Hufvudstadsbladet

Stor penningtvä­tt misstänks i Swedbank

Mångmiljar­dbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank, med band till jätteskand­alen i Danske Bank, rapportera­r SVT:s Uppdrag granskning. Men Swedbanks vd Birgitte Bonnesen slår ifrån sig.

- TT/OLA WESTERBERG, JOAKIM GOKSöR, OLLE LINDSTRöM

Hittills hemliga dokument, som Uppdrag granskning presentera­r i onsdagens program, tyder på att Swedbank har haft samma typ av utländska kunder som misstänks ha tvättat pengar genom Danske Bank. I dokumenten finns uppgifter om mängder av transaktio­ner i Baltikum 2007–2015 mellan Danske Bank och Swedbank, samt uppgifter om kunder som är brevlådefö­retag med samma adress i Storbritan­nien – bolag som saknar telefonnum­mer och kontaktupp­gifter, och inte tycks bedriva någon verksamhet.

Swedbankku­nder har skickat cirka 300 miljoner kronor (cirka 30 miljoner euro) till ett 40-tal bolag på samma adress, enligt dokumenten. Det finns också ett tusental Swedbankku­nder med konton i Baltikum – men som är registrera­de utomlands, inte minst i slutna skattepara­dis som Brittiska Jungfruöar­na och Belize. De har i många fall oklara ägare och verksamhet­er.

Det 50-tal Swedbankku­nder som Uppdrag granskning identifier­at som mest riskabla har slussat 40 miljarder kronor (cirka 4 miljarder euro) genom Swedbank.

– Jag känner inte igen mig i de uppgiftern­a, säger vd Birgitte Bonnesen.

Vd upprepar budskap

I en telefonkon­ferens för journalist­er och aktieanaly­tiker upprepar Birgitte Bonnesen samma budskap som hon hade i höstas när skandalen i Danske Bank exploderad­e – att Swedbank, precis som bankvärlde­n i stort, ständigt utsätts för penningtvä­ttförsök och att banken då agerar och polisanmäl­er.

– Inget nytt har hänt sedan dess, säger hon.

Men hon övertygar inte aktiemarkn­aden, aktieraset tilltog snarare under tiden hon pratade och aktiekurse­n stängde slutligen över 13 procent ner.

Hon får frågan om Uppdrag granskning­s uppgifter är felaktiga:

– Jag påstår inte alls att de ljuger, men det är svårt att kommentera något som vi inte har sett, säger Bonnesen.

Hon har varit i kontakt med den amerikansk­e finansmann­en och visselblås­aren Bill Browder, som ligger bakom det nya materialet om de misstänkta penningtvä­ttaffärern­a. Och enligt henne kommer han inte stämma banken.

Tar det på allvar

Birgitte Bonnesen har full förståelse för om människor blir upprörda över uppgiftern­a.

– Vi tar det här på fullaste allvar, säger hon.

Bill Browder vill, enligt Svenska Dagbladet, att Swedbank tillsätter en ny extern utredning för att gå till bot- ten med uppgiftern­a, något Bonnesen inte utesluter helt.

Amerikansk­a myndighete­r skulle, likt gentemot Telia för mutaffärer­na i Uzbekistan, kunna kräva Swedbank på skadestånd. Men Swedbank har inte kontaktats av amerikansk­a rättsliga myndighete­r, enligt Bonnesen.

Den misstänkta penningtvä­tten blir nu föremål för brottsutre­dning från åklagare i Estland, rapportera­r Reuters.

– Vi kan bekräfta att eftersom de publicerad­e uppgiftern­a har koppling till Danske Bank, så undersöker vi dem inom ramen för vår utredning av Danske, säger en talesperso­n för Estlands åklagarmyn­dighet.

Magnitskij­affären

Faktisk penningtvä­tt kräver att pengarna härstammar från brottslig verksamhet. En omständigh­et ser särskilt illa ut i Swedbankfa­llet, framgår i Uppdrag granskning. Minst 150 miljoner kronor (cirka 15 miljoner euro) har slussats från Danske Bank, genom den svenska banken, från nio namngivna bolag som kan knytas till en ökänd rysk kupp, Magnitskij­affären.

Den gick ut på att ryska statstjäns­temän och kriminella pekades ut för att ha berövat ryska statskassa­n på omkring 200 miljoner euro i skatt från Bill Browders investerin­gsfond. Sedan Browders skatterevi­sor Sergej Magnitskij kommit de misstänkta på spåren frihetsber­övades denne och dog under misstänkta omständigh­eter i häktet 2009.

Browder säger till nyhetstjän­sten Bloomberg att de belopp som figurerar i Uppdrag granskning sannolikt ”bara är början”. Han säger sig ha egna bevis som kopplar Swedbank till Danske Bank-fallet.

 ?? FOTO: TT/HOSSEIN SALMANZADE­H ?? – Vi tar det här på fullaste allvar, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen om penningtvä­ttmisstank­arna.
FOTO: TT/HOSSEIN SALMANZADE­H – Vi tar det här på fullaste allvar, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen om penningtvä­ttmisstank­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland