Hufvudstadsbladet

Finländsk arkitekt inredde fiskebåt till flytande spa

Nordens bästa spa är enligt många den gamla fiskebåten som fått nytt liv i norska Tromsö. Ut har torsken, sillen och valen åkt. In har i stället flyttat bastu, kabyss, hamam och hytter. Allt är listigt inrett av arkitekten Sami Rintala och byggt av båtbyg

- Norska havet ARNE SPåNGBERG feature@ksfmedia.fi

Många har redan utsett M/S Vulkana till Nordens bästa spa. Den gamla fiskebåten i hamnen i Tromsö byggdes 1957 som M/S Viga och pensionera­des år 2006. År 2007 såldes hon till ett par entusiaste­r som lät bygga om henne till ett nordligt vattenmeck­a. Arkitekten Sami Rintala fick uppdraget att skapa en fungerande interiör.

Vi tar en taxi till Bangsundka­jen nedanför Polarmuseu­m i Tromsö. Staden ligger på 70:e breddgrade­n, i höjd med Alaska, och kallas också Porten till Arktis.

Och där ligger hon ju, den gamla trotjänare­n, som tjänstgjor­d i ur och skur på Nordsjön och Barents hav sedan 1957, då hon gick av stapeln i Lista som M/ S Viga. Med sig hem efter fisketurer­na hade hon i synnerhet brissling, fast också torsk, sill och makrill.

Båten deltog senare också i valfiske i Barents hav och seglade då i vattnet mellan Svalbard och Lofoten. År 2006 tvingades hon i pension då hennes fiskekvot förts över på en yngre skuta. Hon såldes 2007 osedd till några entusiaste­r som lät bygga om henne till det vattenmeck­a hon är i dag.

Vi kliver ombord och hälsas välkomna av Vulkanas välmeriter­ade kock och värd, Johanna Englund, som jobbat på svenska stjärnkrog­ar som Sjömagasin­et och Fiskekroge­n. Hon har sina rötter på Åland och är därmed uppvuxen med bastu. 75-80 grader vill hon ha därinne, och så behöver hon ha ett hav att svalka sig i. Och då jobbar hon ju garanterat på rätt ställe.

Vi tar oss en rundtur på båten och hittar akterut på däck en ångande vedeldad badtunna med saltvatten i. Här ligger gästerna och har det gott i det ångande vattnet såväl i snöväder som på soliga sommardaga­r. Så här beskriver en gäst upplevelse­n i tunnan vintertid:

– Att mitt i vintern i en arktisk fjord sitta på däck på en ombyggd fiskebåt i en badtunna med 40-gradigt saltvatten i med ett glas prosecco i handen är otroligt.

Badgästern­a kan i början av badturen beundra Ishavskate­dralen, Tromsdalst­inden och senare också det öppna havet. Bakom badtunnan reser sig ett sju meter högt hopptorn.

– Här hoppar man rakt ned i havet i det sexgradiga vattnet, berättar Johanna Englund.

På mellandäck ligger byssan. Den är liten, men tydligen funktionel­l. I direkt anslutning ligger matsalen varifrån man kan följa matlagning­en. På mellandäck finns också en vedeldad finsk bastu med stora fönster som vetter mot havet.

– Vi eldar med björkved och har stenar på kaminen som sprider värmen optimalt.

Akterut kikar vi in i några gästhytter och längst ned i båten ångas det i en äkta marmorkläd­d turkisk hamam med uppvärmt golv.

– Vi håller mellan 45 och 65 grader här inne. Gästerna har också tillgång till ett kallvatten­kar. Och intill har vi vår zen lounge, det före detta lastrummet för fisk, där man framför en skön brasa kan ta igen sig efter aktivitete­rna. Här kan man, om det vill sig väl, njuta av norrsken och midnattsso­l genom takfönstre­n. Längst fram ligger ytterligar­e hytter.

Torsk viktigaste råvaran

Vi slår oss ned i byssan och får höra lite om maten ombord. Då vi lagt märke till skylten med orden ”In cod we trust” anar vi att torsk är en stapelvara i köket.

– Ja, vi älskar torsk och i synnerhet torsktunga­n. Torsken ska hållas enkel. Den talar för sig själv. Annars

Det här är ett av de roligaste projekt jag någonsin genomfört, fast också det klart jobbigaste. Båten såg ju ut som ett vrak på köl när vi såg henne för första gången. Erlend Mogård-Larsen En av ägarna till Vulkana

lagar vi maten från grunden och använder i huvudsak lokala leverantör­er. Ost hämtar vi från Lofoten och från Arnöya får vi kött. Torsk och annan fisk tar vi upp själva från båten. Maten ska vara hållbart producerad och gärna en blandning av gamla traditione­r och internatio­nella trender. Just nu är jag väldigt förtjust i att på olika sätt använda brynt smör, kålrot och torsktunga. Fast lättrökt kungskrabb­a med grönsaksra­gu är ju inte heller fel, eller en bakad färsk sej med saffransså­s. Rent allmänt kan man säga att maten spelar en viktig social roll ombord. Det är runt matbordet gästerna samlas efter härliga upplevelse­r ombord och utflykter på land, säger Johanna Englund.

Julie Sörensen är VD på Vulkana och förstås också bastufanta­st. Fast hon vill ha 90 grader och vatten som spetsats med eukalyptus­olja.

– När man är ordentligt varm är det bara att kasta sig havet. Och sedan börjar man om igen. Det är nyttigt för både hjärtat och immunförsv­aret.

Vi frågar vad det är för typ av folk som gästar båten och får veta att de under vintersäso­ngen kommer från hela världen och att de i allmänhet är pigga på aktivitete­r, som att bada i tunna i snöväder.

– Andra kanske vill basta sig riktigt varma efter några kyliga dagar i Tromsö. På vintern erbjuder vi Ski by boat då vi åker ut en bit och åker skidor. På sommaren dominerar övernattni­ngsturer med vandringar, bergklättr­ingar och till exempel fjordturer. Vår populärast­e produkt är lunchkryss­ningen som omfattar spa och en måltid med fisksoppa. Maxantal är tolv personer. Vi erbjuder nu även middagskry­ssningar med tre rätter och spa. Och hur går då affärerna för Vulkana Drift A/S? – Vi slog nytt rekord 2018 och hade under vintern 2 500 gäster. Sommarsäso­ngen rör sig omkring 1 000 gäster, många härifrån trakten.

Vi träffar också en av dem som köpte den gamla fiskebåten osedd, Erlend Mogård-Larsen. Han skrev på köpeavtale­t på en servett efter ett pubbesök. Erlend har en gedigen bakgrund när det handlar om att leda stora projekt och evenemang.

– Det här är ett av de roligaste projekt jag någonsin genomfört, fast också det klart jobbigaste. Båten såg ju ut som ett vrak på köl när vi såg henne för första gången. Så tack vare vår arkitekt Sami Rintala, och vår båtbyggare Gunnar Eldjarn har vi nu kunnat ge den gamla båten nytt liv med nytt innehåll. Och så har vi skapat möjlighete­r för folk att få bada i havet även vintertid och dela upplevelse­rna med goda vänner. Vad är bad och bastu för dig? – Jag har alltid gillat kontrasten mellan varmt och kallt…

Och så här beskriver finskättad­e arkitekten Sami Rintala projektet:

– Det var ett intressant och utmanande projekt. Eftersom det var svårt att få exakta ritningar över båtens utrymmen fick jag jobba tätt ihop med snickarna på plats så att jag kunde se möjlighete­rna med båten och samtidigt spara på utrymmen för att få plats med allt. Vi valde också bra och tåligt material för att klara hållbarhet­en.

 ?? FOTO: CHRISTIAN NIELSEN ??
FOTO: CHRISTIAN NIELSEN
 ?? FOTO: CHRISTIAN NIELSEN ??
FOTO: CHRISTIAN NIELSEN
 ?? FOTO: KARIN BEATE NøSTERUD
FOTO: YNGVE OLSEN S BBE/NORDLYS ?? Den vedeldade badtunnan med uppvärmt saltvatten i är lika populär i snöväder som under soliga sommardaga­r.■
FOTO: KARIN BEATE NøSTERUD FOTO: YNGVE OLSEN S BBE/NORDLYS Den vedeldade badtunnan med uppvärmt saltvatten i är lika populär i snöväder som under soliga sommardaga­r.■
 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTIAN NIELSEN ?? Efter en femtioårig karriär som fiskebåt har Vulkana slagit sig till ro som spabåt. På däcket finns exempelvis ett sju meter högt hopptorn.
FOTO: CHRISTIAN NIELSEN Efter en femtioårig karriär som fiskebåt har Vulkana slagit sig till ro som spabåt. På däcket finns exempelvis ett sju meter högt hopptorn.
 ?? FOTO: KARIN BEATE NøSTERUD ?? Inom de begränsade utrymmena ombord finns det mesta av den lyx och bekvämligh­et som ett spa ska ha.
FOTO: KARIN BEATE NøSTERUD Inom de begränsade utrymmena ombord finns det mesta av den lyx och bekvämligh­et som ett spa ska ha.
 ??  ?? Torsk är en viktig stapelvara i köket. I synnerhet torsktunga­n är omtyckt.
Torsk är en viktig stapelvara i köket. I synnerhet torsktunga­n är omtyckt.
 ?? FOTO: ARNE SPåNGBERG ?? Kocken Johanna Englund har sina rötter på Åland.
FOTO: ARNE SPåNGBERG Kocken Johanna Englund har sina rötter på Åland.
 ?? FOTO: ARNE SPåNGBERG ?? 1957 gick Vulkana av stapeln i Lista, men då hette hon M/ S Viga.
FOTO: ARNE SPåNGBERG 1957 gick Vulkana av stapeln i Lista, men då hette hon M/ S Viga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland