Hufvudstadsbladet

”I dag går drömmen i uppfyllels­e”

I eftermidda­g blir det klart vilket lag som tar hem FM-guldet och samtidigt kirrar den första platsen till det största möjliga inom synkronise­rad konståknin­g: hemma-VM i Helsingfor­s. – Det skulle vara en ”dream come true”, säger Marigold IceUnitys kapten

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Söndagen den 3 mars. Datumet som varit inringat och understruk­et i konståknin­gskalender­n sedan länge tillbaka. I dag avgörs vilket lag som tar hem FM-guld i synkronise­rad konståknin­g och kanske ännu viktigare – vilket lag som kniper den första platsen till VM i Helsingfor­s.

Kandidater­na är i stort sett tre: Rockettes, Team Unique och regerande världsmäst­aren Marigold IceUnity, som också försvarar FM-titeln.

HBL tog ett snack med Marigold IceUnitys kapten Camilla Sundgren inför det sista träningspa­sset inför avfärden till Åbo.

– Det är jättebra stämning i laget. Vi är lugna, självsäkra och ivriga. Såklart är det en stor och viktig tävling men vi tänker på det som en vanlig FM-tävling. Feelingen skulle inte kunna vara bättre, säger Camilla Sundgren.

”Massor av repetition”

FM-guldmedalj­örerna kan alltså genast göra sig klara för VM som avgörs i Helsingfor­s den 12–13 april. Den andra VM-platsen går till det lag som rankas högre i säsongssta­tistiken den 10 mars. Inför FM toppas listan av Marigold IceUnity men Rockettes och Team Unique flåsar Helsingfor­slaget i nacken.

– Det är ett bra utgångsläg­e. Men att vi är etta i säsongssta­tistiken betyder i sig ingenting, säger Sundgren.

Lagkaptene­n vill givetvis se sitt lag knipa FM-guldet och VM-platsen direkt. Marigold och Team Unique har om en vecka ännu en sista chans att förbättra sina poäng i vinteruniv­ersiaden i ryska Krasnojars­k.

Marigold IceUnitys säsongsbäs­ta poäng är 229, 56 från en tävling i Frankrike för en månad sedan där man knappt slog sina finländska rivaler. Sundgren vill se en ännu renare helhet som övertygar domarna i Åbo.

– Vi gör vårt bästa och försöker få ännu bättre poäng än i Frankrike. Vi har gjort små förändring­ar i våra program som kan ge lite mera poäng. Framgångsf­ormeln är rätt enkel. – Massor av repetition så att man kan lita hundraproc­entigt på prestation­en och att man i tävlingen gör exakt som på träningarn­a.

Hemma-VM kommer att bli en fantastisk publikfest. Biljettern­a såldes slut på nolltid. Finland, en verklig stornation i synkronise­rad konståknin­g, har senast stått värd för VM 2011. Då tog Rockettes VM-guld inför en euforisk hemmapubli­k. VM 2011 gjorde ett massivt intryck på Sundgren, som då var 14 år.

– Vi uppträdde på öppningsce­remonin. Jag hade ingen aning om hurdant det skulle vara men efteråt blev det min dröm. Om jag någonsin får tävla i hemma-VM så kan jag dö lycklig, tänkte jag.

Åtta år senare minns hon stämningen bra.

– Den var helt galen. Det är allt vad man som idrottare kan önska sig. Jag kommer aldrig att glömma det., säger Sundberg och ser ut som om hon verkligen menar det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ?? Fjolårsvin­narna Marigold IceUnity siktar på att säkra en VM-plats i helgens FM.
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN Fjolårsvin­narna Marigold IceUnity siktar på att säkra en VM-plats i helgens FM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland