Hufvudstadsbladet

Thorolf Björklund ● Född 26.1.1930 Död 10.11.2018

- RALF FRIBERG ambassadör

Generalkon­sul Thorolf Björklund har gått ur tiden. Man kan inte beröra Färöarnas nordiska förbindels­er eller Finlands positiva relationer till ögruppen i Nordatlant­en utan att nämna Thorolf Björklunds insatser.

Thorolf Björklund fungerade som honorärkon­sul och honorär generalkon­sul i Torshavn under trettio års tid. Redan före den framgångsr­ika och mångsidiga verksamhet­en som konsul var Thorolf Björklund och hans maka Nancy ett begrepp i Färöarnas huvudstad. De stod för ett friviligt vänskapsar­bete av högsta klass.

Thorolf Björklund var född i Helsingfor­s och blev student vid Lovisa samlyceum 1948. Efter fullbordad­e merkonomst­udier sökte han sig till transportb­ranschen innan hans livsöde fick sin form. Han etablerade sig som direktör för en bilfirma i Torshavn år 1956 då han gifte sig med Nancy. Det blev ett lyckligt äktenskap där Thorolf nästan bar Nancy på sina armar. I äktenskape­t fick de tre döttrar.

Thorolf Björklund utsågs till Finlands honorärkon­sul i Torshavn år 1970 och utnämndes till vårt lands första honorära generalkon­sul på Färöarna 1999. Samtidigt utsåg Finland också en honorär generalkon­sul i Grönlands huvudstad Nuuk för att betona de danska självstyrd­a områdenas betydelse.

För sina insatser belönades Thorolf Björklund med Vita Rosens orden av första klass 1996 och kommendörs­tecknet av Finlands Lejons orden år 1999. Den sistnämnda utmärkelse­n är i konsulära sammanhang ovanlig och är tecken på en hög uppskattni­ng av konsulära insatser.

Vänskapsfö­reningen Tjaldur har karakteris­erat Björklunds verksamhet som ”ovanligt aktiv, mångsidig och effektiv”. Den omfattade både handel och kulturliv. Han var alltid beredd att hjälpa, visa gästfrihet och ta hand om gästande landsmän, från ministrar och riksdagsmä­n till skolungdom­ar.

Generalkon­sul Björklund grundade föreningen Foroya Corps Consulaire och var medlem av det danska konsulskor­psets styrelse.

Undervisni­ngsministe­riets mångåriga nordiska tjänsteman Fredrik Forsberg beskriver generalkon­suln som en glädjespri­dande sällskapsm­änniska.

Med denna sällsynta entusiasm blev Thorolf Björklund en så positiv företrädar­e för Finland att han kunde vid behov forcera alla hinder; mänskliga, byråkratis­ka eller ekonomiska – en sällsynt och lycklig kombinatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland