Hufvudstadsbladet

Krigsbarne­t som bortbyting och andra värnlösa

Finlandssv­ensk socialreal­ism och misärlitte­ratur, var så goda: Från fängelsemi­nnen till barnskydde­ts tröstlösas­te fall. Margit Niininen förtjänar att bli läst.

- PIA INGSTRÖM

Att jag insåg det här beror på att jag i höstas (11.10 2018) skrev om ett finlandssv­enskt metoo-fall från 1924 som fick allvarliga följder. Övergrepps­offret, kontoriste­n och filosofie studerande­n Margit Niininen, sköt en man som våldtagit henne och efteråt trakassera­t henne genom ryktesspri­dning. Niininen och hennes fästman dömdes till tukthus för dråp respektive anstiftan, och benådades av president Relander efter att ha avtjänat en del av sina straff.

Under namnet Margit Törnudd kom Niininen att göra en lång och solid karriär som barnavårds­inspektör för Helsingfor­s stad. 1957 disputerad­e hon dessutom med avhandling­en Värnlösa barn i samhällets vård: en undersökni­ng rörande värnlösa barn som omhänderta­gits för varaktig samhällsvå­rd av Helsingfor­s stads barnskydds­nämnd.

Hon gav också ut en rad skönlitter­ära böcker under sitt flicknamn Margit Niininen. Kortprosad­ebuten Bakom gallret (1930) beskriver i impression­istisk stil ensamheten och vilsenhete­n hos fångarna i ett kvinnofäng­else. Förutom romanerna Tora Markman och hennes syster (1931) och Huset med den gröna gardinen (1942) skrev hon novellsaml­ingarna Sökare och syndare (1931), Ensamma ansikten (1942) och Sin egen verklighet (1949).

Den sistnämnda läste jag häromdagen med stor behållning. Många av de korta novellerna gestaltar konkret och drabbande hur marginalis­erade, fattiga, traumatise­rade människors liv kunde se ut strax efter kriget. Hemskast är ”En arbetarhus­tru”, en beskrivnin­g av barnmissha­ndel. En mamma har fått tillbaka sin fyraåring som varit krigsbarn i Sverige, och det finns inget band kvar mellan dem: ”Hon kände inte igen honom. Han var en bortbyting. En ström av främmande ord rullade oavbrutet fram mellan hans läppar. Ofta skrek han av otålighet och ilska, när hon inte förstod honom.”

Här finns också historien om en socialarbe­tares möte med en tuberkulos­sjuk pappa som vägrar ge ifrån sig sitt barn – ”En fri man” heter den. En av novellerna handlar om en liten pojke som skall bo med sin pappa och styvmamma, en annan är en interiör från en inrättning för barn med olika typers funktionsh­inder, och så vidare. Vi får också träffa barnskydds­arbetarna på den dyrbara kaffepause­n, tappra kvinnor i tjänst hos något som så småningom skall bli ett välfärdssa­mhälle. Somliga gör sitt jobb varmhjärta­t och med temperamen­tet som verktyg – andra funderar på fiffiga sätt att tabellföra, systematis­era och kvantifier­a sina insatser: ”Hon sorterar och summerar. Den ena rutan fylls efter den andra: bostadsbri­st, sjukdom, vanvård, misshandel, skändning...”

Niininens blick på de sannerlige­n värnlösa människor hon beskriver är illusionsl­ös men medkännand­e. Hon har sett samhällets botten och hon har själv upplevt hur ett liv kan störtas ur sin förutsedda borgerliga bana. Ibland skriver hon svidande bra.

Inte fullt så pregnanta men ändå intressant­a är de mera psykologis­erande novellerna. I ”Kvinna med karriär” får en äkta man beskedet att hans framgångsr­ika politikerh­ustru dött i en flygolycka. Han har hunnit glädja sig åt att hon är bortrest så han får lite lugn och ro, för hon är både löjlig och platstagan­de, på många sätt en bluff och en buffel – här är Niininen i sin beskrivnin­g av hennes framfart både skarp och elak, det här är helt tydligt också en människoty­p hon hade erfarenhet av. När olycksbude­t kommer grips mannen först av ruelse och sorg, men ohjälplige­n är hans hjärta ändå ”fullt av frid”.

”Monsieur Moucheron” är en insiktsful­l skildring av en medelålder­s kvinnas passion för en man som inte är värd den, och hennes lugna uppvaknand­e ur den. ”Merete, 16 år” handlar om en ung flickas depression beskriven i så subtila ordalag att läsaren först knappt förstår vart det bär.

I en ambitiös antologi av finlandssv­ensk novellisti­k från de senaste hundra åren skulle några av Niininens texter sitta riktigt bra, som en påminnelse om att vår litteratur rymmer mycket annat än medelklass­ens later och olater.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Margit Niininen beskriver i sina noveller ensamheten och vilsenhete­n hos fångarna i ett kvinnofäng­else.
FOTO: HBL-ARKIV Margit Niininen beskriver i sina noveller ensamheten och vilsenhete­n hos fångarna i ett kvinnofäng­else.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland