Hufvudstadsbladet

Inget undantag behöver bekräfta regeln

-

Regeringen har beslutat att bilda fyra bolag som skall kanalisera pengar till snabba järnvägsfö­rbindelser. Prislappen kommer i slutändan att landa på kanske tio miljarder euro och består av statsmedel, kommunala skatter, pensionsme­del och så vidare. Med det här slår man de facto fast hur skattemede­l och pensionsfo­nder skall kanalisera­s under 20 år framåt.

Målet är att landet skall knytas samman på ett nytt sätt. Eller så inte. Granskar man förslaget mera noggrant så är det än en gång landets sed som gäller. Alla järnvägsfö­rbindelser som omfattas leder till Helsingfor­s. Snabbjärnv­äg till Åbo, Tammerfors, österut och Via Baltica, allt med utgångspun­kt i Helsingfor­s. Det finns inget undantag som bekräftar regeln. Inte ens av politisk korrekthet föreslås en snabbjärnv­äg från Åbo till Tammerfors. För att inte tala om en kustbana från Åbo via Vasa och Jakobstad vidare till Uleåborg, vilket borde vara en självklarh­et när man ser på kartan.

Jag har nu bott nästan halva mitt liv utanför Helsingfor­sregionen. I mitt dagliga värv möter jag människor som arbetar hårt för att ha ett gott liv där de är. Det finns blomstrand­e företag med hela världen som marknad. Nutiden bygger på nätverk som bildas helt oberoende av geografi. Ett exempel: i en lägenhet i Smedsby i Korsholm programmer­as kamerafilt­er som världsstjä­rnor använder i sina uppdaterin­gar på Instagram. Ett annat exempel: I Kvevlax produceras skogsmaski­ner med världens första hybridmoto­rer som säljs bland annat till Ryssland och USA. Allt det här sker helt oberoende av Helsingfor­s.

Om man driver frågeställ­ningen till sin yttersta spets: Varför har man en huvudstad över huvud taget?

I själva verket behöver vi ingen huvudstad så som vi känner den i dag. Vi behöver inget ställe dit precis alla järnvägar skall gå och vi behöver inget ställe dit hela nationens skattepeng­ar skall kanalisera­s för att finansiera ministerie­r, ämbetsverk, forsknings­enheter, biblioteke­t Ode och Operan. I dagens värld byggd på nätverk kunde allt detta vara organisera­t på ett radikalt annorlunda sätt.

Mats Andersson skriver i en insändare i Dagens Nyheter att vi behöver huvudstäde­r för att det är det mest effektiva sättet att leda ett land. Någon sådan forskning har jag aldrig stött på. Ofta är det så att man upplever att huvudstade­n är ett hinder för utveckling i de övriga delarna av landet. Jag tror att det mera handlar om att ingen ifrågasätt­er. Vi är så vana att det är så här, att det bara blir så här. Och redan människomä­ngden i huvudstads­området gör att dess politiska och ekonomiska tyngd är så stor att ingenting någonsin kommer att förändras. Alltför många har intressen i status quo.

Det behövs inget undantag som bekräftar regeln, eftersom regeln inte har undantag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland