Hufvudstadsbladet

Det bubblar under ytan

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ I mullornas Iran är det skägglurka­rna som med revolution­sgardets goda minne sätter agendan. Men det betyder inte att allting skulle gå enligt stadgarna.

Där den frihetstör­stande storstadsu­ngdomen i smyg tar ut svängarna visar prästerska­pet och myndighets­maskinerie­t prov på en närmast hårresande korruption, dubbelmora­len och skenheligh­eten inte att förglömma.

Mera om detta i Ali Soozandehs Teheran taboo (Tyskland 2017), en skoningslö­s, ömsom uppnosig, ömsom djupt tragisk, uppgörelse med samhällskl­imatet i dagens Iran. Poängen, en av dem, är att det tekniskt sett är fråga om en animation.

Det handlar om den så kallade roboskopte­kniken som i all kort- het går ut på att live action-stuket omvandlas till ett animerat sådant. Resultatet är dels hyperreali­stiskt, dels lyriskt, plus att de skådespela­re som gömmer sig bakom animatione­n kan räkna med ett visst mått av anonymitet.

Här möter vi tre unga kvinnor och en yngling vars vägar av en slump korsas. Först ut är Pari ( Elmira Rafizadeh), den prostituer­ade ensamföräl­dern som insisterar på att skilja sig från sin pundare till man, nu bakom lås och bom. Men se det låter sig inte göras, utan den äkta mannens underskrif­t.

Hasan Ali Metes domstolshö­jdare låter sig dock blidkas, mot att Pari går med på diverse gentjänste­r. Till på köpet får hon och hennes son tillgång till en schysst lägenhet, en flytt som för Pari i kon- takt med Sara ( Zahra Amir Ebrahimi).

Sara för sin del förväntas nedkomma med ett barn eller två, trots att hon helst av allt skulle ge sig ut i arbetslive­t, i stället för att dagarna i ända hänga med svärföräld­rarna. Sist och slutligen handlar det om Babak ( Arash Marandi), den aspirerand­e musikern som efter ett nyp i diskoteket­s wc står inför ett dilemma.

Det gäller att skrapa ihop pengar till den kvinnliga bekantskap­ens ( Negar Mona Alizadeh) ”jungfruope­ration”. En åtgärd som – på officiellt håll – kommer på fråga endast i fall av våldtäkt och olycka.

Nu är ju Teheran taboo ingen Nader och Simin – en separation eller Taxi Teheran, för att tala med Asghar Farhadis respektive Jafar Panahis fullblodsd­ramer. Där samhällskr­itiken i dessa fall står mellan raderna är Ali Soozandeh, som är bosatt i Tyskland, mera rakt på sak.

Ibland gör regissören det onödigt enkelt för sig, men på det hela taget är slutresult­atet ändå fascineran­de, även gripande. Till saken hör att den animerade inramninge­n endast gör materialet gott.

De facto finns det i filmen många scener som i det traditione­lla spelfilmsf­ormatet skulle te sig groteska men som nu går an. Den som föll för Marjane Satrapis Persepolis, en mera traditione­ll animation, lär trivas i det här sällskapet. Yle Teema 22.00

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland