Hufvudstadsbladet

Silver-Karlsson förstod inte att det var sant

Sveriges Frida Karlsson slog till med ett superlopp på 10 kilometer klassiskt. Junioren pressade Therese Johaug och tog ett sensatione­llt VM-silver i Seefeld. – Jag förstod inte att det var sant, säger hon.

- TT

I loppet med individuel­l start visade Frida Karlsson, som debuterade i världscupe­n veckan före VM, tidigt att hon hade siktet inställt på medalj.

19-åringen drog upp ett rasande tempo. Halvvägs in i loppet var hon långt före alla utom norska duon Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg.

Duell med Johaug

Till slut blev det en duell mot Johaug som gick ut sent i loppet. Norskan hade ledningen med sju sekunder vid fem kilometer och tappade sedan tre sekunder mot Karlsson fram till nästa mellantid ett par kilometer senare. Efter en rysare fixade Johaug sitt andra guld i Seefeld med tolv sekunders marginal. Trean Østberg var över 20 sekunder efter silversven­skan.

– Jag förstod inte att jag tagit medalj, och var chockad, säger Karlsson som inspirerad­es av sin rumskompis Maja Dahlqvist som vann guld i sprintstaf­etten.

– Vad jag går på? Positiv segerenerg­i från Maja Dahlqvist och gänget. Det blir en väldigt god stämning och var en väldigt positiv energi på rummet.

Med ett tidigt startnumme­r fick Frida Karlsson sitta ganska länge i ledarstole­n och följa de andra åkarna.

– Jag tänkte att det kanske skulle vara möjligt (att få sitta där). Sedan märkte jag att det kom in folk och att jag fick sitta kvar, jag fattar det inte. Jag tyckte att jag var trött på slutet och fick verkligen kriga på det, men jag kunde ändå hålla ganska bra fart, säger hon till SVT.

Får beröm

Hon fick beröm av Johaug, som tog sitt nionde VM-guld.

– Jag visste att Frida skulle gå bra i dag. Hon är bra i klassisk stil. Det är otroligt imponerand­e, säger hon till NRK.

Johaug beskriver ett tufft lopp för egen del.

– Åh vad tungt det var. Jag var verkligen tvungen att bita ihop. Jag var så stum i backarna men jag klarade av att skärpa mig på slutet.

Frida Karlsson inledde VM med att komma femma i skiathlon. För en vecka sedan gjorde hon debut i världscupe­n efter ett lyckat JVM med två individuel­la guld.

Men VM-silvret slår förstås allt annat.

– Hon har gjort ett fantastisk­t lopp. Vi har vetat om att hon har en jättehög kapacitet och är en stor talang. Men att kunna leverera det hon gör i dag när det gäller som mest är helt fantastisk­t, säger landslagsc­hef Rikard Grip till SVT.

❞ Jag visste att Frida skulle gå bra i dag. Hon är bra i klassisk stil. Det är otroligt imponerand­e. Therese Johaug

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOE KLAMAR ?? Nittonårig­a Frida Karlsson överraskad­e alla då hon tog VM-silver.
FOTO: LEHTIKUVA/JOE KLAMAR Nittonårig­a Frida Karlsson överraskad­e alla då hon tog VM-silver.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Therese Johaug gjorde det väntade och tog nu sitt nionde VM-guld.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Therese Johaug gjorde det väntade och tog nu sitt nionde VM-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland