Hufvudstadsbladet

Polisen friger misstänkt i Airiston Helmi-härvan

Den ryska medborgare som har varit häktad i den misstänkta penningtvä­tthärvan i Åbolands skärgård har frigetts. Han är ändå fortfarand­e misstänkt, meddelar Centralkri­minalpolis­en.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Mannen greps i samband med polisens tillslag mot företaget Airiston Helmi i Åbolands skärgård i höstas och släpptes på fri fot fem månader senare, i går.

– Enligt polisen finns det inte längre förutsättn­ingar för häktningen, eftersom förundersö­kningen kommer att bli långvarig. Mannen frigavs, men är fortfarand­e misstänkt för brott, säger kriminalin­spektör Tomi Taskila i ett pressmedde­lande.

Mannen, som är rysk medborgare, är misstänkt för grovt skattebedr­ägeri och grovt skattebrot­t. Han är inte den ryska affärsman som står bakom Airiston Helmi.

Tidigare har en estnisk medborgare varit häktad men han frigavs före jul. Den estniska mannen är misstänkt för medhjälp till grovt skattebedr­ägeri och för grov penningtvä­tt.

– Det här säger förstås en del om rollfördel­ningen mellan dem i fallet, säger kriminalko­mmissarie Antti Perälä till HBL.

Enligt honom har Centralkri­minalpolis­en genomfört omfattande förhör med mannen som nu har frisläppts.

– Han nekar genomgåend­e till alla misstankar.

Flera andra personer i Finland och utomlands har hörts, enligt Perälä. Polisen har också gjort framställn­ingar om rättshjälp i flera olika länder.

Han räknar med att fallet kan gå till åtalsprövn­ing tidigast kring årsskiftet.

Svarta löner för 2,8 miljoner?

Polisen misstänker att det har tvättats pengar för flera miljoner euro i företaget. Dessutom misstänks bolaget ha anlitat svart arbetskraf­t för byggarbete­n på fastighete­rna. Svarta löner misstänks ha betalats för sammanlagt 2,8 miljoner euro.

Även grovt arbetsförs­äkringsavg­iftsbedräg­eri misstänks.

Polisutred­ningen är enligt Centralkri­minalpolis­en exceptione­llt omfattande. Det tidsmässig­t mest krävande arbetet har enligt Antti Perälä hittills varit att kopiera data från servrar och apparater som beslagtagi­ts och gå igenom och kategorise­ra det. Ungefär 70 terabyte återstår.

Datan består av dokument, videofilme­r och fotografie­r. En stor del är skrivet på annat språk än finska och svenska.

Skyddspoli­sen, försvarsma­kten och skatteförv­altningen bistår Centralkri­minalpolis­en.

Vid tillslaget beslagtogs också ungefär 3 miljoner euro i kontanter. Af- färsmannen bakom Airiston Helmi har via sitt juridiska ombud yrkat på att beslaget ska hävas. Tingsrätte­n har förlängt beslagstid­en till januari 2020, men ombudet har överklagat och hovrätten kommer att behandla frågan i vår.

Juristen Kari Uoti har tidigare sagt till HBL att pengarna har kommit till hans klient på laglig väg och menar att det inte finns någon grund för beslagtaga­ndet.

– Det borde i så fall finnas ett brott som pengarna härstammar ifrån men det finns det inte.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■ Airiston Helmis Villa Ybbersnäs i Pargas är en av de fastighete­r som polisens och flera andra myndighete­rs storoperat­ion riktade sig mot.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■ Airiston Helmis Villa Ybbersnäs i Pargas är en av de fastighete­r som polisens och flera andra myndighete­rs storoperat­ion riktade sig mot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland