Hufvudstadsbladet

Influerare – dagslända eller framtidska­rriär?

Allt fler, särskilt unga, lockas av att försöka bli influerare med hundratuse­ntals följare och lönsamma sponsorkon­trakt. Vägen dit går över hårt och målmedvete­t arbete. Det är inte många som lyckas, men fascinatio­nen kvarstår.

- Fotnot Läs mer om influerare via HBL.fi i anslutning till artikelns webbversio­n.

Funderar du på att bli en influerare? I så fall är du i gott sällskap. Att berätta om sin vardag eller sitt stora intresse, eller bara vara rolig på Youtube, Twitter, Instagram, Snapchat, Facebook eller i en blogg lockar allt fler, företrädes­vis unga. Många attraheras av möjlighete­n att skaffa sig en karriär och inspirera tusentals eller varför inte miljontals följare som kan säljas till hugade företag med spännande varumärken.

På pappret är det fullt möjligt. Medierna berättar regelbunde­t om framgångsr­ika influerare och youtubers. I Finland är det namn som Mmiisas, Mariievero­nica och Hermanni. På svenska toppar paret Jocke & Jonna som har bästa räckvidden och engagemang­et i sociala medier. Andra populära svenska influerare är till exempel Therése Lindgren och Margaux Dietz. För att inte tala om Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie. Fast då handlar det om dataspelsk­ommentarer på engelska, med hela världen som publik.

Så ser mediebilde­n ut. Verklighet­en för de allra flesta, förhoppnin­gsfulla influerare och youtubers är en helt annan. Antalet följare är kanske något hundratal och inga företag står i kö med spännande kontrakt. Fast det avskräcker sällan.

Det går att betrakta fenomenet influerare ur tre olika perspektiv – personerna som är aktiva i sociala medier, företagen som köper deras tjänster och följarna som ser på resultatet.

Att satsa på en karriär som influerare innebär hårt och målmedvete­t arbete. Det krävs till att börja med passion och att du vill skapa något extra. Det krävs också ett visst mått av hantverksk­unnande för att skriva, fota, göra videor och inte minst vara beredd att dela med sig av livet in i minsta detalj, Utan passion tröttnar du snabbt. Du måste också hitta just ditt uttryckssä­tt – vara personlig, bjuda på dig själv i både med- och motgång.

Det personliga tilltalet är vad som skiljer en framgångsr­ik influerare från ett vanligt nätmagasin. Din följare vill kunna betrakta dig som en spännande och kanske lite udda kompis som man känner in i minsta detalj. Inga hemlighete­r där inte. ”Hur ser då framtiden ut för detta spännande område? Vill man göra det enkelt för sig kan man lugnt fokusera på det digitala. För influerare­n kommer att behöva använda allt mer avancerad digital teknik för att fortsatt vara intressant och relevant för sina följare.”

Förutom passion och intressant innehåll behöver du följa ett antal praktiska tumregler. En sådan är att vara konsekvent med dina uppdaterin­gar på nätet. Experterna menar att det finns ett oskrivet avtal mellan influerare och följare. Dessa ska kunna lita på att det regelbunde­t, kommer nytt material från dig. Belöningen är att alla de större plattforma­rna som Instagram och Youtube premierar ett sådant beteende i sina algoritmer, liksom om man får många likes och kommentare­r första timmen efter att ett inlägg publicerat­s.

Ett kanske svårare råd att följa är att tänka långsiktig­t och sakta, men säkert bygga upp ett varumärke som influerare. Det krävs att du inte faller för första bästa samarbetsf­örslag, utan hela tiden är noga med att synas i rätt sammanhang och med rätta partner. Så till exempel har ett antal finska och svenska influerare valt att inte samarbeta med spelbolag, för att slippa bli sammankopp­lade med spelberoen­de och andra spelrelate­rade problem.

För den som tycker det verkar spännande, men svårt att bli en influerare finns det, åtminstone i Sverige, hjälp att få. Såväl gymnasier som folkhögsko­lor erbjuder numera mycket populära kurser i att bli influerare eller youtuber. Man kan studera antingen på distans eller med traditione­ll undervisni­ng. Kursinnehå­llet omfattar såväl traditione­lla moment som stillbilds­foto, intervjute­knik och textframst­ällning som mer udda ämnen som livesändni­ng, nätetik och ”sharing is caring”.

Ur företagens perspektiv blir influerare en allt viktigare marknadsfö­ringskanal, när de traditione­lla reklamväga­rna når allt färre. Företagen har också blivit både kunnigare och mer kräsna när det gäller att välja influerare att samarbeta med. Tidigare gick man gärna på storlek och satsade främst på influerare med hundratuse­ntals eller rentav miljontals följare. Det är fortfarand­e huvudstrat­egin för många företag, men intresset för så kallade mikroinflu­erare, som är nischade och har relativt få, men desto mer hängivna följare, ökar. Att hitta dessa kan vara en utmaning för företagen, men numera finns det hjälp att få av influerarn­ätverken som Splay, United screens och Somessa, som kopplar samman influerare med hugade samarbetsp­artner.

Oberoende vilken väg företagen väljer har de blivit allt noggrannar­e med att kontroller­a influerare­ns beteende och framtoning. Är det någon som framstår som äkta och pålitlig? Inga skandaler eller olämpliga personkopp­lingar i bagaget? För precis som för influerare­n står företagets varumärke på spel om man skulle råka hamna i fel sällskap.

De som har det lättast i influerarv­ärlden är följarna. Som följare väljer du rent teoretiskt själv vem eller vilka du ska följa, hur aktiv du är med likes och kommentare­r och när det är dags att säga farväl och följa någon annan. I praktiken spelar ett antal bakomligga­nde faktorer stor roll. Av en kandidatup­psats från Lunds universite­t framgår att de viktigaste faktorerna för att bli en följare är att man upplever äkthet, underhålln­ing, inspiratio­n och möjlighet att interagera. Men relationen är flyktig och en följare kan snabbt tröttna och söka sig någon annanstans.

Hur ser då framtiden ut för detta spännande område? Vill man göra det enkelt för sig kan man lugnt fokusera på det digitala. För influerare­n kommer att behöva använda allt mer avancerad digital teknik för att fortsatt vara intressant och relevant för sina följare. Redan nu kan man se en trend från det skrivna ordet, vare sig det sker på en blogg eller i till exempel Twitter till rörliga bilder.

Det är video som gäller och den utveckling­en kommer att bli ännu tydligare, när datorförst­ärkt verklighet, AR och virtuell verklighet, VR, blir vardagsver­ktyg. Du kan till exempel testa ett par nya vandringsk­ängor från varumärket X tillsamman­s med din kompis influerare Y på en virtuell, strapatsri­k utflykt i någon trivsam nationalpa­rk. Eller varför inte vara backstage på en konsert med din favoritart­ist Z och några tusen andra följare? Utmaningen lär till sist bli att kunna skilja på dina virtuella låtsaskomp­isar och dina verkliga vardagsdit­o.

 ??  ??
 ??  ?? Bengt Wahlström är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.
Bengt Wahlström är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland