Hufvudstadsbladet

Opposition­sledare: Vem styr Venezuela?

Opposition­sledaren och ordförande­n i Venezuelas kongress, Juan Guaidó, greps av underrätte­lsetjänste­n när han var på väg till ett politiskt möte. Han släpptes senare under dagen, men president Nicolás Maduros regering förnekar all kännedom om gripandet. –

- TT-AFP

I fredags sade Juan Guaidó att han är beredd att tillfällig­t ta över presidentp­osten och utlysa nyval. På väg till ett politiskt möte i staden Caraballed­a greps han av beväpnade och maskerade män i bilar från landets säkerhetst­jänst, uppgav Guaidós hustru.

– De tvingade ut oss ur bilen. De slog honom inte men sade att de skulle gripa honom, sade Fabiana Rosales.

Informatio­nsminister­n Jorge Rodriguez förnekar att regeringen hade något att göra med gripandet, och att det utförts av agenter som tagit lagen i egna händer i syfte att hjälpa

Det är andra spelregler nu. Folket är på gatorna. Symbolerna för påtrycknin­gar, motstånd och styrka är här. Juan Guaidó Opposition­sledare

opposition­en genom att skapa en ”medial show”.

Varnar Maduro

När Guaidó släppts möttes han av hundratals anhängare och sade att president Nicolás Maduro inte längre kontroller­ar Venezuelas väpnade styrkor.

– Vem styr regimen nu? Om de redan erkänner att de inte har kontroll över säkerhetst­jänsten har de stora problem på Miraflores, sade Guaidó och syftade på presidentp­alatset. Han fortsatte med att varna Maduro:

– Det är andra spelregler nu. Folket är på gatorna. Symbolerna för påtrycknin­gar, motstånd och styrka är här.

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo fördömde på Twitter det ”godtycklig­a” gripandet.

”Vi uppmanar säkerhetst­jänsten att upprätthål­la konstituti­onen och det venezuelan­ska folkets rättighete­r. USA och världen tittar på”, skriver han.

Uppmanar till massprotes­t

Opposition­en anser att president Nicolás Maduro, som nyligen svurits in för ytterligar­e en mandatperi­od gjort detta i strid mot lagen. Guaidó tillträdde som ordförande för kongressen den 5 januari. Han har uppmanat sina anhängare till massprotes­ter den 23 januari som ett led i att försöka avsätta Maduro.

Maduro valdes förra året i ett omdiskuter­at presidentv­al som har mött skarp kritik, och många länder har stämplat hans nya mandatperi­od som olaglig.

 ?? FOTO: TT-AP/FERNANDO LLANO ?? Den venezuelan­ske opposition­sledaren Juan Guaidó visar upp märken efter handbojor vid ett valmöte i Caraballed­a.
FOTO: TT-AP/FERNANDO LLANO Den venezuelan­ske opposition­sledaren Juan Guaidó visar upp märken efter handbojor vid ett valmöte i Caraballed­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland