Hufvudstadsbladet

Digital informatio­n är makt

- RICKY LINDÉN Helsingfor­s

SAMHÄLLE Var drar vi gränsen för vad som är behändigt och vad som är tryggt? När VR slutar acceptera kontanter på fjärrtåg är det inte oväntat, många bankkontor tar inte ens emot kontanter längre. Om det är allt färre som använder kontanter, varför då upprätthål­la den servicen? Inte bara på fjärrtåg, utan i samhället överlag. Vi ser den trenden öka hela tiden och varför skulle den inte det? Människor har en tendens att välja det behändigar­e alternativ­et.

Upprätthål­ler kontanter dock en viktig funktion i ett fritt samhälle? Nämligen möjlighete­n att betala anonymt. Att inte alltid bli identifier­ad var man är, med vem och vad man konsumerar. I ett fritt samhälle måste varje medborgare ha rätt till ett privatliv.

Man glömmer det lätt, men allt som vi gör digitalt är inte så anonymt som vi ofta tror. De flesta appar vi använder till exempel, också betalnings­apparna, har oftast låst källkod vilket betyder att det inte finns något sätt för utomståend­e utanför företaget att kontroller­a att apparna inte gör olovliga saker på våra telefoner och datorer i bakgrunden. I Dagens Nyheter har vi kunnat läsa att det antagligen var genom sin app som Facebook kunde avläsa användarna­s övriga appanvändn­ing och upptäcka att Whatsapp höll på att växa i popularite­t vilket fick företaget att göra en investerin­g som har gjort det ännu mer dominerand­e.

Våra webbläsare sparar så kallade kakor från tredje parter som följer varje sida vi surfar på. De flesta större hemsidor (också många bankers hemsidor förvånande nog) har inbyggda script från tredje part, som Google och Facebook, som också följer oss vad vi än tittar på, eller skriver innan vi köper en viss sak till exempel. I Washington Post har vi fått läsa hur åtminstone i USA även Google börjat samarbeta med kreditkort­sleverantö­rer. Fastän Google inte får tillgång till exakt all informatio­n om användarna­s transaktio­ner har företaget en sådan enorm databas över sina användare, tillsamman­s med konstant spårning när de använder Googles tjänster på sina telefoner, att det inte är omöjligt att luska ut vem som köper vad.

Alla dessa företag tjänar pengar på oss genom att vi ger dem vår informatio­n. Kan de tjäna mera på att sälja den vidare så gör de det, fritt från konsekvens­er som Cambridge Analytica-skandalen. Vi har dock accepterat det genom att vi fortsätter använda tjänsterna trots att det finns alternativ. I vissa fall verkar ändå motaktione­r tas. I till exempel Frankrike kommer alla som jobbar inom statliga tjänster att sluta använda Whatsapp och byta till en meddelande­klient som har öppen källkod.

Det kan verka överdramat­iskt och närma sig paranoia att nämna allt detta efter att ha läst att VR slutar acceptera kontanter på fjärrtåg, och för tillfället är det väl helt tryggt att använda kort och appar som betalnings­medel. De har åtminstone säker kryptering hos oss i dag, men i december kunde vi i New York Times läsa hur Australien fått en lag som kräver företag att ge användarna­s krypterade informatio­n till myndighete­r och polis utan att meddela detta till användarna. Det är den di- gitala motsvarigh­eten till att polis och myndighete­r får söka genom människors bostäder utan husrannsak­ningsorder.

Frågan är om vi inte genom små val i vardagen, som att inte använda kontanter längre, sakta men säkert ger upp allt mer av vår integritet. Om utveckling­en på lång sikt är riskabel, hur kommer då artificiel­l intelligen­s att använda vår digitala informatio­n ihop med teknikjätt­ars oligopol i en mycket snar framtid? Kan vi då också fritt välja våra tjänster, hur vi använder dem? Är det en trygg plats för visselblås­are och journalist­er om varje medborgare konstant identifier­as? Har vi då fortfarand­e ett privatliv och fritt samhälle?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland