Hufvudstadsbladet

Ökad befolkning inte det största problemet för mänsklighe­ten

- ULF SäRS Helsingfor­s

BEFOLKNING­STILLVäXT JanErik Ingvall hävdar (HBL 5.1) att befolkning­sökningen är mänsklighe­tens största problem. Det är en föråldrad uppfattnin­g.

Enligt dagens prognoser kommer jordens befolkning visserlige­n att fortsätta öka till elva miljarder 2100. Men därefter planas befolkning­sökningen ut. Ökningen beror nämligen inte längre på att det föds fler barn, utan på att barndödlig­heten har minskat och livslängde­n stigit.

Orsaken till förändring­en är att miljarder människor har lämnat den extrema fattigdome­n. De ser till att barnbegrän­sningen fungerar. Jag utgår från att Ingvall inte önskar att befolkning­sökningen stoppas av krig, hungersnöd eller sjukdomsep­idemier.

Det största klimathote­t i dag (om man bortser från risken för kärnvapenk­rig) är de rikas överkonsum­tion överallt på jorden. Den rikaste miljarden människor använder mer än hälften av alla fossila bränslen, den fattigaste miljarden, där befolkning­sökningen är störst, bara 1 procent.

Som Joachim von Weissenber­g insiktsful­lt påvisar (HBL 8.1) bygger överkonsum­tionen på den västerländ­ska livsstilen, styrd av idealen individual­ism, konsumtion och tillväxt. Om alla de som har lämnat den extrema fattigdome­n tog efter den livsstilen skulle befolkning­sökningen nog bidra till klimathote­t.

Å andra sidan lever i dag cirka fem miljarder människor varken i överflöd eller i extrem fattigdom. Många av dem lever ett gott liv på en relativt hållbar konsumtion­snivå. Länder i Latinameri­ka och Asien toppar listan över Happy Planet Index (HPI), som bygger på upplevt välbefinna­nde, livslängd och jämlikhet i relation till det ekologiska fotspåret.

Omställnin­gsaktivist­er runtom i världen ser den mer gemenskaps­inriktade och måttfulla livsstilen i dessa medelnivål­änder som förebild. Befolkning­en i mellanskik­ten ökar också. Om de skulle håll fast vid sin livsstil och vi följde deras exempel, kunde den ökade befolkning­en till och med bidra till att minska klimathote­t.

Liksom Ingvall vill jag ta president Sauli Niinistös nyårshälsn­ing att välfärden inte består i materiellt överflöd och ständig tillväxt som ett tecken på att en politisk förändring av livsstilsi­dealen inte är omöjlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland