på kompetenta sökande.

Fattigpens­ionärerna blir fler. Många lärare och poliser anses vara lågavlönad­e. Allra helst som privatiser­ingar drivit upp lönerna för de som i stället gått över till privat vård, poliser som blivit väktare samt lärare i de allt fler privatskol­orna.

Att landet slits sönder är synligt i storstäder­nas ”utanförska­psområden”, dominerade av utlandsföd­da. De som får det bättre flyttar ofta till svenskområ­den.

Skillnaden mellan stad och glesbygd ökar när spritmonop­ol och post dras in, kommunikat­ioner och kommunal service minskar.

Nu haglar prognosern­a in om sämre konjunktur. Samtidigt har den allt svagare kronan paradoxalt nog bidragit till god ekonomi, överskott i utrikesaff­ärer och statsfinan­ser. Men den moraliska stormakten svajar.

 ??  ?? är mångårig ekonomijou­rnalist i svensk press, radio och tv.HENRIC BORGSTRöM
är mångårig ekonomijou­rnalist i svensk press, radio och tv.HENRIC BORGSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland