Hufvudstadsbladet

Bara en röst avg jorde – jouren vid Vasa centralsju­khus fick nej

Riksdagen har röstat för att Vasa centralsju­khus inte ska få omfattande jour i detta skede. Bara en ynka röst avgjorde. – Det är bra konsumenti­nformation för väljarna inför valet att se hur ledamötern­a röstade, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Besvikelse­n var stor i Svenska folkpartie­ts riksdagsgr­upp när omröstning­en avgjordes bara åtta minuter in i plenum i går.

Valet för riksdagen stod mellan att godta social- och hälsovårds­utskottets förslag om att skjuta upp jourfrågan för Vasa centralsju­khus till nästa regering eller att godkänna Veronica Rehn-Kivis (SFP) förslag om att direkt godkänna medborgari­nitiativet om att ge sjukhuset en omfattande jour.

När röstsiffro­rna uppenbarad­e sig några sekunder efter omröstning­en visade det sig att SFP:s förslag hade förlorat med bara en rösts marginal, 92–91. Hade exempelvis någon av de frånvarand­e i opposition­en varit plats skulle resultatet kunnat vara det motsatta. Efteråt samlades ledamötern­a i svenska riksdagsgr­uppen för något som liknade en debriefing. Stämningen var intensiv och känslorna pendlade mellan besvikelse och en viss eufori över att man trots allt lyckats driva sin sak nästan över mållinjen.

Partiets ordförande Anna-Maja Henriksson beskriver den knappa förlusten i termer av delseger.

– Utan att vi hade drivit frågan hade medborgari­nititative­t inte kommit upp i plenum. Nu förpliktig­as följande regering att ta upp frågan.

Hon vill inte lägga frågan som en knäckfråga för SFP:s för en regeringsm­edverkan efter valet i april.

– Men jag vill den statsminis­terkandida­t som går emot klämmen. Den måste tas på allvar.

Om ledamötern­a som röstade nej till medborgari­nitiativet säger hon:

– Det är bra konsumenti­nformation inför valet för väljarna att se hur ledamötern­a röstade, säger hon.

Ett av partierna som ställde sig på samma sida som SFP var Sannfinlän­darna. Alla sannfinlän­dare som var på plats röstade nej till utskottets förslag.

Några ledamöter ur regeringsp­artierna lämnade också regeringsf­ronten. Bland dem fanns Vasaledamo­ten Pekka Puska (C), som i plenum röstade nej till det förslag han själv hade lagt fram i utskottet. Susanna Koski (Saml), också hon från Vasa valkrets, var den enda i Samlingspa­rtiet som avvek från partilinje­n. Tre ledamöter från Blå framtid hade också hellre sett omfattande jour i Vasa redan nu: Jussi Niinistö, Veli-Matti Saarakkala och Anne Louhelaine­n.

Avgörande för omröstning­en blev de 16 ledamöter som var frånvarand­e. Av dessa var elva ur opposition­en. Tre av de frånvarand­e var från SDP, tre från De gröna och tre från Sannfinlän­darna. En ledamot ur Vänsterför­bundet och en ur Liike Nyt antecknade­s också som frånvarand­e.

En av de Gröna märkte ändå att det skett ett missöde – det var Emma Kari som nog var på plats, men vars röst inte registrera­des, och såg ut att vara frånvarand­e fast hon satt i salen. Med hennes röst registrera­d hade det blivit jämnt 92-92, och det hade gått till en sluten omröstning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? SFP:s riksdagsgr­upp var nära att lyckas med sin manöver.■
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA SFP:s riksdagsgr­upp var nära att lyckas med sin manöver.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland