Hufvudstadsbladet

Varje fjärde europé röstar populistis­kt

- Lena skogberg

Populistpa­rtierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktor­er. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistis­kt parti.

De senaste 20 åren har de populistis­ka partierna i Europa vuxit till sig i en takt som gör att de på allvar tagit sig in i politikens maktboning­ar. Det som ännu vid millennies­kiftet var otänkbart – att populistpa­rtier skulle bilda regeringar – har nu hänt. Den nya italienska regeringen består av enbart populistpa­rtier. I 10 andra länder, inklusive Finland, sitter populistpa­rtier i regeringen.

Den brittiska tidningen The Guardian har, ett halvår före EU-valet, låtit göra en omfattande studie över populismen­s utveckling i 31 länder. En grupp journalist­er har samarbetat med över 30 statsvetar­e under ledning av politologe­n Matthijs Rooduijn vid Amsterdams universite­t. Vill man fördjupa sig i forskninge­n kan man läsa mer på den här webbadress­en: https://www.theguardia­n.com/world/ng-interactiv­e/2018/ nov/20/revealed-one-in-four-europeans-vote-populist

Det är en mängd spännande fakta som kommer fram. Till exempel visar det sig att populistpa­rtierna ännu 1998 fick enbart 7 procent av väljarnas röster. Två decennier senare har var fjärde europé röstat på ett populistis­kt parti. Populistpa­rtierna har tredubblat sitt väljarstöd på två decennier.

En följd av det är till exempel att ett nationalis­tiskt sinnat populistpa­rti för första gången sedan andra världskrig­et sitter i det tyska parlamente­t, Bundestag. Vi talar om Alternativ­e für Deutschlan­d med drygt 90 platser.

– Populismen har blivit snudd på mainstream, säger Matthijs Rooduijn till The Guardian. Ett antal fenomen som speglar vår tid, som brexit och Donald Trump, kan inte förstås om man inte förstår vad populism är.

Forskarna konstatera­r att populismen har långa rötter i Europa. Exempelvis i Österrike grundades Frihetspar­tiet av en tidigare nazist redan 1956 och nådde en första höjdpunkt 1994 med 20 procent av rösterna. I dag sitter partiet i den österriska regeringen.

Men det som fått snöbollen i rullning på allvar är framför allt tre saker: 1. Finanskris­en 2008, 2. Flyktingkr­isen 2015 och 3. Konservati­va partier som tagit steget över till populister­nas läger, till exempel Fidesz i Ungern under ledning av Viktor Orbán och Lag och Rättvisa i Polen under ledning av Jaroslaw Kaczynski.

Ytterligar­e en faktor i framväxten av populistpa­rtierna är sociala medier. Claudia Alvares, biträdande professor vid ett universite­t i Lissabon, säger till The Guardian att den ilska som partierna rider på är som klippt och skuren för formatet i sociala medier. Lägg till algoritmst­yrningen som mångfaldig­ar budskap på nolltid och vi har den situation vi ser i dag.

– Slutresult­atet är en ökad polariseri­ng, säger Alvares.

Forskarna tror att trenden fortsätter, åtminstone på kort sikt. För tjugo år sedan, 1998, bodde 12,5 miljoner européer i länder med ett populistpa­rti i regeringss­tällning. I fjol, 2018, var motsvarand­e siffra drygt 170 miljoner européer.

– Det finns inga tecken på att det avtar på kort sikt, menar Matthijs Rooduijn.Den stora frågan inför framtiden är i stället hur resten av partifälte­t svarar på populister­nas frammarsch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland