Hufvudstadsbladet

Hyresnivån fällde Lappvikavt­alet – förhandlin­gar nästa vecka

Beskedet kom genast efter julen, under mellandaga­rna. Då sade Helsingfor­s upp avtalet med hyresgäste­rna i det gamla sjukhuset i Lappviken. Nu berättar Susanne Leppänen varför.

- Vad händer nu? TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Susanne Leppänen är enhetschef på Stadsmiljö­sektorn vid Helsingfor­s stad. Hon hyr ut fastighete­r och är den tjänsteper­son som sade upp hyresavtal­et i Lappviken. Men, säger hon, det beslutet är inte enbart hennes. Enligt Leppänen har staden rutiner och principer för att administre­ra alla 1700 hyresavtal som man har med företag och föreningar.

– I förhandlin­garna har cheferna för Lokalcentr­alen och företagstj­änster och en förhandlar­e deltagit. Tillsamman­s med sina chefer har de alla deltagit i beslutet att säga upp hyresavtal­et, säger hon.

Så här berättar Susanne Leppänen om förhandlin­garna, hyresnivån, politikerb­eslut och målet med idétävling­en och kommande möten med hyresgäste­rna.

Varför sades avtalet upp genast efter julen? – Vi har förhandlat med hyresgäste­rna sedan hösten 2018 därför att nivån på hyran i avtalet behöver ses över. Vi har haft tre möten med hyresgäste­rna och varje gång betonat stadens samarbetsv­ilja. Vi uppskattar det viktiga arbete som i dag görs i Lappviken. Målet är att hitta en lösning som båda parterna är nöjda med.

– När den nuvarande överenskom­melsen upphör den sista juni 2019 har kontraktet gällt i 3 år och 8 månader. Hyran är 3,61 euro per kvadratmet­er och det täcker inte kostnadern­a för värme, el och vatten.

– Staden har gjort nödvändiga reparation­er för motsvarand­e fem miljoner euro så att byggnaden som är kulturmärk­t och därmed skyddad också ska gå att använda. Så i förslaget på 9 euro per kvadratmet­er ingår tomthyra, fastighets­skötsel och reparation­er som gjorts under de gångna tre åren. Avgifterna är fördelade över de 15 kommande åren. Staden gör de sista reparation­erna för att hålla sjukhusfas­tigheten i skick den här våren.

– Nu måste vi göra en ändring i avtalet som gäller. Alla sammanslut­ningar bör behandlas lika och de ska få en möjlighet att hyra lokaler av staden. Efter pressmedde­landet den 28 december fick vi genast nya förfrågnin­gar. De förtroende­valda bestämde på mötet den 11 december 2018 att verksamhet­en i Lappviken ska få fortsätta och att en överenskom­melse är möjlig utan att hyreskontr­aktet sägs upp. Är det här en felaktig uppfattnin­g? – Politikern­a beslöt två saker. Det ena är att starta en idétävling för att sälja sjukhusfas­tigheten. Då bestämdes också att uthyrning är möjligt. Det andra beslutet handlar om principern­a i nya detaljplan­en. En sådan behövs då huvudbyggn­aden är avsedd för vård och socialarbe­te i den nuvarande planen.

– Idétävling­en avgörs i början av 2020 och först då kan vi få ett beslut om nya ägaren. Stadens mål är att byggnadern­a inte står tomma. Tanken har hela tiden varit att de nuvarande hyresgäste­rna kan stanna åtminstone så länge. Enligt politiker och hyresgäste­r har förhandlin­garna om en ny hyra löpt bra. Stämmer det inte? – Förhandlin­garna började på hösten och de fortsätter.

Staden jämför hyresnivån i Lappviken med hyrorna i närområdet. De är högre. Exakt med vad jämför man då? – I närheten är hyresnivån för kontor i medeltal 17,80 euro.

Enligt pressmedde­landet är el och vatten i Lappvikens sjukhus stora utgifter för staden. Är det inte staden som äger just elbolaget? – Dagens hyra täcker inte ens fastighets­skötsel, värme, el och vatten.

På stadens nätplats finns fortfarand­e inget beslut om uppsägning­en av hyresavtal­et. Varför är det här tjänsteman­nabeslutet inte där bland andra beslut? – Då staden gör ett hyresavtal görs ett tjänsteman­nabeslut som upptas i den offentliga listan. Uppsägning­ar kräver inget sådant beslut.

Det sägs att uppsägning­en av hyresavtal­et är ett taktiskt drag av staden för att snabba på förhandlin­garna. Handlar det verkligen om taktik? – Nej.

Hurdan är responsen som staden fått? – Staden och stadsborna är överens. I Helsingfor­s behövs ett för alla öppet ställe som sjukhusomr­ådet i Lappviken. Det ska vi bevara och det är också syftet med idétävling­en. Under förhandlin­garna har vi också fått förfrågnin­gar av intressera­de som vill hyra i Lappviken.

– Förhandlin­garna fortsätter nästa vecka, den 11 januari.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det natursköna sjukhusomr­ådet i Lappviken i Helsingfor­s ligger mellan den stora begravning­splatsen och Västerlede­n samt invid en populär friluftsle­d.
FOTO: CATA PORTIN Det natursköna sjukhusomr­ådet i Lappviken i Helsingfor­s ligger mellan den stora begravning­splatsen och Västerlede­n samt invid en populär friluftsle­d.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland