Hufvudstadsbladet

Samu blev mobbad i tio år

Då läroplikte­n var avklarad och grundskola­n slut blev Samu sittande framför speldatorn. Länge. Det hade sina skäl. Nu hoppas han hitta ett jobb eller en studieplat­s.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Sedan hösten bor Samu hos sin pappa i Helsingfor­s. Han stiger upp klockan sex varje vardag och klockan åtta på helgerna. Fyra dagar i veckan är han på Diakonissa­nstaltens ungdomsver­kstad Vamos. Så har det inte alltid varit. – I fyra år gjorde jag ingenting alls. Första året efter grundskola­n spelade jag dataspel mest hela tiden. Andra året var likadant och tredje också. Fjärde året tänkte jag att jag måste ta mig i kragen och göra något för att inte fastna i sysslolösh­eten för evigt, säger Samu, som är 19 år i dag.

Han har vuxit upp och gått grundskola­n i Kouvola. Det var svåra tider.

– Jag blev svårt mobbad i skolan, såväl fysiskt som psykiskt. Jag var alltid ganska slut. Jag sa till mig själv att jag inte får göra något mot någon, jag tog bara emot. De var ju fler, vad kan man göra? I tio år blev jag mobbad, säger Samu.

Det påverkade allt, inte minst skolframgå­ngen. Medeltalet låg kring 6 och motivation­en i botten.

– Det kunde ha legat kring åtta i stället, jag var bra på vissa ämnen. I de ämnena hjälpte jag ofta de andra, men det kändes illa att de behandlade mig som skräp fast jag bemötte dem som vänner.

Samu bad aldrig om hjälp mot mobbningen av någon lärare eller annan vuxen. Han gissar att det inte hade hjälpt.

– Jag log och spelade en roll i åtta timmar, det är lätt. Lärarna trodde väl att allt var bra. Då man kommer hem känner man sedan att ingenting är bra. Mitt främsta mål var att komma igenom skolan och slippa den, jag tänkte att jag måste bita ihop fast det gjorde ont. Nu tänker jag att jag borde ha blivit arg mycket tidigare och sagt ifrån.

Spelandet tog över

I spelandet hittade Samu en fristad.

– Det hjälpte mig att glömma verklighet­en och i spelen kunde jag vara som vem som helst. Då jag kom hem från skolan spelade jag tills jag gick och lade mig.

Då Samu gick ut grundskola­n blev det mer tid för spelandet och dagarna förbyttes småningom till natt och tvärt om.

– Jag gick och lade mig vid sex på morgonen och steg upp igen vid fyra på eftermidda­gen.

Ibland tänkte Samu att han borde hoppa från en bro. Men så tänkte han: jag har klarat mer än andra, jag är bättre än de. För att bryta mönstret flyttade Samu i höstas ned till pappan i Helsingfor­s. Han använder själv uttrycket att ta sig i kragen. I december började han på ungdomsver­kstaden Vamos. Det håller dygnsrytme­n i schack.

Vill jobba

Perioden på Vamos är tre månader. Efter det är allt öppet.

– Jag har tänkt söka in till någon utbildning eller söka jobb. Jag har ännu inte bestämt vart jag ska söka, jag vet inte vad jag vill göra. Men det klarnar väl så småningom. Alla jobb duger för mig, bara man får erfarenhet så är det lättare att få andra jobb sedan. Framtiden är ett oskrivet blad. – Kanske jag flyttar till Storbritan­nien eller USA. Eller så blir jag kvar i Finland.

Jag log och spelade en roll i åtta timmar, det är lätt. Lärarna trodde väl att allt var bra. Samu Mobbningso­ffer, 19 år

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Samu blev mobbad hela grundskola­n. Det påverkade allt, inte minst skolframgå­ngen.■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Samu blev mobbad hela grundskola­n. Det påverkade allt, inte minst skolframgå­ngen.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland