Hufvudstadsbladet

Taiwans president lovar försvara demokratin

- TT-REUTERS

Taiwans president Tsai Ing-Wen lovar att försvara den taiwanesis­ka demokratin efter det att Kinas president Xi Jinping tidigare i veckan sade att Kina inte utesluter möjlighete­n att använda ”alla nödvändiga medel” för att förena länderna.

– Vi hoppas att det internatio­nella samfundet tar det här på allvar och stöttar oss, sade president Tsai IngWen på en presskonfe­rens i Taipei.

Enligt Tsai Ing-Wen kommer Taiwan vägrar att acceptera en överenskom­melse om att det bara finns ett Kina där Taiwan ingår, en så kallad ”en stat, två system”-lösning.

Taiwan är i praktiken en självständ­ig stat med egen valuta och politiskt och rättsligt system, men har aldrig formellt förklarat sig självständ­igt från fastlandet.

Kina ser Taiwan som en utbry- tarregion som ska återförena­s med Kina.

Relationer­na mellan Taiwan och Kina har blivit mer ansträngda på senare tid. Tsai Ing-Wen, som kom till makten 2016, har försökt styra Taiwan mot ett större oberoende från grannen i väst.

På geopolitis­k nivå utgör konflikten länderna emellan ett huvudbry. Taiwan är i stora delar isolerat diplomatis­kt då Kina inte accepterar att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesis­ka styret i Taipei.

Men önationen har trots det allierade, däribland USA, och Tsai IngWen passade på att vädja till dessa.

– Om det internatio­nella samfundet inte stöttar Taiwan under dagens omständigh­eter, då måste jag fråga er vilket land som står på tur?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland